Cukinia w roli głównej

Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię.

Fot. 123RF/Picsel

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dodajemy do leczo, bowiem świetnie smakują z papryką. Obsmażamy w panierce i podajemy jako wege-kotlety, a także przerabiamy na placki a la ziemniaczane Robimy zupy, często typu krem. Cukinie doskonale nadają się także do marynowania.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki - wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić miąższ w słupki, a następnie usmażyć w głębokim oleju. Z cukinii można zrobić także chipsy - kroimy warzywo w bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i wysmażamy na chrupko, podajemy z octem balsamicznym jako efektowną i wykwintna zakąskę.

Spaghetti z cukinią? Proste, wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, poddusić na oliwię z oliwek, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, a przed podaniem, ewentualnie, zaprawić śmietaną i posypać parmezanem. Z cukinii można zrobić także makaron. W tym celu wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie długie nitki, specjalną obieraczką „julienne" lub spcejlaną maszynką do tego pzreznaczoną. Nitki cukinii smażymy do miękkości - 5-7 minut - na oliwie z oliwek, delikatnie mieszając.

Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!


1. Placki z cukinii

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka z cukinii

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pasztet z cukinii

Fot. Słodkababeczka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Chipsy z cukinii

Fot. Cardamom na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ketchup z cukinii

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Bigos z cukinii

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 507

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0