Cynamon cejloński – na odchudzanie i obniżenie cukru

Bez niektórych przypraw prawdopodobnie nie wyobrażamy sobie życia. Tak jest z pewnością w przypadku soli, która nadaje daniom smaku, choć nie należy do najzdrowszych dodatków. Inne przyprawy jednak są nie tylko smaczne, ale też naprawdę zdrowe. Mogą, chociażby wspomóc nasz organizm w walce z infekcjami. Tak działa na przykład imbir.

Jakie właściwości ma cynamon? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

A co z cynamonem? Ta przyprawa jest niezwykle popularna, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy przyprawiamy nią desery i napoje. Cynamon jest nie tylko świetnym dodatkiem do ciast, ale również składnikiem spożywczym o interesujących właściwościach. Warto dowiedzieć się o nim więcej. 

 Sprawdź także: Czy można pić herbatę na pusty żołądek?

Czym jest cynamon cejloński?

Cynamon cejloński jest niezwykle często używaną przyprawą, choć być może w waszych domach znajduje się jego „podróbka”, czyli trochę tańsza wersja cynamonu (o czym opowiemy za chwilę). Jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny wygląd. To kora cynamonowca, która jest zdejmowana z gałęzi, a następnie suszona na słońcu aż do momentu, w którym uzyska swój niezwykły brązowy kolor. Krawędzie zawijają się w rulon, który pod wpływem wilgoci znów może się rozwinąć – to można zaobserwować na przykład podczas gotowania rosołu z dodatkiem cynamonu. Oczywiście z przyprawy przygotowuje się także proszek, który jest łatwiejszy do dodania do ciast czy innych deserów.

Cynamon cejloński pochodzi z Cejlonu bądź Madagaskaru i jest przyprawą, która ze względu na sposób pozyskiwania, jest dość droga. To może wydawać wam się zaskakujące – przecież cynamon kupujemy za grosze w naszych sklepach. Pójdźcie zatem do kuchni, zajrzyjcie do szafki i sprawdźcie, co tak naprawdę znajduje się w opakowaniu. 

Czym różni się cynamon cejloński od chińskiego? 

Z dużym prawdopodobieństwem w waszych szafkach na przyprawy znajduje się cynamon chiński, czyli tak zwana cassia. To produkt dużo łatwiej dostępny i dzięki temu znacznie tańszy. Jednak, jak można się spodziewać, wiąże się to także z gorszą jakością samej przyprawy. Czym różni się cynamon cejloński od chińskiego? Cassia jest mniej aromatyczna i bardziej wyrazista w smaku niż prawdziwy cejloński cynamon. Obie przyprawy różnią się też wyglądem. Cynamon cejloński jest jasnobrązowy, natomiast cassia ciemnobrązowa z domieszkami rdzawymi. Laski cassi są znacznie twardsze i pojedyncze, z kolei cynamon cejloński składa się z kilku delikatnych kawałków kory zwiniętych w rulon. Jest bardzo kruchy i łatwy do połamania. Wspomnieliśmy też o różnicach smakowych. Wynikają one z zawartości kumaryny, której jest więcej w chińskiej odmianie cynamonu. Z czym się to wiąże? 

Który cynamon jest lepszy? 

Który cynamon jest lepszy – cejloński czy chiński? Ze względu na zwiększoną obecność kumaryny w odmianie chińskiej, odpowiedź jest jasna. Przeważa cynamon cejloński. Dlaczego? Kumaryna to niezwykle silna substancja, która w niewielkich ilościach może działać pozytywnie na nasz organizm. To właśnie ona odpowiada za właściwości cynamonu, o których opowiemy później. Niestety w większych ilościach jest to substancja trująca, która szkodzi przede wszystkim wątrobie. Dlatego, jeśli chcecie spożywać cynamon regularnie z myślą o właściwościach zdrowotnych, koniecznie sięgnijcie po cejlońską, a zatem oryginalną odmianę. Chińskie podróbki zostawcie jedynie do doprawiania ciast.  

Ile można spożywać cynamonu cejlońskiego? 

Zanim przejdziemy do właściwości tej przyprawy, warto wspomnieć o jednej ważnej kwestii, a mianowicie o tym, ile można spożywać cynamonu cejlońskiego. Chociaż nie wspomina się raczej o tym, jaka jest bezpieczna dla zdrowia ilość cynamonu, doskonale wiemy, że zawarte w nim kumaryny mogą w dużej ilości być szkodliwe. Dlatego przyjęło się, iż dopuszczalną dzienną dawką cynamonu jest łyżeczka dziennie. Oczywiście mowa o cynamonie cejlońskim, nie zaś chińskim. Tego możemy zjeść znacznie mniej.  

Cynamon cejloński – wartości odżywcze 

Co kryje w sobie cynamon cejloński? Wartości odżywcze tej przyprawy nie są oczywiście spektakularne. Nie jemy przecież przypraw po to, by się nimi najadać. Warto jednak o nich wspomnieć. W 100 gramach cynamonu znajdziemy około 250 kcal oraz dużą ilość cukrów – 80 gramów. Z tego tylko 2 gramy to cukry proste. Tłuszcz to zaledwie 1,2 grama. Cynamon charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego. To aż 53 gramy. Ma również niemało białka, bo niecałe 4 gramy. Oczywiście nikt z nas nie spożywa 100 gramów cynamonu na raz, nawet dziennie. Dlatego te wartości są wyłącznie poglądowe. Dużo bardziej powinny interesować nas właściwości prozdrowotne cynamonu cejlońskiego.  

Cynamon cejloński – właściwości 

Jak na organizm działa cynamon cejloński? Właściwości tej niepozornej przyprawy są naprawdę interesujące. Warto zacząć od tego, iż cynamon uważa się za tak zwany naturalny spalacz tłuszczu. Oznacza to, że przyspiesza on przemianę materii i proces spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki temu umożliwia szybsze chudnięcie. Choć oczywiście spożywanie cynamonu nie może zagwarantować nam efektów równie dobrych, co zdrowa dieta i regularne ćwiczenia, warto włączyć go do swojego codziennego menu, by trochę podkręcić metabolizm. Dodatkowo działa żółciopędnie i zwiększa produkcję soków trawiennych. Może poprawić również wchłanianie składników odżywczych przyjmowanych w pokarmie.

Kolejną interesującą właściwością cynamonu jest możliwość obniżania poziomu cukru we krwi. Jego stałe spożywanie może umożliwić regulację naturalnej odpowiedzi organizmu na insulinę. Dzięki temu poziom cukru we krwi utrzymany jest w normie. Cynamon zapobiega też hipoglikemii i hiperglikemii. Cynamon działa antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. Dzięki temu jest doskonałym wsparciem podczas infekcji, ale również chorób grzybiczych i pasożytniczych. Działa rozgrzewająco, a nawet obniża poziom cholesterolu we krwi.  

Na co pomaga cynamon cejloński? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, na co pomaga cynamon cejloński. Czy rzeczywiście może on być wsparciem dla organizmu? Oczywiście cynamon nie zastąpi zdrowego stylu życia, dobrej diety, regularnych ćwiczeń czy tym bardziej leków, jednak jako dodatek do diety może okazać się pomocny. Obniża ciśnienie krwi, co zostanie docenione przez osoby starsze czy z problemem otyłości, które narażone są na nadciśnienie. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu redukuje ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się także, że jego właściwości umożliwiające obniżenie poziomu cukru we krwi nie wpływa na działanie leków. Z całą pewnością jest to ciekawy dodatek, który rzeczywiście może okazać się pomocny dla organizmu. 

Do czego używać cynamonu cejlońskiego? 

Oczywiste, że nie będziemy spożywać cynamonu na łyżki, na sucho. To przyprawa, która powinna znaleźć się w potrawach, ciastach czy napojach. Do czego używać cynamonu cejlońskiego? Przede wszystkim do wypieków, takich jak szarlotka. Idealnie sprawdza się w babeczkach i innych słodkościach. Cynamon można jednak wykorzystać do marynat, a nawet do zup. Rosół z jego dodatkiem smakuje doskonale. Jeśli chcecie szybko się rozgrzać, wrzućcie łyżeczkę cynamonu do czarnej herbaty lub ulubionej kawy.  

Cynamon to nie tylko pyszna przyprawa, ale naprawdę fantastyczny środek wspierający nasze zdrowie. Warto o nim pamiętać – jednak tylko w odmianie cejlońskiej.  

Zobacz także:

Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »

Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »

Dodaj do pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 100

60 min
1
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4