Dania jednogarnkowe

Jedną z przyczyn zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi jest nieodpowiednia dieta. Jeżeli chcesz poprawić swoje wyniki badań, warto zadbać o to, aby twoje posiłki były prawidłowo zbilansowane i składały się z nieprzetworzonych produktów. Warto także włączyć do jadłospisu naturalne suplementy diety. Świetnie sprawdzi się na przykład napar z owoców jałowca. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak go zrobić.

Napar z owoców jałowca pomoże zbić wysoki poziom cukru | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Owoce jałowca to tak zwane szyszkojagody, są niewielkie, kuliste, dojrzałe mają czarno-granatowy kolor. Roślina należy do rodziny cyprysowatych, ma postać niewielkich krzewów długowiecznych, rośnie nawet do stu lat, wyróżniają ją charakterystyczne drobne igły. Jałowiec świetnie radzi sobie nawet w trudnych warunkach atmosferycznych, można spotkać go na górskich zboczach, czy torfowiskach. Nazwę zyskał  prawdopodobnie ze względu na swoje upodobanie do jałowych, mało żyznych gleb. Dawniej jałowca nazywano magicznym krzewem, wierzono, że może pomóc odpędzić złe moce. Obecnie owoce jałowca wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Można przygotować z nich prozdrowotny napój oraz sok na obniżenie cukru. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak jeść oraz na co pomagają owoce jałowca.

Sprawdź także: Przyspiesza metabolizm, kilogramy szybko zaczną znikać. Jak zrobić żurawinowy koktajl odchudzający?

Na co pomagają owoce jałowca?

W owocach jałowca kryje się szereg wartości odżywczych, znajdziemy w nich między innymi: olejki eteryczne, a także garbniki, flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obecna jest tu także wspierająca odporność witamina C, oraz substancje mineralne, takie jak: miedź, chrom, wapń, czy żelazo. Owoce jałowca mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antyseptyczne, dzięki czemu pomagają w walce z infekcjami. Warto stosować go przy przeziębieniach, pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu, udrażnia drogi oddechowe oraz wykazuje działanie napotne. W dawnych czasach okadzano nim pomieszczenia, aby pozbyć się choroby. Co więcej, stosowanie jałowca będzie dobrym sposobem na wzmocnienie układu immunologicznego. 

Przede wszystkim owoce jałowca mają zastosowanie przy problemach z układem pokarmowym, wspierają prawidłowe trawienie, pomagają pozbyć się wzdęć i gazów. Owoce jałowca będą dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością, pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.

Dodatkowo napar i nalewki z jałowca będą pomocne przy reumatyzmie oraz problemach ze stawami. Wykazują również działanie przeciwbólowe. Jałowcowe owoce mają także właściwości moczopędne, dlatego polecane są przy zapaleniu dróg moczowych oraz infekcjach pęcherza. Stosowanie owoców jałowca korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi. 

Owoce jałowca mają także zastosowanie w wielu preparatach leczniczych, stosuje się je w rozgrzewających maściach, mieszankach ziół do picia, czy olejkach do inhalacji. 

Jak jeść owoce jałowca?

Zastanawiasz się, do jakich dań dodać owoce jałowca? Świetnie komponują się z pieczonymi mięsami, na przykład dziczyzną, wieprzowiną lub kaczką, daniami z kapustą, czy z roślinami strączkowymi, na przykład grochem i fasolą. Poleca się używanie ich do dań ciężkostrawnych i tłustych, ponieważ wspierają prawidłowe trawienie, pomagają zapobiegać wzdęciom i gazom.

Warto dodawać je również do przetworów mięsnych, na przykład domowych konserw lub kiełbas w słoikach, ponieważ pomaga pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów oraz przedłuża przydatność do spożycia. Okazuje się, że niektóre gospodynie owocami jałowca doprawiają także  słodkie wypieki, na przykład szarlotkę.  

Warto pamięć jednak, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania owoców jałowca. Przede wszystkim tyczy się to kobiet w ciąży, oraz tych, które karmią piersią. Nie zaleca się ich także osobom, które zmagają się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego i nerek.

Napar z owoców jałowca na cukier – przepis i zastosowanie

Domowy napar z jałowca to świetny sposób na poprawę trawienia, pomaga także pozbyć się infekcji i stanów zapalnych, działa przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Stabilizuje także poziom cukru we krwi. Łyżkę suszonych nasion jałowca rozdrobnij, na przykład w moździerzu i zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kilka minut do zaparzenia. Przecedź napar, najlepiej spożywaj go po posiłku. Można stosować go doraźnie, na przykład po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Natomiast lecznicza kuracja naparem z jałowca powinna trwać od miesiąca do dwóch, po tym czasie należy zrobić 14-dniową przerwę. 

Sok z owoców jałowca na obniżenie cukru 

Możesz także przygotować sok ze świeżych owoców jałowca, pomoże on między innymi regulować poziom cukru we krwi. Będziesz potrzebować 450 g owoców jałowca, trzech litrów wody oraz wyparzoną cytrynę. Umyte owoce zalej wodą, dodaj cytrynę pokrojoną w plastry. Odstaw całość na kilka dni do lodówki, odczekaj, aż owoce opadną na dno naczynia. Zalecana porcja soku to 200 ml dziennie. 

Z owoców jałowca można przygotować również domową nalewkę. 

Jałowcówka (Gin)

 Jałowcówka (Gin) Zobacz przepis

Jałowcówka (Gin) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: recepta.pl, zywienie.medonet.pl, youtube.com/@NataliaSamarec, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1071

30 min
8
15 min
21
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 162

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8