Spis treści:
- Na co pomagają owoce jałowca?
- Jak jeść owoce jałowca?
- Napar z owoców jałowca na cukier – przepis i zastosowanie
- Sok z owoców jałowca na obniżenie cukru
Owoce jałowca to tak zwane szyszkojagody, są niewielkie, kuliste, dojrzałe mają czarno-granatowy kolor. Roślina należy do rodziny cyprysowatych, ma postać niewielkich krzewów długowiecznych, rośnie nawet do stu lat, wyróżniają ją charakterystyczne drobne igły. Jałowiec świetnie radzi sobie nawet w trudnych warunkach atmosferycznych, można spotkać go na górskich zboczach, czy torfowiskach. Nazwę zyskał prawdopodobnie ze względu na swoje upodobanie do jałowych, mało żyznych gleb. Dawniej jałowca nazywano magicznym krzewem, wierzono, że może pomóc odpędzić złe moce. Obecnie owoce jałowca wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Można przygotować z nich prozdrowotny napój oraz sok na obniżenie cukru. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak jeść oraz na co pomagają owoce jałowca.
Na co pomagają owoce jałowca?
W owocach jałowca kryje się szereg wartości odżywczych, znajdziemy w nich między innymi: olejki eteryczne, a także garbniki, flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obecna jest tu także wspierająca odporność witamina C, oraz substancje mineralne, takie jak: miedź, chrom, wapń, czy żelazo. Owoce jałowca mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antyseptyczne, dzięki czemu pomagają w walce z infekcjami. Warto stosować go przy przeziębieniach, pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu, udrażnia drogi oddechowe oraz wykazuje działanie napotne. W dawnych czasach okadzano nim pomieszczenia, aby pozbyć się choroby. Co więcej, stosowanie jałowca będzie dobrym sposobem na wzmocnienie układu immunologicznego.
Przede wszystkim owoce jałowca mają zastosowanie przy problemach z układem pokarmowym, wspierają prawidłowe trawienie, pomagają pozbyć się wzdęć i gazów. Owoce jałowca będą dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością, pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.
Dodatkowo napar i nalewki z jałowca będą pomocne przy reumatyzmie oraz problemach ze stawami. Wykazują również działanie przeciwbólowe. Jałowcowe owoce mają także właściwości moczopędne, dlatego polecane są przy zapaleniu dróg moczowych oraz infekcjach pęcherza. Stosowanie owoców jałowca korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi.
Owoce jałowca mają także zastosowanie w wielu preparatach leczniczych, stosuje się je w rozgrzewających maściach, mieszankach ziół do picia, czy olejkach do inhalacji.
Jak jeść owoce jałowca?
Zastanawiasz się, do jakich dań dodać owoce jałowca? Świetnie komponują się z pieczonymi mięsami, na przykład dziczyzną, wieprzowiną lub kaczką, daniami z kapustą, czy z roślinami strączkowymi, na przykład grochem i fasolą. Poleca się używanie ich do dań ciężkostrawnych i tłustych, ponieważ wspierają prawidłowe trawienie, pomagają zapobiegać wzdęciom i gazom.
Warto dodawać je również do przetworów mięsnych, na przykład domowych konserw lub kiełbas w słoikach, ponieważ pomaga pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów oraz przedłuża przydatność do spożycia. Okazuje się, że niektóre gospodynie owocami jałowca doprawiają także słodkie wypieki, na przykład szarlotkę.
Warto pamięć jednak, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania owoców jałowca. Przede wszystkim tyczy się to kobiet w ciąży, oraz tych, które karmią piersią. Nie zaleca się ich także osobom, które zmagają się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego i nerek.
Napar z owoców jałowca na cukier – przepis i zastosowanie
Domowy napar z jałowca to świetny sposób na poprawę trawienia, pomaga także pozbyć się infekcji i stanów zapalnych, działa przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Stabilizuje także poziom cukru we krwi. Łyżkę suszonych nasion jałowca rozdrobnij, na przykład w moździerzu i zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kilka minut do zaparzenia. Przecedź napar, najlepiej spożywaj go po posiłku. Można stosować go doraźnie, na przykład po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Natomiast lecznicza kuracja naparem z jałowca powinna trwać od miesiąca do dwóch, po tym czasie należy zrobić 14-dniową przerwę.
Sok z owoców jałowca na obniżenie cukru
Możesz także przygotować sok ze świeżych owoców jałowca, pomoże on między innymi regulować poziom cukru we krwi. Będziesz potrzebować 450 g owoców jałowca, trzech litrów wody oraz wyparzoną cytrynę. Umyte owoce zalej wodą, dodaj cytrynę pokrojoną w plastry. Odstaw całość na kilka dni do lodówki, odczekaj, aż owoce opadną na dno naczynia. Zalecana porcja soku to 200 ml dziennie.
Z owoców jałowca można przygotować również domową nalewkę.
Źródło: recepta.pl, zywienie.medonet.pl, youtube.com/@NataliaSamarec, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »