Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Cztery rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winogronach

W sklepach są dostępne niemal przez cały rok, jednak to właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Zobacz, co warto wiedzieć o winogronach, zanim zaczniesz je jeść.

Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, wiele osób sięga po winogrona. Czy aby na pewno jest to słuszna decyzja? W jaki sposób te niepozorne owoce mogą wpływać na nasz organizm? Oto cztery zaskakujące fakty na temat winogron, które sprawią, że będziesz postrzegać je zupełnie inaczej.

1. Winogrona – przyjaciel serca

Naukowcom udało się potwierdzić, iż winogrona zawierają wyjątkowo cenne przeciwutleniacze, które usuwają z naszego organizmu szkodliwe związki oraz skutecznie wspomagają obniżanie poziomu złego cholesterolu. Badania dowiodły, iż dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca, udarów mózgu oraz cukrzycy. Uczeni zwracają uwagę, iż najwięcej cennych przeciwutleniaczy zawierają ciemne winogrona.

Jak się okazuje, winogrona mogą okazać się niezwykle cennym składnikiem diety dla wszystkich osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Włączenie do jadłospisu tych owoców może przyspieszyć metabolizm, poprawić perystaltykę jelit oraz zwiększyć produkcję soków trawiennych. Co więcej, regularne spożywanie winogron zapobiega zaparciom oraz obniża procesy fermentacyjne w jelitach, dzięki czemu pozwala poradzić sobie z bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jak wspominaliśmy wcześniej, winogrona zawierają w sobie potężną dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać m.in. chorobom serca. Jak się okazuje, na tym nie kończą się ich wyjątkowe właściwości. Naukowcy są zdania, iż zawarte w winogronach flawonoidy mogą również usuwać stany zapalne oraz przyspieszać usuwanie z organizmu wolnych rodników, a tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Winogrona mają również nieocenioną wartość w kosmetyce. Za sprawą manganu, żelaza, cynku, chromu i miedzi, doskonale wpływają na kondycję cery oraz włosów. Poprawiają elastyczność skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek oraz nadają jej zdrowy koloryt. Ponadto, substancje odżywcze zawarte w winogronach ograniczają produkcję sebum, zapobiegając powstawaniu podrażnień i wyprysków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa z kapusty oraz fasolki szparagowej

Przygotowywanie zupy to coś więcej niż tylko gotowanie – to tworzenie ciepła,...

Odsłon: 147

60 min
2

Przepis dnia

Ciasta Gotowany sernik Babuni

Gotowany sernik Babuni to klasyczny deser, który przywodzi na myśl smaki z dz...

Odsłon: 6179

30 min
17
30 min
1
Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 1358

30 min
5
Desery Babeczki z żurawiną

Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...

Odsłon: 65

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu

Śliwki to jeden z ulubionych składników jesiennych wypieków, a przepisy na ciasta z tymi owocami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Spraw...

3
Informacje Tydzień Kuchni Polskiej: Smaki Polski na wyciągnięcie ręki

Zapraszamy na niezwykłą podróż po smakach polskiej kuchni! Tydzień Kuchni Polskiej to wyjątkowa okazja, by odkryć tradycyjne dania w nowoczesnej od...

1
Informacje Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową...

6
Informacje Ani zwykły jogurt, ani skyr czy serek. Dodaj do owsianki, wreszcie przestaniesz podjadać

Owsianka to śniadaniowy strzał w dziesiątkę - nie tylko doskonale smakuje, ale także daje długotrwałe uczucie sytości i dostarcza wielu mikroelemen...

5