Uczta Smaków – Kuchnie świata

Cztery rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winogronach

W sklepach są dostępne niemal przez cały rok, jednak to właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Zobacz, co warto wiedzieć o winogronach, zanim zaczniesz je jeść.

Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, wiele osób sięga po winogrona. Czy aby na pewno jest to słuszna decyzja? W jaki sposób te niepozorne owoce mogą wpływać na nasz organizm? Oto cztery zaskakujące fakty na temat winogron, które sprawią, że będziesz postrzegać je zupełnie inaczej.

1. Winogrona – przyjaciel serca

Naukowcom udało się potwierdzić, iż winogrona zawierają wyjątkowo cenne przeciwutleniacze, które usuwają z naszego organizmu szkodliwe związki oraz skutecznie wspomagają obniżanie poziomu złego cholesterolu. Badania dowiodły, iż dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca, udarów mózgu oraz cukrzycy. Uczeni zwracają uwagę, iż najwięcej cennych przeciwutleniaczy zawierają ciemne winogrona.

Jak się okazuje, winogrona mogą okazać się niezwykle cennym składnikiem diety dla wszystkich osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Włączenie do jadłospisu tych owoców może przyspieszyć metabolizm, poprawić perystaltykę jelit oraz zwiększyć produkcję soków trawiennych. Co więcej, regularne spożywanie winogron zapobiega zaparciom oraz obniża procesy fermentacyjne w jelitach, dzięki czemu pozwala poradzić sobie z bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jak wspominaliśmy wcześniej, winogrona zawierają w sobie potężną dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać m.in. chorobom serca. Jak się okazuje, na tym nie kończą się ich wyjątkowe właściwości. Naukowcy są zdania, iż zawarte w winogronach flawonoidy mogą również usuwać stany zapalne oraz przyspieszać usuwanie z organizmu wolnych rodników, a tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Winogrona mają również nieocenioną wartość w kosmetyce. Za sprawą manganu, żelaza, cynku, chromu i miedzi, doskonale wpływają na kondycję cery oraz włosów. Poprawiają elastyczność skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek oraz nadają jej zdrowy koloryt. Ponadto, substancje odżywcze zawarte w winogronach ograniczają produkcję sebum, zapobiegając powstawaniu podrażnień i wyprysków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szybkie danie

Jeśli nie mamy czasu to zapraszam do szybkiej przekąski, która będzie smakowa...

Odsłon: 555

15 min
3

Przepis dnia

Zupy Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i biało...

Odsłon: 3935

>60 min
14
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie takie zdrowe, jak o nich mówią. 10 produktów, których trzeba unikać

Chociaż reklamy, bombardujące nas w telewizji, pokazują wiele produktów spożywczych jako zdrowe i pełne wartości, nierzadko jest to tylko magia mar...

1
Informacje Czubryca – bułgarska przyprawa o niezwykłym działaniu

Czubryca przybyła do nas z Bułgarii. Sprawdzi się w przypadku wielu dań. Nadaje im bardzo charakterystycznego aromatu i wyjątkowego smaku. Dowiedz...

12
Informacje Niezawodny przy przeziębieniu, jest wsparciem dla wątroby. Jedź łyżeczkę dziennie

Każdy z nas ma swoje sposoby na przeziębienie. Domowe lekarstwa to doskonały sposób na to, by nie pozwolić drobnoustrojom rządzić się w naszym orga...

0
Informacje Bruszczetta czy brusketta? Tak wymawiaj nazwy popularnych dań

Sięgając po menu w zagranicznej restauracji, możemy poczuć się skołowani. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wsty...

57