Spis treści:
- Czy dynię można jeść na surowo?
- Dynia surowa a gotowana (pieczona) - wartości odżywcze
- Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to królowa wśród jesiennych warzyw. Polacy chętnie kupują ją w sezonie, przyrządzając rozgrzewającą zupę lub przetwory na zimę. Mało kto wie jednak, czy dynię można jeść na surowo. Odkryj, jak najlepiej przygotowywać warzywo, aby miało jak najwięcej wartości odżywczych.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta z dynią. 10 deserów, które musisz przetestować jesienią

Czy dynię można jeść na surowo?
Najczęściej dynię obiera się, a następnie kroi i piecze lub gotuje. Tymczasem mało kto zadaje pytanie, czy dynię można jeść na surowo? Okazuje się, że jak najbardziej, pod warunkiem kupienia odpowiedniego gatunku. W takim wydaniu sprawdzi się miąższ z dyni piżmowej, pienna lunga i muscat de Provence, których wnętrze nie jest zbyt twarde.
A czy skórka dyni jest jadalna? Można ją jeść w przypadku młodych warzyw, ponieważ jest jeszcze cienka i łatwa do pogryzienia. Warto ją pozostawić, tym bardziej że właśnie pod zewnętrzną warstwą kryje się najwięcej składników odżywczych. Jeśli kupisz dynię hokkaido, piżmową, kabocha, delicata lub mandaryn, możesz śmiało spożyć ich skórkę.
Jak jeść dynię na surowo? Wystarczy, że ją pokroisz i dodasz do sałatek lub zblendujesz jako składnik zdrowych koktajli. Z surowej dyni warto też wycisnąć sok lub zetrzeć ją na tarce i użyć do surówki.
Zdrowy koktajl z surowej dyni

Koktajl z surowej dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dynia surowa a ugotowana (pieczona) - wartości odżywcze
Dynie można jeść na surowo, ale czy ma więcej wartości odżywczych niż ta po obróbce termicznej? Warto wiedzieć, że dynia ugotowana (ok. 20 kcal w 100 g) jest mniej kaloryczna niż ta surowa (ok. 26 kcal w 100 g) i pieczona (ok. 35-50 kcal w 100 g). Z kolei surowa ma niższy indeks glikemiczny niż te po obróbce - cukrzykom odradza się wręcz ich jedzenie (IG = 85).
Dynia surowa a ugotowana - która ma więcej wartości odżywczych? Okazuje się, że ta surowa ma nieco więcej białka, tłuszczu, ale przede wszystkim - witamin i minerałów. Z kolei ugotowana ma mniej kalorii i cukrów prostych oraz więcej błonnika pokarmowego. Jednak podczas procesu gotowania wypłukują się z niej nieco składniki mineralne.
Jest to jednak na tyle mała różnica, że obróbka termiczna dyni nie wpływa na prozdrowotne działanie na organizm. Warto więc sięgać po warzywo w różnych postaciach.
Dlaczego warto jeść dynię?
Lubisz wiedzieć, co jesz? Odkryj zatem, dlaczego warto jeść dynię. Warzywo to skarbnica pierwiastków - dostarcza żelaza, potasu, fosforu i wapnia. Ze względu na obecność żelaza - działa krwiotwórczo, a z powodu bogactwa składników mineralnych - jest polecana osobom, które na co dzień wykonują duży wysiłek fizyczny (pozwala uzupełnić niedobory).
Dlaczego jeszcze warto jeść dynię? Znajduje się w niej także dużo prowitaminy A (beta-karotenu), który wpływa na pomarańczowy, intensywny kolor warzywa. Wpływa korzystnie na wygląd (wygładzając zmarszczki, przedłużając opaleniznę, wzmacniając włosy i paznokcie), zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i zwiększa przyswajanie witaminy A przez organizm (a w konsekwencji - pomaga przy przemęczonych oczach i zapobiega „kurzej ślepocie").
Warto wspomnieć również, że dynia zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe i są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Regularne spożywanie warzywa pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm powoli pozbywa się nagromadzonych kilogramów.
Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »
Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »
Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »