Czy można jeść kiełkujący czosnek? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć

Podczas zakupów w twoich koszyku niemal zawsze ląduje czosnek? To świetnie! Nie tylko doskonale wpływa na zdrowie, ale i potrafi podkręcić smak niejednego dania. Warto pamiętać jednak, że należy go odpowiednio przechowywać. Wątpliwości może natomiast budzić kiełkujący czosnek. Co oznaczają zielone pędy? Czy taki czosnek nadaje się do jedzenia? Odpowiadamy.

Kiełkujący czosnek, czy nadaje się do jedzenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czosnek to jeden z tych produktów, którego dodatek potrafi doskonale podkręcić smak wielu dań. Na przykład pieczonych mięs, jest niezbędnym składnikiem włoskich makaronów, oraz domowych kiszonych ogórków. Warto zawsze mieć go pod ręką, dlatego kiedy w sklepie lub na lokalnym targu uda ci się upolować go w promocyjnej cenie, dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w kilka główek na zapas. Czasem może jednak zdarzyć się, że czosnek puści pędy. Sprawdź, czy można jeść kiełkujący czosnek. 

Sprawdź także: Sałatka, która oczyszcza jelita po świątecznym obżarstwie. Koniecznie wypróbuj

Czy można jeść kielujący czosnek?

Nieodpowiednio przechowywany czosnek może zacząć kiełkować, wpływa na to między innymi wilgoć i zbyt wysoka temperatura. Najlepiej przechowywać go w suchym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, nie należy chować go do lodówki. 

W internecie można znaleźć informacje, jakoby kiełkujący czosnek był toksyczny dla organizmu. Jest to mit, jednak warto pamiętać, że kiełkowanie może wpłynąć na jego smak. Kiedy z czosnku zaczną wyrastać zielone pędy, warto zdecydować się na jego w miarę szybkie spożycie. Ponieważ im stają się dłuższe, tym bardziej będzie zmieniał smak, pojawi się niechciana goryczka. Co ciekawe, zielone pędy czosnku, tzw. szczypior czosnkowy nadaje się do spożycia, mają sporo antyoksydantów, a także świetnie wpływa na układ krążenia.  

Dlaczego warto jeść czosnek?

W czosnku znajduje się substancja zwaną allicyną, ma ona działanie przeciwutleniające, pomaga zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, a także działa przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Czosnek uważany jest również za naturalny antybiotyk, ma właściwości  bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Warto jeść go w szczególności w sezonie jesienno-zimowy, ponieważ wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniem i grypą.

Znajdziesz tu także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, witaminę C, o działaniu przeciwutleniającym i wspierającym odporność, a także witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, a także substancje mineralne, m.in.: mangan, fosfor, żelazo i selen. Jedzenie czosnku jest również korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, ponadto działa przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. 

Czosnek, chociaż zdrowy nie będzie odpowiedni dla każdego. Przeciwwskazaniem do jedzenia czosnku będą problemy z układem pokarmowym, takie jak choroba wrzodowa lub refluks pokarmowy. Czosnek może dodatkowo podrażniać uszkodzoną błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie jest polecany również osobom, które często zmagają się z niestrawnością. 

Źródło: odzywianie.wprost.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 43704

30 min
71
Przekąski Cebulaczki

Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdz...

Odsłon: 1183

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3