Dania jednogarnkowe

Czy wieprzowina to najgorszy rodzaj mięsa?

Czy wieprzowina jest szkodliwa dla zdrowia? Eksperci coraz częściej polecają spożywanie chudego drobiu i komentują, że wieprzowina to najgorszy rodzaj mięsa. Coraz więcej Polaków przechodzi też na dietę roślinną lub bardziej świadomie wybiera mięso na obiad. Sprawdzamy, czy warto jeść wieprzowinę.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości wieprzowiny?

- Czy wieprzowina szkodzi?

- Czy wieprzowina sprzyja nowotworom?

- Czy jeść wieprzowinę?

 

Czy powinniśmy pożegnać się ze schabowymi, pieczenią lub golonką już na zawsze? W tradycyjnej polskiej kuchni przecież pełno jest pysznych dań na bazie wieprzowiny. Choć przepadamy za tym rodzajem mięsa, to warto zastanowić się też, czy na pewno jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm. Okazuje się, że niekoniecznie.

 

Sprawdź także: Chude mięso. Pięć rad, jak je zrobić

Cenne właściwości wieprzowiny

Wieprzowina to bardzo uniwersalny produkt spożywczy w kuchni. Jest łatwa w obróbce, bo nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Stanowi podstawę wielu pysznych dań, takich jak pulpety, kotlety schabowe, pieczeń, gulasz czy golonka. Pewnie nieraz słyszałeś, że ten rodzaj mięsa nie należy jednak do najzdrowszych. Czy warto jeść wieprzowinę?

Wszystko zależy od jej typu. Choć to mięso o dużej wartości energetycznej, to może być również kaloryczne. Istnieją jednak takie rodzaje wieprzowiny, które są naprawdę chude. Ponadto dostarcza ona organizmowi pełnowartościowego białka i witamin, m.in. A, D, E i tych z grupy B. To również cenne źródło żelaza, cynku, potasu i fosforu. Ponownie, z zastrzeżeniem, że wybierzemy chudsze mięso, jak np. polędwica, łopatka czy rostbef.

Zobacz: Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

Czy wieprzowina szkodzi?

Mimo że wieprzowina dostarcza witamin i aminokwasów organizmowi, to spożywanie zbyt dużej jej ilości niestety nie jest korzystne dla zdrowia i może być powodem rozwoju wielu poważnych schorzeń. Jedząc najbardziej tłusty rodzaj tego mięsa, najczęściej mierzymy się z takimi skutkami jak choćby wysokie ryzyko otyłości i miażdżycy.

Miłośnicy krwistych steków mogą z kolei zachorować na wirusowe zapalenie wątroby lub doprowadzić do jej marskości.

Mięso wieprzowe posiada dużą ilość kwasów tłuszczowych, które obciążają wątrobę. Mówi się też, że niedopieczone wieprzowe mięso może być źródłem nie tylko tego typu chorób, ale również zakażeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych. Pamiętaj, żeby zawsze dobrze podsmażać, gotować lub piec wieprzowinę.

Eksperci ds. zdrowia i żywności badają także zależność między spożywaniem wieprzowiny a stwardnieniem rozsianym i chorobami neurologicznymi. Obserwują, że w miejscach, w których je się więcej tego rodzaju mięsa, choroby te znacznie częściej występują.

Czy wieprzowina sprzyja rozwojowi nowotworów?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podejrzewa, że wieprzowina sprzyja rozwojowi nowotworów. M.in. może przyczyniać się do raka jelita grubego, wątroby, trzustki, przełyku i płuc. Ostrzega więc przed regularnym spożywaniem dużych ilości tego mięsa.

Co więcej, WHO zachęca do jedzenia mniejszych ilości wszelkiego rodzaju czerwonego mięsa. Deklaruje, że codzienne spożywanie wędlin, salami czy kiełbasy zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu nawet o 15 proc. Informuje, że pozostawiając wieprzowinę jedynie na szczególne okazje, wydłużamy sobie życie.

Czy jeść wieprzowinę?

W małych ilościach, okazjonalnie, można zjeść wieprzowinę. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie tygodnia bez wieprzowiny, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Po pierwsze, zawsze kupuj mięso ze sprawdzonego źródła i takie, które jest mniej kaloryczne.

Po drugie, ogranicz do minimum spożywanie wieprzowiny i innych czerwonych mięs. Możesz zastąpić je chudym indykiem, gęsiną lub mięsem króliczym. Zastosuj metodę małych kroków i redukuj stopniowo liczbę dni, w których zjadasz wieprzowinę.

Po trzecie, jedz ją tylko po wcześniejszej obróbce - musi być dobrze ugotowana, upieczona lub usmażona. To uchroni cię przed potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Zajadamy się tym do dziś! Te potrawy robiły furorę w PRL-u »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 323

15 min
4
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 330

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5