Ciasta na Boże Narodzenie

Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości?

Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji obiadowych, w tym i zup, bez której wielu osobom trudno wyobrazić sobie pełny posiłek. Chociaż spożywamy naprawdę dużo zup, nie jest to powód do zmartwień. Wręcz przeciwnie, gdyż specjaliści do spraw żywienia zachęcają nas, by jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie. W końcu są naprawdę smacznym sposobem na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Jednak co zrobić, gdy zupa wyszła zbyt rzadka, a tradycja wymaga, żeby była gęsta?

Zupę zagęścić możemy w różny sposób. Jednak powinniśmy pamiętać, że jedne metody są zdrowsze, a inne nieco mniej. Na cenzurowanym z pewnością jest klasyczna zasmażka, śmietana oraz mąka. W tym wypadku ogromnym minusem jest fakt, że ich dodanie do posiłku, jest prostym sposobem na zwiększenie jego kaloryczności. Jeśli dbamy o figurę, zdecydowanie lepszym wyborem będzie zagęszczanie zup np. warzywami lub pieczywem. Zagęszczanie zmiksowanymi warzywami sprawi, że ilość kalorii pozostaje taka sama, a my maksymalnie wykorzystamy wszystkie właściwości odżywcze tych produktów. Jeśli zdecydujecie się zagęszczać zupę chlebem, warto zdecydować się na ciemne pieczywo, wypiekane na mące żytniej, gdyż jest ono znacznie zdrowsze niż pieczywo jasne.

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat poszczególnych sposobów zagęszczania zup?

1. Mąka

Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób na zagęszczenie zup i sosów. Mąkę przed dodaniem należy dokładnie wymieszać z zimną wodą, tak, aby wszystkie grudki zniknęły. Najlepiej robić to łyżką lub trzepaczką, a zawiesina szybciej przyjmie odpowiednią konsystencję. Następnie, kiedy nasza mieszanka będzie już gotowa,  dodajemy ją powoli do gotującej się zupy. Ważne, by podczas wlewania, cały czas mieszać gotujący się płyn gdyż w innym wypadku łatwo powstają grudki. Po dodaniu mąki, zupę należy ponownie zagotować. Ten sposób zagęszczania  sprawdzi się doskonale podczas przygotowywania zupy grzybowej lub gulaszu. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to najzdrowszy sposób na zagęszczenie zupy. Taki dodatek sprawia, iż staje się ona zdecydowanie bardziej kaloryczna.

Jeśli chodzi o zupy, zasmażką nazywamy mąkę, podsmażoną na tłuszczu. Możemy przygotować ją zarówno na oleju jak i maśle, chociaż ta druga opcja jest zdecydowanie bardziej popularna. Przygotowujemy ją, rozprowadzając mąkę w gorącym tłuszczu, a następnie smażąc do uzyskania odpowiedniego koloru. Wyróżniamy trzy typy zasmażki od bardzo jasnej, poprzez złocistobrązową, a na ciemnej kończąc. Warto pamiętać, że im ciemniejsza zasmażka, tym więcej smaku nada naszej potrawie, jednak to te jaśniejsze lepiej ją zagęszczają. Zasmażkę zazwyczaj dodaje się do takich zup, jak grochówka czy fasolowa. Pamiętaj jednak, iż taki dodatek podnosi kaloryczność posiłku.

Pobierz aplikację smaker

Dodanie śmietany do zupy to metoda równie powszechna jak zagęszczanie jej mąką. Wybierając ten produkt powinniśmy pamiętać, aby śmietana była gęsta. W tym wypadku najlepiej sprawdza się popularna 18%. Śmietana, w przeciwieństwie do mąki i zasmażki, prócz gęstości dodaje zupie wyjątkowego smaku. Trzeba jednak pamiętać, by nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, ponieważ wówczas łatwo o zwarzenie się produktu i powstanie nieestetycznych grudek. Aby tego uniknąć, tuż przed dodaniem jej do wywaru, warto rozmieszać ją z odrobiną gorącego płynu. Dopiero kiedy wszystko się połączy, możemy naszą mieszankę wlać do zupy, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Śmietana świetnie się sprawdzi w duecie z zupą pomidorową, koperkową, czy też ogórkową.

Dodanie sera do zupy to wyjątkowo prosta, chociaż niezbyt popularna w Polsce, metoda na zagęszczenie naszej potrawy. Najlepszym wyborem będzie serek mascarpone, który nadaje się do zup o kremowej konsystencji, bądź serek topiony, który nie tylko zagęści, ale i nieco odmieni smak zupy. Z serami powinno się postępować tak samo jak ze śmietaną. Należy odlać odrobinę wywaru i w nim rozpuścić ser. Następnie taką mieszankę możemy dodać do zupy, pamiętając o jej nieustannym mieszaniu. Uważajmy jednak, aby nie gotować już zupy po dodaniu sera, gdyż niekorzystnie wpłynie to na jej wygląd. Mascarpone najlepiej sprawdzi się w zupie rybnej, zaś serek topiony w kremie z pora.

Pobierz aplikację smaker

Zagęszczenie zupy pieczywem jest świetną alternatywą dla osób nielubiących zup z dodatkiem mąki, czy też śmietany. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku pieczywo razowe. Ale jak je dodać, aby dobrze zagęścić zupę? Najlepszym rozwiązaniem będzie pokruszenie pieczywa lub rozdrobnienie go w mikserze. Co ważne, chleb nie musi być świeży, ponieważ nawet dodanie nieco czerstwego pieczywa nie wpłynie negatywnie na smak naszej zupy. Chleb dodajemy do gotującej się zupy i czekamy, aż płyn zgęstnieje. A jakie zupy najlepiej zagęszcza się pieczywem? Taki sposób sprawdzi się świetnie przy zupie grzybowej lub fasolowej.

Kiedy mamy w domu małe dzieci, zależy nam na tym, aby zdrowo je odżywiać. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest dobrze zbilansowana dieta dla malucha i dlatego staramy się, by jadły one odpowiednio dużo warzyw. Nie jest to jednak ulubiony produkt większości dzieci, dlatego też warto spróbować przemycić go w zupie. Sposób ten sprawdzi się również w przypadku niektórych dorosłych, którzy z niewiadomych względów nie przepadają za warzywami. Dobrym pomysłem będzie wyjęcie części warzyw z zupy i zmiksowanie ich przy pomocy blendera. Taką mieszankę możemy ponownie dodać do gotującej się zupy. W ten sposób nie tylko zagęścimy zupę, ale również zachowamy większość wartości odżywczych. Warto również pamiętać, że w roli zagęszczacza niektóre warzywa sprawdzą się lepiej od innych. Najlepszym wyborem będzie ziemniak, który zawiera w sobie całkiem sporo skrobi.

Pobierz aplikację smaker

Jest to jedna z najmniej znanych metod zagęszczania zupy. Może dlatego, że jest stosunkowo trudna? Niestety, podczas dodawania jajka do gorącej zupy, bardzo łatwo o ścięcie białka, co zepsuje smak i wygląd naszej zupy. Ten sposób stosujemy do leciutkiego zagęszczania i poprawienia smaku zarówno zup jak i sosów. A jak użyć żółtek, aby nie powstały grudki? Jedno lub dwa żółtka powinniśmy dokładnie roztrzepać, a następnie dodać do nich odrobinę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, masę jajeczną dodajemy do zupy. Należy jednak koniecznie zapamiętać, że tak zagęszczonej potrawy już nie gotujemy, w przeciwnym razie jajko się zetnie, powstaną grudki, a nasza zupa nie będzie nadawała się do jedzenia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
6
30 min
39
Dania główne Gołąbki z grzybami

Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...

Odsłon: 1085

>60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem, placki kasztanowe

W 529. odcinku "Ewa Gotuje" nie będzie w kuchni sama. Do przygotowania pożywnej zupy zaprosi Elę Romanowską, prowadzącą programu "Nasz nowy dom". G...

1
Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

1