Ewa_Gotuje

Dieta na cholesterol – porady, przepisy i zasady

Wskazuje się, że nawet co drugi Polak może borykać się z podwyższonym poziomem cholesterolu, jednak wie o tym zaledwie około ośmiu milionów osób. Niewykryty i nieleczony wysoki cholesterol może z kolei prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy niewydolność serca. Podstawowym działaniem jest zatem odpowiednia diagnostyka. Z kolei jednym ze sposobów na utrzymanie zrównoważonego poziomu cholesterolu we krwi jest dieta.

Czy dieta na cholesterol jest w stanie rzeczywiście wpłynąć na zdrowie chorego? Oczywiście nie jest ona rozwiązaniem problemu, a jedynie jednym z czynników, który ma wpłynąć na równowagę „złego i dobrego cholesterolu". Lekarz może zdecydować także o przepisaniu leków, choć farmakologia stanowi raczej ostateczność. Jak stosować dietę na cholesterol? Co jeść, a czego unikać?

Dieta na cholesterol - o co w tym wszystkim chodzi?

O diecie na cholesterol mówi się najczęściej wtedy, gdy dana osoba boryka się z problemem otyłości. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że wysoki poziom cholesterolu nie jest uzależniony od budowy ciała. Owszem, otyłość nierzadko wiąże się z nadmiarem lipoprotein LDL, lecz nie jest to regułą. Szczupłe ciało nie jest synonimem zdrowia - warto o tym pamiętać. Aby wiedzieć, jak odżywiać się, by zmniejszyć ilość „złego cholesterolu", należy wiedzieć, czym w ogóle jest cholesterol i jaki ma on wpływ na nasze ciało. Cholesterol sam w sobie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu - bierze udział w syntezie między innymi witaminy D3 i hormonów płciowych. Stanowi on istotny składnik błon komórkowych. Cholesterol jest produkowany w organizmie, ale także przyswajany wraz z pożywieniem. Wyróżniamy cholesterol o niskiej gęstości - LDL, potocznie zwany „złym cholesterolem" - oraz o wysokiej gęstości - HDL, który nazywamy „dobrym cholesterolem". Aby stwierdzić, że dana osoba ma podwyższony cholesterol, konieczne jest zatem sprawdzenie stosunku pomiędzy frakcją LDL i HDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego. Tylko w taki sposób można określić, czy dieta na cholesterol rzeczywiście jest potrzebna. Nie da się jednak ukryć, że stanowi ona doskonałą profilaktykę przeciwko chorobom układu krążenia. Dlatego wprowadzenie w życie pewnych jej elementów lub też wszystkich założeń z pewnością wyjdzie wam na zdrowie.

Dieta na obniżenie cholesterolu - podstawowe założenia

Dieta na obniżenie cholesterolu opiera się przede wszystkim na ograniczeniu lub całkowitym zrezygnowaniu ze spożywania tych produktów, które mają wpływ na podwyższanie poziomu cholesterolu LDL. Chodzi głównie o nasycone kwasy tłuszczowe, które występują przede wszystkim w produktach odzwierzęcych. Dlatego wskazuje się, że naturalną dietą na obniżenie cholesterolu jest dieta wegetariańska i wegańska. Ograniczenie przyswajania tłustych produktów, takich jak smażone mięso (zwłaszcza czerwone), smalec czy pełnotłuste przetwory mleczne, pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia miażdżycorodnego cholesterolu LDL. Jednak ograniczenie tłuszczów nasyconych nie jest jedynym założeniem diety na obniżenie cholesterolu. Kolejnym, nie mniej ważnym, jest przyswajanie kwasów tłuszczowych nienasyconych i wielonienasyconych. Mowa głównie o kwasie oleinowym, który wpływa pozytywnie na obniżenie złego cholesterolu. Warto także pamiętać, iż tłuszcz sam w sobie jest niezbędnym składnikiem w diecie każdego z nas. Umożliwiają one między innymi wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wspierają pracę układu nerwowego i krwionośnego. Dlatego całkowite rezygnowanie z tłuszczów w diecie nie jest działaniem pożądanym.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Dieta na wysoki cholesterol - to warto jeść

Dieta na wysoki cholesterol nie jest restrykcyjna ani ograniczająca. Możliwe jest jedzenie wszystkiego, jednak w rozsądnych ilościach. Także tłuszcze nasycone, choć mogą one pokrywać maksymalnie 6% dziennego zapotrzebowania na energię. Chociaż w diecie na cholesterol zaleca się wyłączenie spożywania pieczonego i smażonego mięsa, nie ma konieczności, by całkowicie rezygnować z białka zwierzęcego. Polecane jest jednak spożywanie ryb morskich minimum dwa razy w tygodniu, gdyż zawierają one kwasy tłuszczowe Omega-3, a także zrezygnowanie z czerwonego mięsa na rzecz drobiu i chudych wędlin. Istotnym elementem diety umożliwiającej obniżenie poziomu cholesterolu są warzywa i owoce, zwłaszcza te, które zawierają wysokie ilości błonnika pokarmowego. Błonnik umożliwia wiązanie cholesterolu w jelitach oraz wydalanie go. Błonnik znaleźć można także w roślinach strączkowych oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych, które należy wybierać zamiast pszennych bułek czy chlebów.

Zobacz: Pieczony pstrąg na warzywach

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Ograniczeń jest niewiele, dlatego dieta na zbicie cholesterolu nie jest restrykcyjna i bardzo wymagająca. Konieczne jest przede wszystkim zrezygnowanie z wyrobów cukierniczych, takich jak ciastka czy batoniki. W ich składzie znaleźć można utwardzone tłuszcze roślinne, na przykład olej palmowy, które zwiększają poziom cholesterolu LDL i odkładają się w ścianach tętnic. Powoduje to zwiększenie ryzyka powstania chorób krążenia. Z diety powinny zostać wykluczone także wszystkie produkty o wysokim stopniu przetworzenia, dania typu fast food i instant, które również zawierają tłuszcze nasycone i izomery trans. Oprócz tłuszczów trans warto zrezygnować także z innych tłuszczów nasyconych pochodzących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym zastępnikiem smalcu czy masła są oleje roślinne - oliwa z oliwek czy nierafinowany olej rzepakowy. W diecie na cholesterol istotne jest także ograniczenie soli, która wpływa na zwiększenie ciśnienia tętniczego.

Dieta na zbicie cholesterolu to nie wszystko

Dieta na zbicie cholesterolu zalecana jest przez lekarzy jako jedno z najlepszych działań, mających na celu unormowanie poziomu LDL i HDL we krwi. Jednak dieta nie zrobi za nas wszystkiego. Konieczne są także ćwiczenia, które mają na celu zmniejszenie wagi ciała oraz obniżenie złego cholesterolu LDL. Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie. Ćwiczenia, nawet wykonywane przez 10 czy 15 minut dziennie przez cały tydzień, mogą realnie wpłynąć na wzrost poziomu HDL i poprawę zdrowia, zwłaszcza w połączeniu z dietą na cholesterol.

Jak obniżyć cholesterol, gdy dieta i ćwiczenia nie pomagają

Obniżenie cholesterolu może być trudne w przypadku osób, które przez długi czas prowadziły siedzący, niezdrowy tryb życia. W sytuacji, w której zarówno dieta, jak i ćwiczenia nie przyniosły pożądanych rezultatów, lekarz może zdecydować się na wprowadzenie działania farmakologicznego. Ono również powinno być połączone z ciągłą dietą i treningami mającymi na celu obniżenie poziomu LDL.

Wiecie już, jak obniżyć cholesterol - teraz przyszedł czas na przebadanie jego poziomu. Regularne wykonywanie badań to jeden z najlepszych sposobów na wychwycenie groźnych zmian w organizmie.

Zainspiruj się przepisami na dania, które pomogą utrzymać cholesterol w ryzach:

1. Łosoś cytrynowy

Łosoś cytrynowy

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta na cholesterol: Łosoś cytrynowy

 

2. Halibut na parze

Halibut na parze

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta na cholesterol: Halibut na parze

 

3. Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami

Fit makaron z awokado, indykiem i pomidorkami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta na cholesterol: Fit makaron z warzywami i indykiem

 

4. Chlebek z otrębami

Chlebek z otrębami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta na cholesterol: Chlebek z otrębami

 

5. Brokuł na parze z orzechami

Brokuł na parze z orzechami

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta na cholesterol: Brokuł z orzechami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
15 min
2
>60 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 2956

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6