Dania jednogarnkowe

Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza dieta świata

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już dawno temu odkryli sekret zdrowego odżywiania. Warto się od nich uczyć.

Fot. 123 RF

 

Naukowców od dłuższego czasu interesowała ponadprzeciętna długość życia oraz wyjątkowe zdrowie osób mieszkających we Włoszech, Grecji oraz innych krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Część z nich upatrywała przyczyn tego fenomenu w specyficznym klimacie tam panującym, jednak pojawiła się grupa badaczy przekonanych o tym, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest dieta mieszkańców tamtego regionu. Na przełomie lat 50. i 60. XX wieku zdecydowano się przeprowadzić badania, które rozwiały wszelkie wątpliwości.

Rozpoczęte w 1956 roku tzw. Badanie Siedmiu Krajów, miało na celu jak najlepsze zapoznanie się ze zwyczajami żywieniowymi mieszkańców Grecji, Włoch, Finlandii, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Holandii oraz byłej Jugosławii. Wyniki potwierdziły to, co wielu naukowców podejrzewało od bardzo dawna - średnia życia we Włoszech i w Grecji była najdłuższa, a częstość występowania m.in. chorób serca należała tam do najniższych. W późniejszych latach przeprowadzono szereg badań i eksperymentów, które miały za zadanie zgłębić zwyczaje żywieniowe mieszkańców tych państw oraz wypracować uniwersalne zasady, wspomagające profilaktykę wielu chorób. W ten sposób rozpoczęła się błyskawiczna kariera diety śródziemnomorskiej.

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Cukrzyca oraz choroby układu krążenia są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów we współczesnym świecie. Aby się przed nimi ustrzec, powinniśmy zadbać o aktywność fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietę. Naukowcy są zgodni, że w tym drugim przypadku kluczem do sukcesu może okazać się dieta śródziemnomorska. Chcąc odżywiać się zgodnie z założeniami tej diety, powinniśmy przestrzegać kilku bardzo prostych zasad.

Dieta śródziemnomorska obfituje w ryby, owoce morza, chude mięso, owoce oraz warzywa. Nie znajdziemy w niej zbyt wiele czerwonego mięsa ani soli. Dania spożywane w czasie tej diety są niezwykle aromatyczne oraz wyjątkowo zdrowe. Wszystko to za sprawą substancji odżywczych zawartych w świeżych ziołach, czosnku, orzechach oraz oliwie - bardzo istotnych składnikach większości śródziemnomorskich dań. Niezwykle ważna jest również dbałość o odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego też szklanka wody stanowi obowiązkowy dodatek do każdego posiłku. Co ciekawe, dieta śródziemnomorska nie zakazuje nam spożywania alkoholu - w końcu doskonałe wina to niemalże znak rozpoznawczy tamtego regionu.

Dieta śródziemnomorska jest lekka i niezbyt kaloryczna. Przewiduje spożywanie w ciągu dnia 3 większych posiłków oraz 2 przekąsek, których wartość energetyczna nie powinna przekraczać w sumie 1200 kcal. Ilość tłuszczy jest w niej ograniczona do 40 g dziennie, spośród nich większość stanowią bardzo zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Na słodycze możemy sobie pozwolić zaledwie kilka razy w miesiącu. Dla łasuchów zarezerwowano spore ilości smakowitych owoców. Podstawę większości posiłków stanowią makarony, kasze, ryż, warzywa i nabiał. Ponadto, zgodnie z zasadami tej diety, stałe miejsce w naszym jadłospisie powinny znaleźć jaja, drób, a przede wszystkim ryby.

Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Dieta, która ratuje życie

Po pewnym czasie stosowania takiej diety, jej zasady wejdą nam w nawyk i staną się dla nas zupełnie oczywiste. Dla osób, które do tej pory prowadziły niezdrowy styl życia, może być to odmiana, która uratuje im życie.

Udowodniono, że długoterminowo stosowana dieta śródziemnomorska pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zwalcza nadciśnienie oraz chroni przed różnego rodzaju chorobami serca i tarczycy. Ponadto, za sprawą takiego stylu odżywiania, dostarczamy do organizmu bardzo dużą ilość witaminy E, która skutecznie opóźnia starzenie się komórek naszego ciała. Badania wykazały również, iż dieta śródziemnomorska wzmacnia kości osób, które przekroczyły 55. rok życia oraz zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Dobitnie pokazuje to, że stosowanie się do jej zaleceń nie tylko pozwala schudnąć, ale jest również doskonałą inwestycją w przyszłość.

ebook Barilla

 

e-book W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie pdf

W 20 przpisów dookoła Włoch w fromacie epub

W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie mobi

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Zobacz także: 7 najlepszych przepisów na keto śniadania

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 1001

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28862

60 min
35
Przekąski Omlet z cukinią

Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta c...

Odsłon: 923

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5