Spis treści:
- Dlaczego wątróbka jest twarda po smażeniu?
- Dlaczego wątróbka jest gorzka po smażeniu?
- Jak smażyć wątróbkę?
Wątróbka należy do najpopularniejszych podrobów używanych w kuchni. Dlaczego warto jeść wątróbkę? Ponieważ, jest bardzo zdrowa, zawiera sporo białka, witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także minerały, żelazo czy selen. Witamina B12 jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego w tym pracy mózgu, a także krwionośnego, uczestniczy przy produkcji czerwonych krwinek. Znajduje się w nim także sporo białka, które jest niezbędnym budulcem mięśni. Duża zawartość żelaza w wątróbce sprawia, że jedzenie jej zaleca się osobom borykającym się z anemią. Ponadto witamina A ma działanie przeciwzapalne, a także antyoksydacyjne. Jak widać wątróbka to prawdziwa bomba substancji odżywczych, warto jednak wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować, aby była smaczna. Sprawdź, dlaczego wątróbka jest twarda po smażeniu oraz jak ją smażyć, aby nie była gorzka.
Sprawdź także: Jak marynować mięso kurczaka? Po tych marynatach będzie miękkie i soczyste!
Dlaczego wątróbka jest twarda po smażeniu?
Idealna wątróbka powinna być miękka w środku oraz delikatnie przypieczona z zewnątrz. Wystarczy jednak niewielki błąd, aby wyszła twarda i sucha. Posolona przed smażeniem lub zaraz na jego początku, będzie smakować jak przysłowiowa podeszwa. Wątróbkę najlepiej solić pod sam koniec smażenia. Niektórzy używają soli dopiero po zdjęciu jej z ognia.
Dlaczego wątróbka jest gorzka po smażeniu?
Jeżeli wątróbka wychodzi gorzka, winowajcą mogą być błonki obecne w mięsie. Tyczy się to zazwyczaj wątróbki wieprzowej i wołowej. Można także zastosować pewien trik, czyli namoczyć kawałki wątróbki w jogurcie, kefirze, albo mleku. Wystarczy włożyć mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalać je wybranym nabiałem, a następnie szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Jak smażyć wątróbkę?
Na początku oczywiście należy ją umyć, osuszyć i oczyścić z błonek, a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Postaraj się, aby były równej wielkości, dzięki temu usmażą się w jednakowym czasie. Nie wkładaj mokrej wątróbki na rozgrzaną patelnię, ponieważ na pewno będzie pryskać. Warto również wybrać dosyć sporą patelnię, tak, aby każdy kawałek wątróbki miał dość sporo miejsce i nie stykał się z innymi. Najlepiej smażyć ją na oleju roślinnym, na przykład rzepakowym, uprzednio należy bardzo dobrze go rozgrzać, aby mięso nie chłonęło tłuszczu.
Przepis na wątróbkę z cebulką
Najczęściej wątróbkę smażymy z cebulką. Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: pół kilograma wątróbki, dwie cebule, mąkę, olej do smażenia, sól i pieprz.
Oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę namocz w jogurcie przez kilka godzin. Następnie wyjmij ją z zalewy i osusz. Cebulkę obierz i pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie zdejmij ją z patelni i przełóż do osobnego naczynia. Wątróbkę obtocz w mące i podsmaż z obu stron na oleju, który pozostał po smażeniu cebuli. Przed samym końcem smażenia wrzuć cebulkę, dodaj sól i pieprz. Na talerz wyłóż wątróbkę z cebulką, podawaj z ziemniakami.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »