Ewa_Gotuje

Do ciast, deserów, ale też na bóle i bakterie. Jak zrobić syrop z mięty?

Jeśli chcesz, aby twoje dania czy napoje były niezwykle świeże i orzeźwiające, wystarczy dodać do nich kilka listków świeżej mięty. Możesz także zrobić z nich syrop, który nie tylko świetnie smakuje, ale i ma wiele cennych właściwości o działaniu prozdrowotnym. Sprawdź, jak zrobić syrop z mięty we własnej kuchni, to naprawdę proste!

Do czego stosować syrop z mięty? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jednym z najczęstszych domowych sposobów radzenia sobie z niestrawnością lub bólem brzucha jest oczywiście zaparzenie miętowej herbaty. Liście mięty przestały jednak kojarzyć się jedynie z lekarstwem, znaleźć możemy je w coraz większej ilości przepisów. Świetnie smakują w lekkich sałatkach, dressingach do grillowanych mięs oraz jako dodatek do słodkich deserów. Jeśli w twoim ogrodzie w tym roku urosło sporo krzaczków mięty, warto wykorzystać je przygotowując z niej domowy syrop

Sprawdź także: Zdrowotna bomba – niepasteryzowany, pewien probiotyków i enzymów. Jak i z czego zrobić żywy ocet?

Mięta – wartości odżywcze i właściwości

W liściach mięty znajdziemy witaminy: A, z grupy B, C, a także substancje mineralne, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, cynk i miedź. Nie brakuje tu również antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. 

Mięta ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, działa rozkurczowo, dzięki czemu może pomóc w przypadku bólów brzucha. Ponadto picie miętowego naparu to świetny sposób na radzenie sobie z nudnościami, wzdęciami, gazami czy zaparciami. 

Liście mięty mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomagają zwalczyć groźne bakterie takie jak: salmonella czy gronkowiec złocisty. Miętę, warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie cię infekcja, stosowanie jej będzie pomocne przy przeziębieniu i grypie. Zwalcza kaszel, a także wspiera organizm przy chorobach układu oddechowego. Ponadto zawarty w niej mentol ma działanie rozluźniające mięśnie, może przydać się także przy bólach głowy. 

Jak zrobić syrop z mięty?

Do przygotowania syropu z mięty, będziesz potrzebować: sporego krzaczka mięty (30-40 gałązek), cytryny, dwóch litrów wody oraz 250 g cukru. 

    Zacznij od umycia i osuszenia gałązek mięty. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją, dodaj cukier, sok z wyciśniętej cytryny, mieszaj. Kiedy cukier się rozpuści dodaj miętę, chwilę podgotuj. Następnie wyłącz grzanie, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia usuń miętowe gałązki, a syrop zagotuj. Przygotuj czyste szklane butelki, wlej do nich syrop, a następnie zapasteryzuj. 

    Możesz także przygotować syrop z mięty bez cukru, wystarczy, że zamienisz go na erytrytol, ksylitol lub gałązki stewii (koło pięciu sztuk). 

    Syrop z mięty – zastosowanie 

    Zastanawiasz się, do czego można stosować miętowy syrop? Świetnie sprawdzi się do herbaty, lemoniady, a nawet zwykłej wody z cytryną. Możesz także dodać odrobinę do sosu do sałatki lub dressingu na bazie jogurtu greckiego, świeżych ziół i soku z cytryny, świetnie podbije ich smak. Doskonale sprawdzi się także do deserów, możesz polać nim lody lub dodać do domowego kisielu. 

    Syrop z mięty będzie pomocny, kiedy dopadnie cię niestrawność, wzdęcia lub nudności. Wówczas możesz wypić łyżkę lub dwie, dobrze sprawdzi się również dolany do herbaty. Przyda się również, gdy rozboli cię gardło lub kiedy dostrzeżesz objawy przeziębienia i grypy. 

    Źródła: medonet.pl, smaker.pl

    Autorka: Anna Hutek

    Zobacz także:

    To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

    Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

    Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Przekąski Kanapka Sloppy Joe

    Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

    Odsłon: 672

    60 min
    7
    60 min
    5
    60 min
    10
    15 min
    6
    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 210

    30 min
    4

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    1
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0