Spis treści:
Czarna, zielona, biała, a może owocowa? Herbata to jeden z tych napojów, które towarzyszą nam każdego dnia. Coraz popularniejsze staje się dodawanie do niej przypraw, które dodatkowo podkręcają jej prozdrowotne działanie. Ten sposób picia herbaty stosowany jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, można dodać do niej imbir, cynamon, rozmaryn czy goździki. Dziś przyjrzymy się bliżej herbacie z dodatkiem pieprzu. Dowiesz się, dlaczego warto ją pić oraz jakie właściwości ma herbata z pieprzem.
Sprawdź także: Teraz jest najlepszy czas na zbiór. Jak zrobić i pić herbatę z liści brzozy?
Jakie właściwości ma herbata z pieprzem?
Herbata, niezależnie od tego, czy mamy na myśli czarną, czy zieloną, jest bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega procesom starzenia oraz działają antynowotworowo. Ma również pozytywny wpływ na regulowanie ciśnienia krwi.
Herbata z pieprzem wykazuje pozytywny wpływ na układ trawienny, warto pić ją w szczególności po ciężkostrawnym posiłku. Dodatkowo napój ten ma działanie rozgrzewające, świetnie sprawdzi się w chłodne dni, ale również wtedy, kiedy dopadnie cię przeziębienie i grypa. Zawarta w pieprzu piperyna ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomaga także zwalczać stany zapalne, ma właściwości napotne oraz działa przeciwbólowo. Pieprz ułatwia również przyswajanie witamin, na przykład tych z grupy B.
Dodatkowo takie połączenie świetnie wesprze twój metabolizm, pieprz ma właściwości termogeniczne, dzięki czemu pobudza spalanie tkanki tłuszczowej. Co wspiera proces utraty zbędnych kilogramów.
Jak zrobić i pić herbatę z pieprzem?
Do przygotowania herbaty z pieprzem, będziesz potrzebować: łyżeczkę lub torebkę ulubionej czarnej, lub zielonej herbaty, kilka ziaren pieprzu, szczyptę cynamonu, kawałek imbiru, łyżeczkę miodu oraz plaster cytryny.
Ziarna pieprzu należy dokładnie zmiażdżyć, możesz zrobić to za pomocą młynka. Do kubka wsyp herbatę, zalej ją gorącą wodą, dodaj pieprz, plaster imbiru oraz szczyptę cynamonu. Napój powinien odstać przez minimum pięć minut, następnie przecedź go przez sitko. Kiedy nieco przestygnie, dodaj miód i cytrynę.
Z czym można pić herbatę? Aby poprawić smak herbaty z pieprzem, możesz do niej dodać goździki, gałkę muszkatołową lub kardamon. Świetnie sprawdzą się również cytrusy, takie jak pomarańcza czy limonka. Jeżeli lubisz słodkie napoje, ale nie chcesz wypijać dodatkowych kalorii, możesz dosłodzić ją erytrytolem. Świetnie pasować tu będą również liście świeżej mięty.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »