Tarta z grzybami to danie, które łączy w sobie prostotę i elegancję. Sprawdza się ona zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczyste okazje. Dzięki połączeniu chrupiącego ciasta i aromatycznego farszu dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Jakie grzyby są najlepsze do tarty i jak ją przyrządzić?

Grzyby idealnie sprawdzają się do wytrawnych tart | Fot.123RF/Picsel/tan4ikk

Tarty cieszą się coraz większą popularnością w polskiej kuchni – nie dość, że są łatwe w przygotowaniu, to jeszcze sprawdzają się na każdą okazję, włączając w to rodzinny obiad i imprezę w gronie znajomych. Jako że ładnie prezentują się na stole, równie dobrze możesz podać je na uroczystym przyjęciu – i to niezależnie od okazji. Nie jest to jednak koniec ich zalet – ich dodatkowym atutem jest duża uniwersalność. Można zaserwować je z wieloma różnymi składnikami – i to zarówno na słodko, jak i na słono. Szukasz ciekawego pomysłu na wytrawną wersję? W takim razie postaw na tę z dodatkiem grzybów. Jakie grzyby są najlepsze do tarty i jak ją zrobić, aby zachwycała swoim smakiem? Poznaj cztery przepisy, które zawsze wychodzą idealnie. 

Jakie grzyby są najlepsze do tarty? 

Zastanawiasz się, jakie grzyby są najlepsze do tarty? W swoim przepisie możesz wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów – jego wybór zależy przede wszystkim od twoich indywidualnych preferencji. Najbardziej uniwersalną opcją są pieczarki – są one łatwo dostępne i delikatne w smaku, a do tego świetnie komponują się z innymi składnikami, w tym serem, jajkami i śmietaną.  

Jeśli zależy ci na czymś bardziej aromatycznym, wybierz borowiki, podgrzybki lub kurki, które nadadzą twojej przekąsce wyrazistego, leśnego charakteru. Równie dobrze możesz sięgnąć po boczniaki, które mają mięsistą konsystencję i lekko orzechowy smak. Co ciekawe, coraz częściej do farszu dodaje się także shiitake, które wnoszą orientalną nutę i są cenione za liczne prozdrowotne właściwości. 

Sprawdź także: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać

Tarta z grzybami – 4 przepisy na każdą okazję 

Tarta z grzybami to potrawa, którą możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wbrew pozorom nie jest ona trudna w przygotowaniu, nawet dla osób o niewielkim doświadczeniu kulinarnym. Szukasz pomysłów na grzybową tartę, która sprawdzi się na każdą okazję i którą bez problemu zrobisz w zaciszu własnej kuchni? Poniżej znajdziesz cztery przepisy, które zawsze wychodzą idealnie.  

1) Tarta z grzybami leśnymi 

Jeśli marzy ci się aromat lasu na talerzu, postaw na tartę z grzybami leśnymi, np. kurkami, borowikami, podgrzybkami i maślakami. Nie masz pod ręką świeżych grzybów? Zatem sięgnij po gotową mieszankę. Świetnym dodatkiem do grzybowego farszu będzie wędzony boczek. Nie zapomnij również o czosnku i cebuli. 

Tarta grzybowa

 Tarta grzybowa Zobacz przepis

Tarta grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2) Tarta z boczkiem i pieczarkami  

Tarta z boczkiem i pieczarkami to doskonała opcja dla fanów klasyki, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poza dwoma wymienionymi produktami do jej przyrządzenia potrzebujesz jedynie mąki pszennej, masła, jajek, sera żółtego oraz soli i pieprzu. Przed podaniem możesz posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.  

Tarta z boczkiem i pieczarkami

 Tarta z boczkiem i pieczarkami Zobacz przepis

Tarta z boczkiem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3) Mini tarty z grzybami 

Szukasz pomysłu na niebanalną grzybową przekąską na imprezę? W takim razie postaw na mini tarty z grzybami leśnymi, np. podgrzybkami. Możesz zrobić je w mocno serowej wersji, dodając co nich parmezan i ser gruyère. Idealnym zwieńczeniem całości będzie świeży tymianek – twoi goście z pewnością będą zachwyceni.  

Mini tarty z grzybami

 Mini tarty z grzybami Zobacz przepis

Mini tarty z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4) Tarta jajeczna z kurkami 

Tarta jajeczna z kurkami to świetna opcja na pierwszy posiłek dnia – możesz przyrządzić ją zamiast wytrawnego omletu. Jest ona nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również bardzo sycąca. Poza grzybami i jajkami w skład masy jajecznej wchodzi cebula, ser żółty, boczek, mleko, śmietana 30 proc. oraz sól i pieprz – dobry wybór na wykorzystanie resztek z lodówki.  

Tarta jajeczna z kurkami

 Tarta jajeczna z kurkami Zobacz przepis

Tarta jajeczna z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl  

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Jedz zamiast słodyczy. Mało kalorii, za to zdrowe tłuszcze i błonnik, który rozrusza jelita »

Na zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste i aksamitne. Takie mielone wychodzą tylko z jednego rodzaju mięsa »

Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

Odsłon: 24947

60 min
101
30 min
34
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 6982

60 min
20
Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

Odsłon: 2629

30 min
9
Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

Odsłon: 1806

30 min
2
Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

Odsłon: 71081

60 min
93