Spis treści:
Jeśli kiedykolwiek czułeś, że twój brzuch napęczniał niczym balon, to z pewnością miałeś do czynienia ze wzdęciem. Dla niektórych jest to wręcz stała przypadłość, więc na wszystkie sposoby próbują się z nią zmierzyć. Oczywiście wizyta u lekarza jest obowiązkowa, jednak - zwłaszcza po omówieniu problemu ze specjalistą - można się też wesprzeć naturalnymi metodami. Specjalna dieta powinna złagodzić silne wzdęcia. Jak działa napój na lepsze trawienie? Dowiedz się, jak go zrobić.
Sprawdź także: Cztery przysmaki z Polski wśród najlepszych deserów świata. Nie mogło być inaczej
Napój na lepsze trawienie - przepis
Jak działa napój na lepsze trawienie? Jego poszczególne składniki wpływają na poprawę pracy układu trawiennego, co w konsekwencji prowadzi do złagodzenia niekomfortowych objawów wzdęcia. Przygotuj sześć łatwo dostępnych produktów:
Składniki
- ok. 500 ml wrzątku,
- czubata łyżeczka drobno startego imbiru,
- łyżeczka nasion chia,
- łyżeczka miodu,
- sok z 1/4 cytryny (ok. 3 łyżeczki),
- goździk (1 sztuka).
Jak zrobić napój na lepsze trawienie? Przepis rozpocznij od obrania i utarcia imbiru. Im drobniej ci się uda, tym lepiej. Przełóż go do dużej filiżanki (o pojemności ok. 500 ml) i dodaj do niego goździka. Zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut, żeby powstał prozdrowotny napar.
W międzyczasie dokładnie umyj, a nawet wyszoruj, cytrynę i podziel ją na ćwiartki. Do małej miseczki wyciśnij sok z jednej z nich (powinno wyjść ok. trzech łyżeczek). Do zaparzonego już napoju (który nieco ostygł), wlej sok z cytryny, miód i wsyp nasiona chia. Całość dobrze wymieszaj i ponownie odłóż na ok. 15 minut, aby nasiona nieco spęczniały. Następnie wypij napar i ciesz się lepszym trawieniem.
Jak działa napój na lepsze trawienie?
Skoro znasz już przepis na napój na lepsze trawienie, warto, żebyś dowiedział się jeszcze, jak działa. Napój na lepsze trawienie zrobiony jest ze składników, które mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy, ale nie tylko. Każdy z nich wykazuje inne właściwości lecznicze, wspierające cały organizm:
- Nasiona chia - bez nich napój nie oddziaływałby tak prozdrowotnie na jelita. Są źródłem białka, które zapewnia uczucie sytości i hamuje apetyt na podjadanie oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, oczyszcza je z resztek, zwiększa częstotliwość wypróżniania i przyspiesza metabolizm (a więc też spalanie tłuszczu). Dodatkowo w nasionach chia znajdują się witaminy i minerały, które zapewniają też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu.
- Imbir - choć przede wszystkim znane są właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne korzenia, to mało kto wie, że imbir poprawia też procesy trawienne (m.in. stymulując wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz żółci). Co więcej, pomaga w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego - działa rozkurczowo, likwiduje wzdęcia i zwiększa wydzielanie śliny (co wpływa pozytywnie na procesy trawienia).
- Goździki - choć w naparze dodany jest tylko jeden, to również przyczynia się do polepszenia pracy układu pokarmowego i trawiennego. Dlaczego? Dzięki eugenolowi, czyli substancji przeciwbólowej, przeciwzapalnej i przeciwbakteryjnej, pomaga w ochronie i regeneracji wątroby. Zmniejsza także dolegliwości żołądkowe, takie jak bóle brzucha czy zgaga. Co więcej, termogeniczne właściwości goździków przyspieszają spalanie tłuszczu, czyli odchudzanie.
- Miód - to naturalny antybiotyk, który pomaga też szybciej goić rany. Jednak czy wiesz, że ma też wpływ na żołądek i jelita? W jego składzie znajdują się enzymy przyspieszające procesy trawienne. Pomaga on w leczeniu biegunki i hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w układzie pokarmowym.
- Cytryna - nie tylko poprawia odporność, ale też przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się toksyn. Owoc łagodzi niestrawność, refluks żołądkowy oraz eliminuje wzdęcia, a dodatkowo nawilża jelito grubo, stymulując przy tym produkcję żółci.
Jak więc działa napój na lepsze trawienie? Każdy z jego składników stymuluje cały układ pokarmowy i trawienny do lepszej pracy, dodatkowo eliminując toksyny i zalegające resztki. Warto wypić napar, szczególnie gdy męczy cię uczucie ociężałości.
Źródło: Smaker.pl, Instagram @pani.oddiety, wapteka.pl, pasiekalyson.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »
Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »
Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »