Najlepsze przepisy na ogórki

Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych czy supermarketach. A może spróbujesz w tym roku zrobić własne, domowy wędliny na Wielkanoc? Zapewniamy cię, że będą smakować o wiele lepiej niż te sklepowe.

Dlaczego sklepowe wędliny mogą być szkodliwe? Chodzi przede wszystkim o ich skład | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepisy na domowe wędliny wcale nie są skomplikowane. Przygotowanie tego przysmaku w zaciszu własnej kuchni może stać się twoją rutyną, a nie tylko doraźnym działaniem na święta. Zyskasz mnóstwo satysfakcji, zdrowia i oczywiście najlepszego smaku. Domowe wędliny to po prostu niebo w gębie. 

Sprawdź także: Filet z kurczaka na obiad inaczej. Przepisy na soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Dlaczego sklepowe wędliny mogą być szkodliwe? 

Sklepowe wędliny są często wybieranym produktem przez konsumentów ze względu na swoją wysoką dostępność i stosunkowo atrakcyjną cenę. Jednak niestety nie zawsze są one najzdrowszym wyborem. Oto kilka powodów, dlaczego sklepowe wędliny mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia: 

  • wędliny sklepowe zawierają bardzo duże ilości soli, co może prowadzić do hipernatremii, czyli nadmiaru soli w organizmie. To może okazać się szkodliwe dla naszego serca i układu krążenia, a także może powodować wzrost ciśnienia krwi, 
  • wiele sklepowych wędlin zawiera konserwanty, takie jak dwutlenek siarki i nitraty, które mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób i być szkodliwe dla naszego zdrowia,  
  • wiele wędlin sklepowych zawiera tłuszcze trans, które są szkodliwe dla naszego zdrowia i zwiększają ryzyko chorób serca i układu krążenia,  
  • wiele wędlin sklepowych zawiera różnego rodzaju dodatki chemiczne, takie jak barwniki i aromaty, które mogą powodować m.in. reakcje alergiczne. 

W związku z powyższym warto zwrócić uwagę na to, co kupujemy i wybierać wędliny o jak najlepszej jakości, a także unikać tych, które zawierają duże ilości soli, konserwantów i innych dodatków chemicznych. W ten sposób możemy chronić nasze zdrowie i unikać negatywnych skutków, jakie może przynieść spożywanie. 

Gdzie najlepiej kupować wędliny? 

Aby kupować zdrowe wędliny, najlepiej udać się do zaufanego sklepu z produktami naturalnymi lub specjalistycznego sklepu z wędlinami. Można też zwrócić uwagę na wyroby od sprawdzonych producentów, którzy stosują naturalne składniki i nie używają w swoich wyrobach sztucznych dodatków. Trzeba sprawdzać skład produktu, aby upewnić się, że jest on zdrowy i bezpieczny. 

Ponadto można też spróbować kupować wędliny bezpośrednio od lokalnego producenta, takiego jak małe rzeźnie lub rzemieślnicy, którzy dostarczają swoje produkty do sklepów lub na targi rolnicze. W takich miejscach można uzyskać informacje o procesie produkcji i składzie wędlin, co pomoże w podjęciu świadomej decyzji dotyczącej zakupu. 

Na co zwracać uwagę przy zakupie wędlin? 

Przy zakupie wędlin warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników, aby upewnić się, że są one zdrowe i bezpieczne:  

  • sprawdź, czy wędlina zawiera naturalne składniki, takie jak mięso, sól, przyprawy i ewentualnie sól peklową. Unikaj wyrobów zawierających wiele sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku,  
  • upewnij się, że wędlina jest produkowana przez sprawdzonego producenta, który stosuje odpowiednie procesy produkcji, takie jak właściwe peklowanie i suszenie,  
  • zwróć uwagę na datę ważności wędliny i upewnij się, że jest ona jak najbliższa. Wędliny z dalszej daty ważności często tracą jakość i mogą być mniej bezpieczne dla zdrowia,  
  • przed zakupem wędliny, możesz spróbować jej w sklepie, aby ocenić jej smak i konsystencję. Wędlina powinna mieć delikatny i świeży smak, a także odpowiednią konsystencję. 

    Przepisy na domowe wędliny  

    Jak zrobić domową szynkę? Oto przepis na pyszną domową wędlinę

    Składniki

    • 2 kg schabu lub innego mięsa (np. łopatki wieprzowej),
    • 3 łyżki soli,
    • 2 łyżki cukru, 
    • 2 łyżeczki suszonego czosnku, 
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 
    • 1 łyżeczka suszonej papryki, 
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego. 

    Narzędzia: 

    • folia aluminiowa, 
    • długa nić do związania mięsa, 
    • chłodne miejsce do przechowywania (np. lodówka lub piwnica).

    W misce dokładnie wymieszaj mięso z solą, cukrem, suszonym czosnkiem, rozmarynem, papryką, pieprzem i zielem angielskim. Umieść mięso w folii aluminiowej i zawiń, tworząc prostokątną formę. Przypnij nicią, aby zabezpieczyć formę. Umieść wędlinę w chłodnym miejscu na co najmniej dwa dni, aby pozwolić jej się peklować. Po tym czasie wędlinę możesz wędzić lub suszyć, aż osiągnie żądany stopień twardości i smaku. Uwaga: wędzenie i suszenie wędliny wymaga specjalnego sprzętu i odpowiedniej temperatury. Szczegóły na ten temat znajdziesz poniżej.  

    Jak zrobić domową kiełbasę? Sprawdź ten przepis 

    A jak zrobić domową kiełbasę? Zobacz tę interesującą recepturę:

    Składniki

    • 1,5 kg mięsa mielonego (schabu, wieprzowiny, cielęcego lub mieszanka kilku rodzajów mięsa), 
    • 1 łyżka soli, 
    • 1 łyżka cukru, 
    • 1 łyżeczka suszonego czosnku, 
    • 1 łyżeczka suszonej papryki, 
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku, 
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 
    • skórki z 1 lub 2 cebul. 

    Narzędzia: 

    • rękawy do wędzenia lub papierowe rurki, 
    • chłodne miejsce do przechowywania (np. lodówka lub piwnica).

    W misce wymieszaj mięso z przyprawami. Umieść mieszankę mięsa w rękawie do wędzenia lub papierowej rurce, formując kiełbasę. Zwiąż końce rękawa lub rurki, aby utrzymać kształt kiełbasy. Umieść kiełbasę w chłodnym miejscu na co najmniej dwa dni, aby pozwolić jej się peklować. Po tym czasie kiełbasę możesz wędzić lub suszyć, aż osiągnie żądany stopień twardości i smaku. 

    Jak suszyć wędlinę przygotowaną w domu? 

    Aby ususzyć wędlinę w domu, potrzebujesz następujących rzeczy: 

    • przygotowane wg powyższych przepisów kiełbasy, szynki lub inne rodzaje wędlin, 
    • suszarkę do wędlin lub wędzarnię, 
    • (jeśli masz wędzarnię) węgiel drzewny lub drewno do wędzenia,  
    • termometr do pomiaru temperatury.

    Przygotuj suszarkę do wędlin lub wędzarnię, dodając węgiel drzewny lub drewno do wędzenia. Ustaw suszarkę lub wędzarnię w miejscu, w którym będzie stabilna i bezpieczna. Ustaw temperaturę suszenia na około 20-30°C. Umieść wędliny na półkach suszarki lub wędzarni, zachowując odpowiednie odległości między nimi. Kontroluj temperaturę i wilgotność wędlin, dodając węgiel lub drewno, jeśli to konieczne. Susz wędliny przez około sześć-osiem godzin lub do osiągnięcia pożądanego stopnia twardości. Gdy wędliny będą już wystarczająco ususzone, wyjmij je z suszarki i pozwól im się schłodzić. Przechowuj suszone wędliny w suchym i chłodnym miejscu. Ważne: Proces suszenia wędlin w domu wymaga cierpliwości i dokładności, ponieważ nieodpowiednie warunki suszenia mogą prowadzić do utraty jakości i trwałości wędlin. 

    Zobacz także:

    Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

    Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

    Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

    Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

    Odsłon: 31

    15 min
    0
    Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

    Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

    Odsłon: 138

    15 min
    4
    Dania główne Ogórki kanapkowe

    Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

    Odsłon: 10970

    60 min
    21
    Dodatki Mizeria do obiadu

    Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

    Odsłon: 269

    15 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

    Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

    5
    Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

    Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

    9
    Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

    Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

    3
    Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

    Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

    26