Filet z kurczaka na obiad inaczej. Przepisy na soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Filet z kurczaka to bardzo popularny składnik polskich obiadów. Nic dziwnego - ten rodzaj mięsa jest powszechnie dostępny, stosunkowo niedrogi i zawiera sporo składników odżywczych. Znudziła ci się klasyczna pierś z kurczaka przygotowana w piekarniku czy na patelni? Mamy dla ciebie filet z kurczaka na obiad inaczej w kilku odsłonach.

Przepisy na filet z kurczaka na obiad inaczej. Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Pierś z kurczaka zawijana, panierowana a może nadziewana? A może filet z kurczaka po włosku, parysku czy hiszpańsku? Propozycje na przygotowanie tego rodzaju produktu jest naprawdę mnóstwo. Nic dziwnego, że pierś z kurczaka jest bardzo lubianym składnikiem wielu potraw wśród Polaków i nie tylko. Po prostu do tego produktu pasuje wiele dodatków.

Ważne jest też to, że danie z piersią z kurczaka w roli głównej można przygotować naprawdę bardzo szybko. Sprawdzi się też w śródziemnomorskich lub orientalnych odmianach, nie tylko stricte polskich, ale też np. włoskich, francuskich czy azjatyckich.

 

Sprawdź także: Potrawka z kurczaka - sprawdzony pomysł na szybki obiad dla rodziny

Jak przyrządzić fileta z kurczaka?

Pierś z kurczaka możesz usmażyć, upiec, udusić, ugotować, lub po prostu dodać do sałatki czy innych dań na zimno. Bardzo trudno zepsuć jej przygotowanie. Nie trzeba być kulinarnym znawcą, aby pierś z kurczaka smakowała naprawdę wybornie.

Pamiętaj jednak o kilku zasadach, które pozwolą ci zawsze uzyskać perfekcyjne wręcz danie. Do przyrządzania swoich ulubionych potraw używaj schłodzonych filetów z piersi kurczaka. Mięso to możesz bez najmniejszych wątpliwości mrozić, ale przed rozpoczęciem przygotowań do obiadu wyjmij mięso odpowiednio wcześniej.

Wiele osób rozmraża filety w kuchence mikrofalowej. Nie jest to najlepszy pomysł, gdyż wówczas filety są suche i nie mają specjalnego smaku. Schłodzone mięso czy rozmrożone we właściwy sposób będzie soczyste i pyszne.

Kolejna ważna rzecz to postać piersi kurczaka, jaka wpadnie w twoje ręce. W sklepie kupisz gotowe filety z kurczaka bez skóry, kości, czy chrząstek. Wystarczy tylko umyć mięso i ewentualnie odciąć niewielkie fragmenty tłuszczu. Kolejna istotna porada dotyczy oczywiście marynowania. Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj marynatę, na przykład na bazie sosu sojowego i sezamu. Wówczas uzyskasz bardziej orientalny smak. Mięso należy zamarynować przynajmniej kilka godzin przed całym procesem gotowania. Jeżeli jednak nie masz za wiele czasu, to odczekaj przynajmniej kilkadziesiąt minut.

Zobacz: Kokosowe curry z kurczakiem, brokułami i cukinią

Pierś z kurczaka po włosku - jak ją przygotować?

Serdecznie polecamy ci przygotować pierś z kurczaka po włosku. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Trudno się dziwić. Mamy tutaj połączenie i lubianej przez wszystkich piersi z kurczaka oraz ukochanej przez ludzi z całego świata kuchni włoskiej. Ta postać fileta z kurczaka jest pyszna i soczysta oraz, co najważniejsze, pachnie bazylią. Oto lekki obiad, który pokochasz.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 szalotka,
  • pół łyżeczki chili,
  • 1 pęczek bazylii,
  • pół limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Włóż do marynaty pierś z kurczaka i odstaw na minimum kilkadziesiąt minut. Najlepiej, jeżeli będzie to cała noc.

Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. Do miseczki włóż pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowana szalotkę. Dorzuć posiekaną bazylię oraz wyciśnięty sok z limonki. Znowu dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym umieść mięso z marynatą oraz salsą z pomidorów. Na górze ułóż plastry sera mozzarella i zapiekaj całość przez około 40 minut.

Pierś z kurczaka po parysku - przepis

A co powiesz na pierś z kurczaka po parysku? To bardzo delikatne i przepyszne wręcz kotleciki w miękkiej panierce wykonanej z samego jajka. To danie, które posmakuje całej rodzinie, w tym dzieciom. Podaj je z ryżem i surówką, a domownicy będą ci bardzo wdzięczni.

 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • olej,
  • pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokrój w poprzek na nie za grube i nie za duże kotleciki. Rozłóż je na desce, przykryj folią i bardzo delikatnie stłucz ręką. Każdy z kotlecików obtocz bardzo dokładnie w mące i w wymieszanym jajku. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z dwóch stron.

 

Sprawdź także: Filet z kurczaka na śródziemnomorską nutę - przepis ze Smaker.pl

Pierś z kurczaka po hiszpańsku - najlepsza receptura

Pierś z kurczaka po hiszpańsku również wydaje się bardzo dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny, ale też sprawdzi się w formie ciepłego dania na domowej imprezie.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka mąki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 cebula,
  • kilka plastrów szynki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół papryki czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • pieprz, sól i inne ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Obtocz filety z kurczaka w przyprawach z każdej ze stron. Wymieszaj je także w mące. Obsmaż z obu stron i odstaw. Cebulę poszatkuj, szynkę pokrój w paseczki, a czosnek przepuść przez praskę. Paprykę pokrój w średnią kostkę. Zeszklij na patelni cebulę, dodaj szynkę, czosnek i paprykę.

Smaż kilka minut, ale uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Na koniec dorzuć pomidory z puszki i dopraw wedle uznania. Wszystko gotuj około 10 minut. Dorzuć do sosu pomidorowego wcześniej przygotowane filety z kurczaka i dopraw tak, jak lubisz. Takie kotleciki doskonale smakują z frytkami, ryżem, czy pieczonymi ziemniaczkami.

 

Pierś z kurczaka po tajsku - orientalne danie na codzienny obiad

Myślisz, że dobra pierś z kurczaka po tajsku dostępna będzie tylko w drogiej restauracji? Nic bardziej mylnego. Oto prosty przepis, który zawsze się udaje!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • niecała szklanka mleka kokosowego,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • pół papryczki chili,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • czarny pieprz,
  • sól do smaku.

 

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Wszystko zeszklij na tłuszczu i po chwili dodaj pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smaż około 10 minut, następnie podsyp mąką i wymieszaj. Dolej sos sojowy i sok z limonki. Dosyp przyprawy i podsmaż. Dolej mleko kokosowe i gotuj całość kilka minut. Dopraw wedle uznania. Nietrudno się domyślić, że takie danie doskonale smakuje z ryżem lub makaronem.

 

Sprawdź także: Filet z kurczaka zapiekany w folii na dwa sposoby - pyszny obiad! - przepis ze Smaker.pl

Pierś z kurczaka po chińsku - sprawdzony przepis

Wolisz jeszcze inny orientalny przepis? Sprawdź pierś z kurczaka po chińsku. Dobrze przyrządzona chińszczyzna zasmakuje każdemu. To bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu potrawa, która smakuje po prostu doskonale.

Składniki

  • pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • ok. centymetra korzenia świeżego imbiru,
  • 2 garście grzybów mun,
  • garść pieczarek,
  • 3 małe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • papryka ostra mielona,
  • curry,
  • kurkuma,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • świeża kolendra,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zalej marynatą, którą przygotujesz z sosu sojowego, miodu i przeciśnięty przez praskę czosnku. Trzymaj mięso w marynacie minimum pół godziny. W oczekiwaniu na gotowe filety przygotuj warzywa. Pokrój je wedle uznania. Możesz też użyć mrożonych.

Kurczaka usmaż, najlepiej w woku, na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu i mięso i warzywa będą przypieczone, a w środku bardzo soczyste. Czosnek i imbir dodaj na sam koniec, podobnie jak grzyby mun, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszaj, potrząsając wokiem. Danie podawaj oczywiście z ryżem.

 

1. Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka

 Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka Zobacz przepis

Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

 Pierś z kurczaka pieczona z warzywami Zobacz przepis

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem

 Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem Zobacz przepis

Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierś kurczaka z kozim serem

 Pierś kurczaka z kozim serem Zobacz przepis

Pierś kurczaka z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierś z kurczaka inaczej

 Pierś z kurczaka inaczej Zobacz przepis

Pierś z kurczaka inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pierś z kurczaka po cygańsku

 Pierś z kurczaka po cygańsku Zobacz przepis

Pierś z kurczaka po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierś kurczaka zapiekana z cebulą

 Pierś kurczaka zapiekana z cebulą Zobacz przepis

Pierś kurczaka zapiekana z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierś z kurczaka w sezamie

 Pierś z kurczaka w sezamie Zobacz przepis

Pierś z kurczaka w sezamie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przeczytaj również:

Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne»

Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?»

Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę? » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 77

15 min
3
Sałatki Surówka z małosolnych

Surówka z małosolnych i młodej kapusty ma sporo prozdrowotnych właściwości. J...

Odsłon: 2519

15 min
3
60 min
4
Sałatki Sałatka z fasoli szparagowej

Pikantna sałatka z fasoli szparagowej to danie rodem z kuchni tajskiej. Przyr...

Odsłon: 2555

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25