Spis treści:
- Jak przyrządzić fileta z kurczaka?
- Jak przygotować pierś z kurczaka po włosku?
- Jak zrobić pierś z kurczaka po parysku?
- Jak przyrządzić pierś z kurczaka po hiszpańsku?
- Jak przygotować pierś z kurczaka po tajsku?
- Jak zrobić pierś z kurczaka po chińsku?
- Co zrobić z fileta z kurczaka? (przepisy)
Pierś z kurczaka zawijana, panierowana a może nadziewana? A może filet z kurczaka po włosku, parysku czy hiszpańsku? Propozycje na przygotowanie tego rodzaju produktu jest naprawdę mnóstwo. Nic dziwnego, że pierś z kurczaka jest bardzo lubianym składnikiem wielu potraw wśród Polaków i nie tylko. Po prostu do tego produktu pasuje wiele dodatków.
Ważne jest też to, że danie z piersią z kurczaka w roli głównej można przygotować naprawdę bardzo szybko. Sprawdzi się też w śródziemnomorskich lub orientalnych odmianach, nie tylko stricte polskich, ale też np. włoskich, francuskich czy azjatyckich.
Sprawdź także: Potrawka z kurczaka - sprawdzony pomysł na szybki obiad dla rodziny
Jak przyrządzić fileta z kurczaka?
Pierś z kurczaka możesz usmażyć, upiec, udusić, ugotować, lub po prostu dodać do sałatki czy innych dań na zimno. Bardzo trudno zepsuć jej przygotowanie. Nie trzeba być kulinarnym znawcą, aby pierś z kurczaka smakowała naprawdę wybornie.
Pamiętaj jednak o kilku zasadach, które pozwolą ci zawsze uzyskać perfekcyjne wręcz danie. Do przyrządzania swoich ulubionych potraw używaj schłodzonych filetów z piersi kurczaka. Mięso to możesz bez najmniejszych wątpliwości mrozić, ale przed rozpoczęciem przygotowań do obiadu wyjmij mięso odpowiednio wcześniej.
Wiele osób rozmraża filety w kuchence mikrofalowej. Nie jest to najlepszy pomysł, gdyż wówczas filety są suche i nie mają specjalnego smaku. Schłodzone mięso czy rozmrożone we właściwy sposób będzie soczyste i pyszne.
Kolejna ważna rzecz to postać piersi kurczaka, jaka wpadnie w twoje ręce. W sklepie kupisz gotowe filety z kurczaka bez skóry, kości, czy chrząstek. Wystarczy tylko umyć mięso i ewentualnie odciąć niewielkie fragmenty tłuszczu. Kolejna istotna porada dotyczy oczywiście marynowania. Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj marynatę, na przykład na bazie sosu sojowego i sezamu. Wówczas uzyskasz bardziej orientalny smak. Mięso należy zamarynować przynajmniej kilka godzin przed całym procesem gotowania. Jeżeli jednak nie masz za wiele czasu, to odczekaj przynajmniej kilkadziesiąt minut.
Zobacz: Kokosowe curry z kurczakiem, brokułami i cukinią
Pierś z kurczaka po włosku - jak ją przygotować?
Serdecznie polecamy ci przygotować pierś z kurczaka po włosku. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Trudno się dziwić. Mamy tutaj połączenie i lubianej przez wszystkich piersi z kurczaka oraz ukochanej przez ludzi z całego świata kuchni włoskiej. Ta postać fileta z kurczaka jest pyszna i soczysta oraz, co najważniejsze, pachnie bazylią. Oto lekki obiad, który pokochasz.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 kulki mozzarelli,
- 2 duże pomidory,
- 1 szalotka,
- pół łyżeczki chili,
- 1 pęczek bazylii,
- pół limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, słodką paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Włóż do marynaty pierś z kurczaka i odstaw na minimum kilkadziesiąt minut. Najlepiej, jeżeli będzie to cała noc.
Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. Do miseczki włóż pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowana szalotkę. Dorzuć posiekaną bazylię oraz wyciśnięty sok z limonki. Znowu dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym umieść mięso z marynatą oraz salsą z pomidorów. Na górze ułóż plastry sera mozzarella i zapiekaj całość przez około 40 minut.
Pierś z kurczaka po parysku - przepis
A co powiesz na pierś z kurczaka po parysku? To bardzo delikatne i przepyszne wręcz kotleciki w miękkiej panierce wykonanej z samego jajka. To danie, które posmakuje całej rodzinie, w tym dzieciom. Podaj je z ryżem i surówką, a domownicy będą ci bardzo wdzięczni.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- olej,
- pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Filety z kurczaka pokrój w poprzek na nie za grube i nie za duże kotleciki. Rozłóż je na desce, przykryj folią i bardzo delikatnie stłucz ręką. Każdy z kotlecików obtocz bardzo dokładnie w mące i w wymieszanym jajku. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z dwóch stron.
Sprawdź także: Filet z kurczaka na śródziemnomorską nutę - przepis ze Smaker.pl
Pierś z kurczaka po hiszpańsku - najlepsza receptura
Pierś z kurczaka po hiszpańsku również wydaje się bardzo dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny, ale też sprawdzi się w formie ciepłego dania na domowej imprezie.
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka mąki,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 cebula,
- kilka plastrów szynki,
- 2 ząbki czosnku,
- pół papryki czerwonej,
- 1 puszka pomidorów,
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy.
Wykonanie:
Obtocz filety z kurczaka w przyprawach z każdej ze stron. Wymieszaj je także w mące. Obsmaż z obu stron i odstaw. Cebulę poszatkuj, szynkę pokrój w paseczki, a czosnek przepuść przez praskę. Paprykę pokrój w średnią kostkę. Zeszklij na patelni cebulę, dodaj szynkę, czosnek i paprykę.
Smaż kilka minut, ale uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Na koniec dorzuć pomidory z puszki i dopraw wedle uznania. Wszystko gotuj około 10 minut. Dorzuć do sosu pomidorowego wcześniej przygotowane filety z kurczaka i dopraw tak, jak lubisz. Takie kotleciki doskonale smakują z frytkami, ryżem, czy pieczonymi ziemniaczkami.
Pierś z kurczaka po tajsku - orientalne danie na codzienny obiad
Myślisz, że dobra pierś z kurczaka po tajsku dostępna będzie tylko w drogiej restauracji? Nic bardziej mylnego. Oto prosty przepis, który zawsze się udaje!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sok wyciśnięty z 1 limonki,
- niecała szklanka mleka kokosowego,
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżka imbiru,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka kurkumy,
- pół papryczki chili,
- 1 łyżeczka mąki,
- czarny pieprz,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Wszystko zeszklij na tłuszczu i po chwili dodaj pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smaż około 10 minut, następnie podsyp mąką i wymieszaj. Dolej sos sojowy i sok z limonki. Dosyp przyprawy i podsmaż. Dolej mleko kokosowe i gotuj całość kilka minut. Dopraw wedle uznania. Nietrudno się domyślić, że takie danie doskonale smakuje z ryżem lub makaronem.
Pierś z kurczaka po chińsku - sprawdzony przepis
Wolisz jeszcze inny orientalny przepis? Sprawdź pierś z kurczaka po chińsku. Dobrze przyrządzona chińszczyzna zasmakuje każdemu. To bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu potrawa, która smakuje po prostu doskonale.
Składniki
- pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- ok. centymetra korzenia świeżego imbiru,
- 2 garście grzybów mun,
- garść pieczarek,
- 3 małe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sos sojowy,
- płaska łyżeczka miodu,
- papryka ostra mielona,
- curry,
- kurkuma,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- świeża kolendra,
- pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zalej marynatą, którą przygotujesz z sosu sojowego, miodu i przeciśnięty przez praskę czosnku. Trzymaj mięso w marynacie minimum pół godziny. W oczekiwaniu na gotowe filety przygotuj warzywa. Pokrój je wedle uznania. Możesz też użyć mrożonych.
Kurczaka usmaż, najlepiej w woku, na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu i mięso i warzywa będą przypieczone, a w środku bardzo soczyste. Czosnek i imbir dodaj na sam koniec, podobnie jak grzyby mun, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszaj, potrząsając wokiem. Danie podawaj oczywiście z ryżem.
1. Meksykańska faszerowana pierś z kurczaka
Zobacz przepisMeksykańska faszerowana pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Zobacz przepisPierś z kurczaka pieczona z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem
Zobacz przepisPierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierś kurczaka z kozim serem
Zobacz przepisPierś kurczaka z kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierś z kurczaka inaczej
Zobacz przepisPierś z kurczaka inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pierś z kurczaka po cygańsku
Zobacz przepisPierś z kurczaka po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierś kurczaka zapiekana z cebulą
Zobacz przepisPierś kurczaka zapiekana z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pierś z kurczaka w sezamie
Zobacz przepisPierś z kurczaka w sezamie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przeczytaj również:
Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne»