Spis treści:
- Dlaczego warto postawić na seler?
- Jakie właściwości ma sok z kiszonego selera?
- Kto powinien pić sok z kiszonego selera?
- Domowy sok z kiszonego selera – przepis krok po kroku
Kiszonki stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety, a wszystko to ze względu na ich prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, na przykład przy użyciu kilku rodzajów warzyw i nietypowych połączeń przypraw. Tego typu przetwory nie tylko dodadzą głównemu składnikowi dania nieco charakteru, ale także zadziałają jak naturalny spalacz kalorii. Warto postawić na nie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm narażony jest na częste infekcje. Lubisz nietypowe podejście do tematów kulinarnych? W takim razie sięgnij po mniej oczywisty produkt, jakim jest seler. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że można również go kisić i delektować się przepysznym i zdrowym sokiem. Jakie właściwości ma sok z kiszonego selera? Kto powinien go pić? I jak wykonać ten przetwór krok po kroku?
Sprawdź także: Co dobrego można zrobić z kapusty włoskiej? Pyszne i szybkie dania
Dlaczego warto postawić na seler?
Bulwa selera to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W jej środku kryje się szereg składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K oraz te z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor. W 100 g tego pokarmu znajduje się zaledwie 21 kcal i całkiem spora porcja błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit, niweluje zaparcia i zapewnia długotrwałą sytość. Doskonale sprawdzi się on w diecie odchudzającej, na przykład jako baza gęsto odżywczych potraw.
Jakie jeszcze wartości odżywcze posiada seler? Omawiając to warzywo, nie sposób nie wspomnieć o znajdującej się w nim witaminie C. Reprezentuje ona kategorię antyoksydantów, co oznacza, że chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Ponadto wspiera ona funkcjonowanie limfocytów będących częścią odporności nabytej, poprawia elastyczność żył i tętnic oraz przyczynia się do syntezy kolagenu.
Warto też zaznaczyć, że regularne spożywanie selera będzie miało pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a wszystko to za sprawą zawartych w nim witaminie K i potasowi. Włącz go na stałe do swojego jadłospisu, jeśli zależy ci na regulacji ciśnienia krwi, zmniejszeniu ryzyka chorób serca i zawałów, oraz poprawie stanu naczyń krwionośnych. Nie można również zapominać o tym, że ten składnik pokarmowy ma ogromne znaczenie dla utrzymania kości w dobrym zdrowiu.
Seler może poszczycić się zawartością witamin z grupy B, w tym cennych folianów. Dzięki temu jego częste dorzucanie do sałatek i przekąsek przełoży się na lepszą pracę układu nerwowego. Ciekawostką dla wielu może być także fakt, że posiada on antynowotworowe właściwości, a wszystko to za sprawą wysokiego stężenia przeciwutleniaczy.
Jakie właściwości ma sok z kiszonego selera?
Chcesz wycisnąć właściwości lecznicze selera jak cytrynę? W takim razie poddaj go procesowi kiszenia. Szczególnie cennym surowcem jest powstający w jego trakcie sok. Dlaczego zaleca się go regularnie pić? Na przykład dlatego, że oprócz wysokiego stężenia substancji odżywczych pochodzących ze wspomnianego warzywa działa on niczym kompres dla twojego układu pokarmowego.
Jakie właściwości ma sok z kiszonego selera? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto przybliżyć działanie kiszonych przetworów na ludzki organizm. Nie ma mowy o zdrowej diecie bez kiszonek. Nie tylko usprawniają one przebieg pasażu jelitowego, ale także stanowią żywność funkcjonalną, która przyczynia się do zwiększenia liczby dobroczynnych bakterii w układzie trawiennym.
Produkty poddane powyższej obróbce, w tym wspomniany seler, zakwaszają środowisko panujące wewnątrz żołądka, co przekłada się na znacznie lepsze wchłanianie witamin i minerałów z jedzenia. Co więcej, prezentują one znacząco wyższą zawartość kwasu askorbinowego, ponieważ kiszenie działa na niego stabilizująco. Należy też zaznaczyć, że – poprzez oddziaływanie na twój mikrobiom – kiszony seler reguluje gospodarkę węglowodanową, zapobiegając niechcianym skokom cukru we krwi.
Doniesienia ze świata nauki pokazują również, że regularne delektowanie się fermentowanymi smakołykami przekłada się na znacznie lepsze wyniki lipidogramu. Doskonale sprawdzą się one również po przebytej antybiotykoterapii oraz jako wsparcie podczas infekcji. Nie wolno także zapominać o tym, że nasze jelita to drugi mózg, zatem poprawa ich funkcjonowania pozytywnie wpłynie na twój układ nerwowy, zmniejszając ryzyko wahań nastroju i występowania stanów depresyjnych.
Kto powinien pić sok z kiszonego selera?
Przetwór ten fantastycznie sprawdzi się dla większości osób. Dzięki swoim leczniczym własnościom przyjdzie on z pomocą diabetykom, którzy na co dzień muszą bacznie przyglądać się swojej glikemii. Co więcej, jego regularne spożywanie może mieć zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy pacjentów borykających się z nadciśnieniem tętniczym i zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL. Nie wolno też zapominać, że sok z selera świetnie odbudowuje mikroflorę bakteryjną po kuracji antybiotykowej, dlatego warto stawiać na niego w sezonie jesienno-zimowym. Na co dzień dbasz o linię lub chcesz zrzucić nadprogramowe centymetry w talii? Wiedz, że powyższy przetwór wpiszę się także w jadłospis takich osób jak ty.
Domowy sok z kiszonego selera – przepis krok po kroku
Jak przyrządzić domowy sok z kiszonego selera? Przepis – krok po kroku – na tę kiszonkę jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Poniżej znajdziesz szczegółowe instrukcje, które pozwolą ci na wyczarowanie tego przetworu w zaciszu własnej kuchni, bez potrzeby sięgania po sklepowe produkty.
Sok z kiszonego selera wyczarujesz przy pomocy takich komponentów jak korzeń selera, czosnek oraz solanka. Osoby, które lubią bardziej wyraziste smaki, mogą uzupełnić tę kompozycję o ostrą papryczkę. Podstawową solankę stworzysz, mieszając ze sobą jeden litr wody z jedną łyżką stołową soli – zagotuj wodę, a następnie ostudź ją i dodaj sól.
Obierz seler i pokrój go w niewielkie półplasterki, dzięki temu będzie ci łatwiej poukładać go w docelowym naczyniu. Następnie posiekaj czosnek i dokładnie wymieszaj go z selerem. Przygotuj słoik, który wcześniej dokładnie wyparzysz, i umieść w nim warzywa, a potem zalej wszystko solanką. Zakręć i odstaw go na co najmniej tydzień. Najlepszy efekt osiągniesz po ośmiu dniach. Tak powstały sok możesz pić solo, dodawać do odżywczych szotów na bazie imbiru, cynamonu i kurkumy lub użyć do wykonania barszczu.
Źródła: healthline.com, webmd.com, pubmed.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »