Najlepsze przepisy na ogórki

Dynia – królowa listopada i symbol Halloween!

Listopad to miesiąc, w którym na stołach króluje dynia. Wyczarujesz z niej ciasto, placuszki, a nawet aromatyczny krem! Co jeszcze przygotujesz z dyni i skąd wziął się zwyczaj wycinania jej na Halloween?

Fot. 123RF/Picsel

Z czym kojarzy się Halloween?

Halloween przypada 31 października i obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Symbolem tego święta jest właśnie dynia, a także duchy, demony, wampiry, czarownice, pajęczyny, strachy i inne. W Polsce święto Halloween prawnie nie istnieje. Trzeba przyznać, że to świetna okazja do zorganizowana imprezy przebieranej lub przygotowania ciekawej akcji promocyjnej w sklepie. Przebierańcy chodzą także po ulicy i upodabniają się do strasznych postaci z filmów i bajek. Mimo, że w Polsce pierwsze dni listopada są zdominowane przez chrześcijańskie obchody Wszystkich Świętych to chętnych na „straszne" imprezy nie brakuje!

Dynia chroni przed straszydłem!

Latarnia z wyciętymi oczami, wesołym lub upiornym uśmiechem i świeczką w środku. Kto wpadł na taki pomysł i dlaczego dyniową latarnię wycina cały świat? Wszystko zaczęło się od legendy „Jack-o'-lantern". Pochodzi z XVIII w. i opowiada o Jacku, który przechytrzył diabła. Uwięził go na drzewie, a po swojej śmierci nie mógł pójść ani do nieba, ani do piekła (Diabeł miał dobrą pamięć). Jacek musiał tułać się po ziemi, a dzięki zlitowaniu Diabła dostał rozżarzone węgle, które zostały wrzucone do nadgryzionej rzepy. Tak powstał lampion, który dziś pojawia się symbolicznie w formie dyni.

Jak wyciąć dynię?

Przygotuj ostry nóż i średniej wielkości dynię. Nożem odetnij górną część dyni, ponieważ to posłuży za czapeczkę dyniowego stworka. Miąższ usuń za pomocą dużej łyżki lub innego ostrego narzędzia, które sprawnie poradzi sobie z twardą zawartością. Przyszedł czas na wzór! Standardowy szablon to oczy, nos i nieco upiorny uśmiech! Zbyt nudno? Pisakiem namaluj brwi, obrysuj nos i podkreśl kształt czapeczki. Możesz pokusić się o różnej wielkości oczy, pasy, zawijasy, a może taki dyniowy stwór będzie mieć tylko dwa zęby? W Internecie znajdziesz ciekawe szablony i gotowe inspiracje. Do środka włóż zapaloną świeczkę. Dekorację postaw na balkonie, przed domem, na schodach lub zaświeć w domu podczas imprezy. Nie wyrzucaj miąższu! Z niego powstaną ciasta, przetwory lub wypełnienie do dyni faszerowanej. Przepisy z dynią w roli głównej znajdziesz tutaj.

Co jeszcze zrobić z tego warzywa?

Z dyni może powstać tyle dań, zup i deserów, że ciężko zmieścić wszystko w jednym miejscu. Sałatki z dyni, suflety, pierogi z dynią, risotto dyniowe, a nawet kremy, zupy i słodkie ciastka i ciasteczka! Dynię z łatwością wykorzystasz w całości - jej miąższ, skórkę, a nawet pestki! Tu wkracza kolejny pomysł - wysusz pestki z dyni! W wersji prażonej urozmaicą pieczywo, owsiankę i krem. Wypłucz pestki pod wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Wyłóż wszystkie na papier do pieczenia i wsadź blachę do piekarnika nagrzanego do 90° C. Susz przez godzinę, kilka razy uchylając drzwiczki, by mogła ujść para wodna. Zostaw pestki w piekarniku do momentu, aż wystygną. Chcesz wysuszyć pestki innym sposobem? Wypróbuj suszarkę do grzybów. Promocje na nie znajdziesz w sklepie Media Expert.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1657

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 147

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 98

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8