W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie jest nudno. Tym razem pojawiła się małopolska zupa scypa oraz draniki, białoruskie placki ziemniaczane ze specjalnym mięsnym dodatkiem. Nie zabrakło również deserów, smakowitej owocowej acai bowl oraz hiszpańskiego ciasta o migdałowym smaku, czyli Tarty de Santiago.

Scypa, którą przyrządziła w 548. odcinku Ewa Wachowicz, to małopolska zupa na maślance | Fot. materiały prasowe/Polsat

W 548. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdecydowała się wykorzystać piękną pogodę i ugotować dania na świeżym powietrzu. Na pierwszy ogień poszła małopolska zupa scypa, której nazwa, jak zaznaczyła Ewa, pochodzi od "scypania". Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. W osobnym garnku trzeba podgrzać maślankę, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Kolejnym krokiem było dodanie mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Należy dorzucić także przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podgotować. Na koniec wystarczy dodać odcedzone i ugotowane ziemniaki, przyprawić wszystko solą i pieprzem, a także dorzucić posiekany koperek. Scypa świetnie smakuje z podsmażoną cebulą. 

Scypa według Ewy Wachowicz

 Scypa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Scypa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie prowadząca przygotowała białoruskie placki ziemniaczane draniki. Ich specjalnym składnikiem jest mielone mięso wieprzowe, dzięki czemu danie jest wyjątkowo sycące. Ewa zaczęła od podsmażenia na maśle klarowanym cebuli, a następnie dołożyła mięso mielone. Przyprawiła całość solą i pieprzem. Dodała także przeciśnięty przez praskę czosnek. Obrane ziemniaki starła i odcisnęła je z nadmiaru wody. Dodała do nich także jajka, mąkę, sól i pieprz, całość dobrze wymieszała. Następnie na patelni rozgrzała masło klarowane, dodała porcję ziemniaków, położyła łyżkę mięsnego farszu, który przykryła drugą częścią ziemniaków. Całość usmażyła na złoty kolor z obu stron. Warto pamiętać, aby draniki smażyć nieco dłużej, aby farsz nie był surowy. Gotowe placki najlepiej smakują ze śmietaną. 

Draniki, białoruskie placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

 Draniki, białoruskie placki ziemniaczane Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Draniki, białoruskie placki ziemniaczane Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym daniem odcinka był acai bowl, czyli prosta i niezwykle zdrowa propozycja na śniadanie lub deser. Ewa zmiksowała jogurt naturalny z jagodami acai, masłem orzechowym, jeżynami, borówkami, zamrożonym bananem, gruszką i truskawkami. Wszystko przelała do pucharków, wierzch udekorowała świeżymi owocami, granolą i orzechami. 

Acai bowl, miska pełna jagód Ewy Wachowicz

 Acai bowl, miska pełna jagód Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Acai bowl, miska pełna jagód Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie mogło zabraknąć także deseru, tym razem pojawiło się proste i pyszne hiszpańskie ciasto Tarta de Santiago. Jego przygotowanie prowadząca rozpoczęła od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę. Dodała także cynamon i skórkę otartą z cytryny. Następnie dosypała mielone migdały i połączyła wszystkie składniki. Gotową masę przelała do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia z bokami  wysmarowanymi masłem. Piekła ciasto w 170 stopniach przez 40 minut. 

Gdy ciasto wystygło, prowadząca umieściła na wierzchu ciasta tekturowy szablon w kształcie krzyża św. Jakuba, a całość oprószyła cukrem pudrem. Na koniec zdjęła szablon, uzyskując wzór. 

Tarta de Santiago Ewy Wachowicz

 Tarta de Santiago Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tarta de Santiago Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 548. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

Odsłon: 712

30 min
5
Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

Odsłon: 189

30 min
2
Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

Odsłon: 818

60 min
4
Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

Odsłon: 16939

30 min
51
Ciasta Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...

Odsłon: 829

30 min
3