W 548. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdecydowała się wykorzystać piękną pogodę i ugotować dania na świeżym powietrzu. Na pierwszy ogień poszła małopolska zupa scypa, której nazwa, jak zaznaczyła Ewa, pochodzi od "scypania". Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. W osobnym garnku trzeba podgrzać maślankę, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Kolejnym krokiem było dodanie mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Należy dorzucić także przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podgotować. Na koniec wystarczy dodać odcedzone i ugotowane ziemniaki, przyprawić wszystko solą i pieprzem, a także dorzucić posiekany koperek. Scypa świetnie smakuje z podsmażoną cebulą.

Scypa według Ewy Wachowicz

Scypa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie prowadząca przygotowała białoruskie placki ziemniaczane draniki. Ich specjalnym składnikiem jest mielone mięso wieprzowe, dzięki czemu danie jest wyjątkowo sycące. Ewa zaczęła od podsmażenia na maśle klarowanym cebuli, a następnie dołożyła mięso mielone. Przyprawiła całość solą i pieprzem. Dodała także przeciśnięty przez praskę czosnek. Obrane ziemniaki starła i odcisnęła je z nadmiaru wody. Dodała do nich także jajka, mąkę, sól i pieprz, całość dobrze wymieszała. Następnie na patelni rozgrzała masło klarowane, dodała porcję ziemniaków, położyła łyżkę mięsnego farszu, który przykryła drugą częścią ziemniaków. Całość usmażyła na złoty kolor z obu stron. Warto pamiętać, aby draniki smażyć nieco dłużej, aby farsz nie był surowy. Gotowe placki najlepiej smakują ze śmietaną.
Draniki, białoruskie placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Draniki, białoruskie placki ziemniaczane Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem odcinka był acai bowl, czyli prosta i niezwykle zdrowa propozycja na śniadanie lub deser. Ewa zmiksowała jogurt naturalny z jagodami acai, masłem orzechowym, jeżynami, borówkami, zamrożonym bananem, gruszką i truskawkami. Wszystko przelała do pucharków, wierzch udekorowała świeżymi owocami, granolą i orzechami.
Acai bowl, miska pełna jagód Ewy Wachowicz

Acai bowl, miska pełna jagód Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie mogło zabraknąć także deseru, tym razem pojawiło się proste i pyszne hiszpańskie ciasto Tarta de Santiago. Jego przygotowanie prowadząca rozpoczęła od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę. Dodała także cynamon i skórkę otartą z cytryny. Następnie dosypała mielone migdały i połączyła wszystkie składniki. Gotową masę przelała do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia z bokami wysmarowanymi masłem. Piekła ciasto w 170 stopniach przez 40 minut.
Tarta de Santiago Ewy Wachowicz

Tarta de Santiago Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 548. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl