Fot. 123RF/Picsel
Idealnie przygotowana fasolka szparagowa powinna być jędrna, lekko chrupiąca i słodziutka. Jak ją zrobić? Nie wymaga to wielkich umiejętności kucharskich. Wystarczy tylko odrobina czasu i odpowiednio dobrane strączki.
Fasolka szparagowa - jak wybrać odpowiednią?
Fasolkę szparagową możemy znaleźć na rynkach czy w sklepach od początku lipca. To właśnie wtedy startuje sezon na te warzywa, które zostają z nami do września. Jednak fasolka, fasolce nierówna. Dlatego, zanim zabierzecie się za gotowanie, upewnijcie się, że wybraliście świeże warzywa, które będą smakować pysznie. Fasolka szparagowa powinna posiadać jednolity, wyrazisty kolor - bez plamek. Nie tylko kolor jest jednak istotny. Warzywa nie powinny być pomarszczone czy suche, gdyż oznacza to, iż datę przydatności mają już za sobą. Jeśli są zbyt grube, prawdopodobnie będą łykowate. Wskazuje się zatem, że idealna fasolka szparagowa jest maksymalnie grubości ołówka. Po zakupie fasolka powinna być przechowywana w lodówce najdłużej przez 10 dni. Upewnijcie się jednak, że strąki mają dostęp do powietrza. Jeśli chcecie cieszyć się nią nie tylko w sezonie, możecie ją także zamrozić. Pamiętajcie, że zanim to zrobicie, musicie gotować ją przez około trzy minuty w osolonej wodzie.
Fasolka szparagowa - przepisy, które warto wykorzystać
Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest oczywiście fasolka z bułką tartą, jednak dzisiaj pokażemy wam, jak zrobić nie tylko ten szlagier kuchni polskiej. W jakiej wersji może wystąpić fasolka szparagowa? Przepisy, które dla was mamy, pozwalają na stworzenie zarówno pysznego lunchu, obiadu, jak i przysmaku na zimę.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przepisów, dowiedzcie się, jak ugotować fasolkę szparagową. Potrzebujecie do tego garnka z wodą, świeżej fasolki i odrobiny soli, a także małego nożyka. Najpierw zalejcie fasolkę wrzątkiem, by odrobinę zmiękła. To pozwoli wam łatwiej pozbyć się łyków, które stanowią utrapienie każdego fana tego warzywa. Młoda fasolka jest niezwykle prosta do obrania - wystarczy tylko odciąć jej końce. Jednak ta wrześniowa, trochę starsza, może okazać się bardziej łykowata. Wtedy konieczne jest pozbywanie się łyków za pomocą nożyka. Obcinając końce, nie przycinajcie ich całkowicie, by za sprawą lekkiego pociągnięcia wyciągnąć włókna, które mogłyby zepsuć pyszne danie. Dopiero po przygotowaniu wszystkich strączków możecie wrzucić je do osolonej wody. Fasolka szparagowa powinna być gotowana od czterech do dziesięciu minut. Wszystko zależy od jej wieku. Młodsza potrzebuje mniej czasu od tej starszej. Dlatego najlepiej wyłowić strączek i sprawdzić, czy jest już miękki, jednak nadal jędrny i lekko chrupiący. Możecie również przygotować fasolkę na parze. Będzie potrzebowała dokładnie tyle samo czasu, co w wodzie.
Sprawdź: fasolka szparagowa jako dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa gotowana
Fasolka szparagowa gotowana bardzo lubi się z masłem oraz bułką tartą. To idealny dodatek do młodych ziemniaków i kotlecików - w sam raz na niedzielny obiad. Jak przygotować ten przysmak? Konieczne będzie zrobienie zasmażki z bułki tartej. Rozpuśćcie na patelni ćwierć kostki masła i dodajcie dwie łyżki bułki. Mieszajcie tak długo, aż bułka połączy się z masłem. Na patelnię wrzućcie ugotowaną fasolkę i delikatnie przemieszajcie z bułką. Poczekajcie, by strączki lekko się przyrumieniły. Tak przygotowana fasolka jest najlepsza na świecie.
Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej to przysmak, który może przywołać smaki z dzieciństwa. Jest aromatyczna i sycąca - wymaga także niewiele pracy. Do zrobienia zupy fasolowej potrzebujecie około dwóch litrów wcześniej przygotowanego bulionu drobiowego lub warzywnego, pół kilograma zielonej lub żółtej fasolki, marchewki, pietruszki, cebuli, połowy pora, kilku ziemniaków oraz 200 mililitrów śmietany. Przyda się także sól i pieprz do przyprawienia. Zacznijcie od lekkiego przysmażenia przygotowanej wcześniej fasolki. Usmażcie ją na pokrojonej w kostkę cebuli oraz drobno pokrojonym porze i maśle. Aby fasolka usmażyła się szybciej, możecie przekroić ją na trzy części. Podsmażajcie ją przez dwie minuty razem z cebulą. Jeśli chcecie, by smak zupy był bardziej wyrazisty, możecie dodać także sprasowany czosnek (dwa ząbki). Następnie do garnka dodajcie marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Teraz wystarczy dolać bulion i gotować go na małym ogniu tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Doprawcie wszystko solą i pieprzem. Po zakończonym gotowaniu możecie zabielić zupę śmietaną, jednak nie jest to konieczne. W każdym wydaniu będzie smakowała pysznie.
Sprawdź: czy rośliny strączkowe mogą zastąpić mięso?
Sałatka z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa może być nie tylko dodatkiem do ziemniaków, ale również częścią naprawdę udanego lunchowego posiłku. Jeśli kochacie fasolkę i tak się składa, że nie macie pomysłu na to, co zabrać do pracy, ten przepis wam się spodoba. Sałatka jest świeża, soczysta i aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Potrzebujecie oczywiście fasolki (200 gramów powinno wystarczyć), dużego pomidora malinowego, połowy czerwonej cebuli, 100 gramów szpinaku, połowy kostki sera feta oraz oregano i bazylii. Fasolkę ugotujcie w wodzie, jednak upewnijcie się, że jest ona chrupiąca. Odlejcie ją i poczekajcie, aż ostygnie. W tym czasie pokrójcie pomidora i fetę w większą kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Umyjcie także szpinak i osuszcie go. Wszystkie składniki zmieszajcie w misce, a następnie dodajcie szczyptę oregano i bazylii. Teraz skropcie całość oliwą z oliwek - sałatka nie wymaga dressingu, a oliwa idealnie połączy wszystkie smaki. Tak przygotowana sałatka z fasolki szparagowej może być zajadana z grissini lub bagietką.
Sprawdź przepis na makaron ryżowy smażony z fasolką szparagową:
Fasolka szparagowa w słoiku
Jeśli zimą tęsknicie za smakiem fasolki szparagowej, zawsze możecie ją zamrozić. Jednak istnieją inne sposoby na przechowanie tych pysznych warzyw. Fasolka szparagowa w słoiku pozwala zachować niezwykły smak strączków, jednocześnie umożliwiając wam zajadanie jej już po odkręceniu słoika - bez konieczności rozmrażania czy gotowania. Jak ją przygotować? Wybierzcie kilogram pięknej fasolki i ugotujcie ją w osolonej wodzie - pięć minut powinno wystarczyć. Ugotowaną fasolkę należy ułożyć w słoikach. Następnie przygotujcie zalewę z litra wody, łyżki cukru oraz łyżki kamiennej soli. Teraz wystarczy zalać słoiki z fasolką i szczelnie je zamknąć. Pamiętajcie, że fasolka w słoikach, tak jak wszystkie zaprawy, wymaga pasteryzowania.
Jeśli kochacie fasolkę szparagową, te przepisy z pewnością wam się przydadzą. Wykorzystajcie je, póki mamy sezon na te pyszne strączki:
1. Klasyczna fasolka szparagowa
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Orientalna fasolka szparagowa
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fasolka szparagowa z prażonym sezamem
Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Fasolka szparagowa w zalewie
Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie