Fot. 123RF/Picsel
Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Tu uwaga - świeże strączki należy gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze, nie stracą wówczas swoich właściwości. A porcja fasolki szparagowej może pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Kwas foliowy, obecny w fasolce, doskonale łączy się z witaminą B. Razem potrafią ukoić nerwy związane zarówno z ciążą, jak i porodem. Ryzyko depresji poporodowej łagodzi zawarta w fasolce witamina B3, która usprawnia funkcjonowanie neuronów oraz łagodzi stany lękowe i pomaga w walce z bezsennością.
Nie tylko młode panie dbające o linię oraz przyszłe mamy powinny sięgnąć po fasolkę szparagową. Okazuje się, że hormony roślinne - które znajdziemy w szparagowej - czyli fitoestrony swoją budową przypominają hormony żeńskie, a ich dostarczanie do organizmu łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym fasolki, może pomóc uporać się z nagłymi uderzeniami gorąca. Wspomniane hormony ograniczają także ryzyko zachorowania na raka piersi i raka szyjki macicy. Co więcej, regularne dostarczanie ich do organizmu zagęszcza tkankę kostną i hamuje potencjalny rozwój osteoporozy.
W jaki sposób przygotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Z tego względu będzie fantastycznym dodatkiem do sałatek lub dań głównych, które zasmakują nawet niejadkom.
W jaki sposób ją podać? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami z fasolką w roli głównej. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Podsmażana fasolka szparagowa
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Meksykańska fasolka szparagowa
Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Klasyczna fasolka szparagowa
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Orientalna fasolka szparagowa
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Fasolka szparagowa z kiełbasą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Fasolka szparagowa z pieczoną papryką
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem
Fot. Brysska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Sałatka ziemniaczana z fasolką
Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.