Faszerowane pieczarki i inne warzywa – idealna przekąska na każdą okazję

Warzywa nadziewane rozmaitymi dodatkami to idealny przysmak na każdą okazję. Faszerowane pieczarki, cukinia, papryka, a może bakłażan lub ziemniaki? Możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Sprawdź, jak przyrządzić faszerowane warzywa i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!

Fot. 123RF/Picsel

Warzywa to składniki, których nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Bogate w witaminy i mikroelementy, usprawniają wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Dodatkowo obfitują w błonnik, przeciwutleniacze i flawonoidy, których może pozazdrościć im niejeden produkt spożywczy.

Warzywa są smaczne i niskokaloryczne, więc chętnie sięgają po nie zwolennicy zdrowego trybu życia i osoby na diecie redukcyjnej. Ponadto stanowią główny składnik wielu wyśmienitych potraw, w tym zup, makaronów, sałatek, sosów, koktajli, soków, a także deserów i fast foodów.

Niestety nie każdy przepada za warzywami, pomimo ich licznych prozdrowotnych właściwości. Trudno przemycić je do posiłków dzieci i nastolatków, a nawet niektórych dorosłych. Co można zrobić, żeby uatrakcyjnić smak i wygląd warzyw? Przyrządzić je z pysznym nadzieniem!

Jakich warzyw możesz użyć w swoim przepisie? Do tych najpopularniejszych należy papryka i cukinia, choć nie rzadziej spotykane są faszerowane pieczarki, ziemniaki i bakłażan. Jak zrobić perfekcyjne nadziewane warzywa? Z jakich składników powinien składać się idealny farsz? Odpowiadamy!

Faszerowane pieczarki - wyśmienita przystawka

Faszerowane pieczarki mogą być serwowane jako przystawka, choć sprawdzą się także jako danie główne. Ich przygotowanie jest banalnie proste - podstawowa czynność polega na napełnieniu ich kapeluszy nadzieniem. Następnie należy usmażyć je na patelni, ewentualnie upiec na grillu lub w piekarniku.

Jakie składniki najlepiej komponują się z pieczarkami? Niemal wszystkie! Zapewne większość z nich znajdziesz w swojej lodówce. Czosnek, cebula, szczypiorek, pomidory, koperek, natka pietruszki - wybierz swoje ulubione dodatki lub to, co po prostu chciałbyś jak najszybciej zużyć.

Faszerowane pieczarki możesz przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Niektóre przepisy dopuszczają także użycie jajek. Jeśli chcesz podkreślić smak swojego dania, do farszu dodaj bułkę tartą, czosnek, cebulę, ser oraz takie przyprawy, jak sól, pieprz, mieloną paprykę czy musztardę.

Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? W tej roli doskonale sprawdzą się faszerowane pieczarki w panierce. Wystarczy, że kapelusze z nadzieniem obtoczysz we wcześniej przygotowanym cieście i usmażysz na patelni. Jeśli nie chcesz, aby były zbyt tłuste, po smażeniu odsącz nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Cukinia faszerowana - smacznie, zdrowo i kolorowo

Cukinia to warzywo, które doskonale nadaje się do nadziewania i zapiekania. Pasuje do niej mnóstwo składników, więc można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Do tych najbardziej popularnych należy cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.

Do przyrządzenia faszerowanej cukinii możesz użyć mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego. Aby była jeszcze bardziej sycąca, dodaj do niej ryż lub dowolną kaszę (np. jaglaną, jęczmienną, gryczaną lub bulgur). Nie zapomnij o aromatycznych przyprawach i ulubionych warzywnych akcentach.

Cukinia faszerowana mięsem dobrze smakuje z pomidorami, szczypiorkiem, cebulą, czosnkiem oraz serem, zwłaszcza parmezanem i mozzarellą. Świetnym dodatkiem będzie również świeża papryka, pieczarki i natka pietruszki. Smak pomidorów można podkreślić przecierem lub koncentratem.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz dobrać je według własnych preferencji. Odpowiednim wyborem będzie oczywiście sól i pieprz, a także mielona papryka, zioła prowansalskie, oregano, kurkuma, ziele angielskie, kolendra czy liść laurowy. Po upieczeniu warto polać cukinię oliwą z oliwek i ozdobić miętą.

Równie smaczna jest cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami, która stanowi idealną przekąskę dla wegetarian. Do jej przygotowania potrzebujesz takich składników, jak cebula, czosnek, marchew, pomidory, ser, przyprawy i oczywiście cukinia oraz kuskus. Łącz dowolnie składniki i odkrywaj nowe smaki!

Papryka faszerowana dla mięsożerców i wegetarian

Papryka faszerowana mięsem lub w wersji wegetariańskiej to świetna opcja na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Możesz użyć do niej dowolnej papryki - czerwonej, żółtej lub zielonej - i jak w przypadku faszerowanych pieczarek czy cukinii, wybrać ulubione składniki na farsz.

Jeśli zdecydujesz się na wersję dla mięsożerców, sięgnij po mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. To ostatnie sprawdzi się najlepiej, jeśli chcesz jak najbardziej odchudzić swoją potrawę. Mięso warto połączyć z ryżem lub kaszą - taka mieszanka zwiększy wartość odżywczą twojego dania.

Jakie dodatki nadadzą wyrazistości twojej przekąsce? Ser, pomidory, kukurydza, fasola, groszek, oliwki, cebula, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, sól, pieprz, mielona papryka, pieczarki, zioła prowansalskie, bazylia... do wyboru, do koloru!

Papryka faszerowana warzywami nie odbiega smakiem i aromatem od swojego mięsnego odpowiednika. Nie jest także mniej sycąca i odżywcza - dodając do niej kaszę lub ryż, wyczarujesz bardzo pożywne danie. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz dorzucić do niej cynamon, suszone śliwki oraz twaróg.

Jeśli nie papryka, to może ziemniaki? Faszerowane pyry z gzikiem rodem z Wielkopolski

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki faszerowane twarogiem, to potrawa regionalna, która wywodzi się z kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik przyrządza się na bazie białego sera, śmietany i szczypiorku, a ziemniaki piecze lub gotuje... koniecznie w mundurkach!

Pyry z gzikiem to potrawa, którą możesz nieco zmodyfikować. Na liście składników w niektórych przepisach znajdziesz cebulę, rzodkiew, koperek, rukolę oraz czosnek. Przed pieczeniem warto natrzeć ziemniaki olejem, np. oliwą z oliwek, i oprószyć solą.

Ziemniaki faszerowane twarogiem to nie jedyna opcja na smaczną przekąskę. Podobnie jak faszerowane pieczarki, cukinia i papryka, ziemniaki świetnie smakują z wieloma dodatkami. Szynka, boczek, salami, chorizo, ser, szpinak, grzyby, a nawet ryby - po prostu daj się ponieść wyobraźni i nie bój się zaszaleć!

Bakłażan faszerowany tym, co najbardziej lubisz

Bakłażana możesz przygotować dokładnie tak samo jak faszerowane pieczarki, cukinię i inne warzywa. Bakłażan faszerowany mięsem, ryżem i samymi jarzynami, z dodatkiem przypraw, serów i sosów - wybierz to, co najbardziej lubisz, a jeśli brakuje ci pomysłów, skorzystaj z naszego przepisu. Smacznego!

Wypróbuj przepisy na pyszne, faszerowane warzywa:

1. Cukinia kulista faszerowana

Cukinia kulista faszerowana

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Faszerowana kalarepka

Faszerowane kalarepka

Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zapiekane, faszerowane pomidory

Zapiekane, faszerowane pomidory

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1