Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne niż zwykle wykorzystanie kalarepki, wyjątkowa kompozycja smaków, danie niskokaloryczne i efektowne.
Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie, tak żeby kasza była miękka ale mokra. Jeśli odparuje nam cała woda trzeba jej dolać. W przeciwnym razie po zapieczeniu kasza będzie niemiłosiernie sucha.
Kalarepki obieramy i gotujemy w całości ok. 15 minut, muszą być chrupkie. W tym czasie ścieramy marchewki, cebulę i pieczarki na grubej tarce i dusimy w rondelku z minimalną ilością wody ok 5 minut,dodajemy trochę sera, też startego na tarce, pieprz i zieleninę. Gdy ugotowane kalarepki przestygną, ścinamy im wierzch- na przykrywkę. Następnie drążymy,zostawiając ściankę grubości ok. centymetra. Ja to zrobiłam łyżeczką do robienia kulek.Było łatwo. W wydrążone kalarepki wkładamy farsz z marchewek i pieczarek, przykrywamy odkrojoną częścią.. Do naczynia do zapiekanek, lub dowolnego żaroodpornego, wykładamy kaszę gryczaną, posypujemy suszonymi pomidorami. Możemy tu też dodać środki kalarepek, posiekane oczywiście, drobniutko. Na kaszy układamy kalarepki i posypujemy wierzch resztą startego sera. Zapiekamy, aż ser się zrumieni. Przed podaniem posypujemy zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.. Ja miałam też kwiatki szczypiorku. Można też dodać po kawałeczku masła na każdą kalarepkę.
Pyszne placuszki z gotowanej kalarepki. Usmażone na rumiano. Będą smacznym do...
Odsłon: 6753
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2813
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 38
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 35
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 529
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 201
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2813
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 38
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 35
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 529
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 201
Składniki
Gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie, tak żeby kasza była miękka ale mokra. Jeśli odparuje nam cała woda trzeba jej dolać. W przeciwnym razie po zapieczeniu kasza będzie niemiłosiernie sucha.
Kalarepki obieramy i gotujemy w całości ok. 15 minut, muszą być chrupkie. W tym czasie ścieramy marchewki, cebulę i pieczarki na grubej tarce i dusimy w rondelku z minimalną ilością wody ok 5 minut,dodajemy trochę sera, też startego na tarce, pieprz i zieleninę. Gdy ugotowane kalarepki przestygną, ścinamy im wierzch- na przykrywkę. Następnie drążymy,zostawiając ściankę grubości ok. centymetra. Ja to zrobiłam łyżeczką do robienia kulek.Było łatwo. W wydrążone kalarepki wkładamy farsz z marchewek i pieczarek, przykrywamy odkrojoną częścią.. Do naczynia do zapiekanek, lub dowolnego żaroodpornego, wykładamy kaszę gryczaną, posypujemy suszonymi pomidorami. Możemy tu też dodać środki kalarepek, posiekane oczywiście, drobniutko. Na kaszy układamy kalarepki i posypujemy wierzch resztą startego sera. Zapiekamy, aż ser się zrumieni. Przed podaniem posypujemy zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.. Ja miałam też kwiatki szczypiorku. Można też dodać po kawałeczku masła na każdą kalarepkę.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Calzone z nadzieniem mięsnym
Dania główne
Kopytka z młodych ziemniaków
Dania główne
Pyszna karkówka z patelni
Dania główne
Pulpeciki z piekarnika w sosie pomidorowo-śmietanowym
Calzone z nadzieniem mięsnym
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 35
Kopytka z młodych ziemniaków
Doskonały przepis dla wszystkich fanów mącznych potraw. Kopytka z młodych zie...
Odsłon: 271