Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych?

Każdy przyzwyczaił się do segregowania śmieci. Polacy uważają, że znają już zasady dotyczące wyrzucania odpadów do właściwych pojemników. Tymczasem nie to, gdzie wyrzucać obierki i ogryzki stanowi problem, a w czym to robić. Korzystasz z foliowych worków? Przekonaj się, czy to dobry sposób.

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przy każdym gotowaniu tworzysz tzw. bioodpady. To resztki spożywcze, których już w kuchni nie wykorzystasz. Zaliczają się do nich m.in. obierki, ogryzki, skórki czy resztki owoców i warzyw. Choć zapewne wyrzucasz je do właściwego pojemnika, to liczy się też to, w czym do niego trafiają.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)?

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów oraz resztki owoców cytrusowych?

Wszystkie wymienione elementy powinny trafić do kubła na bioodpady, ale uwaga - nie pierwszego z brzegu, a takiego wydzielonego na odpady bio-kuchenne. Dlaczego jest to tak ważne? Przede wszystkim dlatego, że są one niezwykle cennym surowcem, z którego wytwarza się biogaz, a z niego ciepło i energię elektryczną. Wiele osób miesza je z odpadami bio-zielonymi, takimi jak skoszona trawa, pocięte gałązki, chwasty czy zwiędłe kwiaty, popełniając przy tym duży błąd. Pamiętaj, że te ostatnie często mają inne przeznaczenie i trafiają głównie na kompost, który następnie służy ogrodnikom i rolnikom. 

W czym wyrzucać obierki i ogryzki do kosza?

Segregując bioodpady, warto pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii - nie powinno się umieszczać ich w zwykłym foliowym worku, ponieważ wtedy cała frakcja zostaje zanieczyszczona. Najlepszym rozwiązaniem jest wrzucanie ich bezpośrednio do pojemnika lub pakowanie ich w specjalne kompostowalne worki - przy ich zakupie warto zweryfikować, czy posiadają certyfikat kompostowalności, oznaczony na przykład symbolem roślinki. Czy worki biodegradowalne to dobry pomysł? Niestety nie w tym przypadku, ponieważ potrzebują one czasu, żeby się rozłożyć, podczas gdy worki kompostowalne rozkładają się wraz ze swoją zawartością. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kopytka

kopytka to coś pysznego obiadu- proste domowe kopytka.

Odsłon: 71599

30 min
139
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6