Boże Narodzenie na słodko

Każdy przyzwyczaił się do segregowania śmieci. Polacy uważają, że znają już zasady dotyczące wyrzucania odpadów do właściwych pojemników. Tymczasem nie to, gdzie wyrzucać obierki i ogryzki stanowi problem, a w czym to robić. Korzystasz z foliowych worków? Przekonaj się, czy to dobry sposób.

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przy każdym gotowaniu tworzysz tzw. bioodpady. To resztki spożywcze, których już w kuchni nie wykorzystasz. Zaliczają się do nich m.in. obierki, ogryzki, skórki czy resztki owoców i warzyw. Choć zapewne wyrzucasz je do właściwego pojemnika, to liczy się też to, w czym do niego trafiają.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)?

Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów oraz resztki owoców cytrusowych?

Wszystkie wymienione elementy powinny trafić do kubła na bioodpady, ale uwaga - nie pierwszego z brzegu, a takiego wydzielonego na odpady bio-kuchenne. Dlaczego jest to tak ważne? Przede wszystkim dlatego, że są one niezwykle cennym surowcem, z którego wytwarza się biogaz, a z niego ciepło i energię elektryczną. Wiele osób miesza je z odpadami bio-zielonymi, takimi jak skoszona trawa, pocięte gałązki, chwasty czy zwiędłe kwiaty, popełniając przy tym duży błąd. Pamiętaj, że te ostatnie często mają inne przeznaczenie i trafiają głównie na kompost, który następnie służy ogrodnikom i rolnikom. 

W czym wyrzucać obierki i ogryzki do kosza?

Segregując bioodpady, warto pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii - nie powinno się umieszczać ich w zwykłym foliowym worku, ponieważ wtedy cała frakcja zostaje zanieczyszczona. Najlepszym rozwiązaniem jest wrzucanie ich bezpośrednio do pojemnika lub pakowanie ich w specjalne kompostowalne worki - przy ich zakupie warto zweryfikować, czy posiadają certyfikat kompostowalności, oznaczony na przykład symbolem roślinki. Czy worki biodegradowalne to dobry pomysł? Niestety nie w tym przypadku, ponieważ potrzebują one czasu, żeby się rozłożyć, podczas gdy worki kompostowalne rozkładają się wraz ze swoją zawartością. 



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16227

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 779

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 5107

15 min
16
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 597

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 26765

60 min
36