Najlepsze przepisy na ogórki

Gotowanie dawniej a dziś. Produkty, które zrewolucjonizowały polskie kuchnie

„Tylko kobieta prawdziwie inteligentna i wykształcona zdolna jest rządzić domem z korzyścią dla rodziny”. O ile wypowiedź Lucyny Ćwierczakiewiczowej może w dzisiejszych czasach budzić kontrowersje, jedno jest pewne.

Fot. materiały prasowe

Na przestrzeni lat na rynku pojawiły się produkty, dzięki którym zarówno panie, jak i panowie mogą rządzić z swoich gospodarstwach, jednocześnie znajdując czas na realizowanie się na innych płaszczyznach.

Kostki rosołowe, kapsułki z kawą, a także dania instant - to produkty bez których wiele polskich domów nie wyobraża sobie funkcjonowania. Nic dziwnego, świat przyspiesza, a my chcemy jak najwięcej z niego czerpać. Kiedy pomyślimy o tym w jaki sposób prowadziły dom nasze mamy, trudno nie zauważyć ułatwień, które oferuje nam rynek. W momencie kiedy mamy ochotę na budyń lub kisiel nie musimy gotować już całego garnka, co w przypadku singli byłoby zwykłym marnotrawstwem (lub obżarstwem). Marki takie jak Delecta oferują więc coraz częściej produkty w tzw. monoporcjach, których sposób przyrządzania został dostosowany do naszego trybu życia.

„Jak wynika z wyliczeń GUS, już co 5 Polak żyje w pojedynkę, zaś według prognoz liczba ta nadal będzie rosnąć. Dla wielu firm, również producentów żywności, jest to jasny sygnał do zmiany w podejściu do definicji gospodarstwa domowego, a także wyjście naprzeciw potrzebom różnych konsumentów. Jako marka oferujemy produkty, które są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale też dostępne w monoporcjach - idealnych dla jednej osoby. Co ważne nasze kisiele FIT czy „Pyszne budynie" można przygotować samodzielnie, dodając do nich wyłącznie wodę" - powiedziała Monika Rożnowska, Starszy Kierownik Marki Delecta w Bakalland SA.

Monoporcje sprawdzają się nie tylko wśród singli, ale również wśród tych, którzy nie lubią rutyny na talerzu. Dawniej, nie do pomyślenia było, aby cała rodzina jadła np. budyń, z czego każdy zajadłby się innym smakiem. Przygotowywanie ciast? W dzisiejszych czasach mało kto przygotowując świąteczny makowiec, namacza przez 4 godzinny mak i następnie mieli go w maszynce do mielenia mięsa. Chętniej sięgamy po gotowy produkt w puszce. Podobnie jest z masą sernikową, którą aktualnie można kupić w każdym osiedlowym sklepie. Nie tylko producenci, ale również internet jest sprzymierzeńcem tych, którzy cenią sobie samodzielne przygotowanie posiłków. Liczba blogów kulinarnych, ale także stron typu dektujemy.pl sprawia, że dawne przepiśniki odchodzą do lamusa i są zastępowane zakładkami do konkretnych witryn. W połączeniu z aplikacjami do robienia list zakupowych, które same podpowiadają po który produkt warto sięgnąć (np. wpisując masło, aplikacja automatycznie podpowiada chleb), otrzymujemy połączenie idealne, godne pani domu XXI wieku.

Ciasta w proszku z odpowiednio dobranymi proporcjami, do których wystarczy dodać jajka i olej, gotowe sałatki, z plastykowym widelcem na wieczku, dostępne w dyskontach, czy wręcz całe, pełnowartościowe i zbilansowane dania, pakowane próżniowo - wszystko to sprawia, że nasze życie staje się łatwiejsze. Świadomi producenci żywości, dążą bowiem do tego, by ich produkty odpowiadały na nasze potrzeby, dostosowując się do tempa naszego życia. Co istotne, jednocześnie nadal traktując określenie „jak u mamy", jako największy komplement.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 24

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26529

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 793

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4