Herbata z czerwonokrzewu pomaga nie tylko w odchudzaniu. Pij, gdy masz podwyższone ciśnienie

Choć do Europy dotarła dopiero 100 lat temu, to dziś cieszy się tam ogromną popularnością. Herbata z czerwonokrzewu wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, działając kojąco na cały organizm. Sprawdź, jak parzyć rooibos i jakie dodatki są do niego najlepsze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest rooibos?

Herbata rooibos to napar z czerwonokrzewu, nazywanego inaczej aspalatem prostym. To gatunek rośliny występującej dziko w Afryce Południowej, osiągającej do półtora metra wysokości. Jasnozielone liście i łodygi krzewu, które po suszeniu i fermentacji zmieniają kolor na czerwone, używane są do parzenia napoju ziołowego. Jego nazwa wywodzi się bezpośrednio z języka afrykanerskiego, w którym „rooi" oznacza czerwony, a „bos" - krzew. 

Co ważne, nazywanie naparu herbatą jest dość mylące. Czerwonokrzew nie jest w ogóle spokrewniony z krzewem herbacianym, a napój nie ma charakterystycznej goryczy, tylko raczej przypomina w smaku słodki miód. Skład rooibosa również odbiega od typowej herbaty. Prawie w ogóle nie posiada garbników, stąd jego łagodny aromat. Nie zawiera też dużej dawki taniny ani kofeiny, więc można go pić przed snem i podawać dzieciom. 

Napar z czerwonokrzewu znany jest w Europie dopiero od początku XX wieku. Większą popularność zyskał dopiero w 1930 roku, kiedy dr P. Le Fras Nortier opisał część jego prozdrowotnych właściwości. Po II wojnie światowej ponownie zainteresowano się produkcją rooibosu w Afryce Południowej i powrócono do stałego eksportu rośliny na inne kontynenty.

Sprawdź także: Mikstura na odchudzanie, przeziębienie i problemy z sercem. Ma tylko 3 składniki

Jakie właściwości ma rooibos?

Wartościowy skład rooibosa sprawia, że jest to napar prozdrowotny. Na co jest dobra herbata z czerwonokrzewu? Bogactwo przeciwutleniaczy (w tym szczególnie aspalatyny i kwercetyny) spowalnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, a stosowany w formie okładu - łagodzi swędzenie ran.

Napój wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Składniki rooibosa usprawniają pracę przewodu pokarmowego i układu krwionośnego (chroniąc serce). Dostarczają organizmowi szereg niezbędnych witamin i minerałów, w tym witaminę C, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, fosfor czy miedź. 

Herbata z czerwonokrzewu pomaga też w odchudzaniu (obniża cholesterol, przyspiesza metabolizm) i zmniejsza bezsenność (m.in. obniża stężenie hormonu stresu oraz nie zawiera kofeiny, przez co można ją spożywać przed snem)

Jak parzyć rooibos?

Herbatę z czerwonokrzewu można pić na zimno lub gorąco. W lecie przyjemnie orzeźwi ta chłodna, natomiast w zimie - ciepła może szybko rozgrzać. W sklepach dostępna jest w formie suszu, ale też gotowych saszetek lub torebek. 

Jak parzyć rooibos w formie suszu? Postępuj jak w przypadku większości ziołowych naparów. Czubatą łyżeczkę rooibosa zalej szklanką wrzątku (najlepiej odczekać, aż temperatura płynu wyniesie ok. 90-95 stopni) i odstaw całość na ok. pięć minut, aby woda wchłonęła esencję. Możesz też wsypać suszone liście do wody i na wolnym ogniu podgrzać je w imbryku. Pamiętaj, aby następnie odcedzić liście, bo te pozostawione w napoju uwolnią nieprzyjemny, cierpki smak. 

Napar z rooibosa

 Napar z rooibosa Zobacz przepis

Herbata na dobry sen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pić rooibos?

Rooibos spożywaj jak tradycyjną herbatę - nie przesadzaj więc z jej porcją. Co można dodawać do rooibos? Jeśli słodzisz tradycyjne herbaty, w przypadku tego ziołowego naparu użyj miodu - znacznie lepiej się komponuje. 

Często rooibosy w sklepach są już dostępne jako gotowe mieszanki, w połączeniu np. z owocami (m.in. cytryną, pomarańczą, ananasem, papają, żurawiną, aronią), ziołami i roślinami (choćby miodokrzewem, płatkami róż) czy przyprawami (cynamonem, goździkami, kardamonem, wanilią). Jak pić rooibos? Nic nie stoi więc na przeszkodzie, abyś sam dorzucił do klasycznej herbaty z czerwonokrzewu kilka pysznych dodatków.

Rooibos - przeciwwskazania

Pamiętaj, żeby nie przyjmować herbaty z czerwonokrzewu w nadmiarze. Przeciwwskazaniem do picia rooibosa w większych ilościach są przede wszystkim choroby nerek i wątroby. Mogą go natomiast spożywać kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci. 

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 43

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 98

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 190

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25