Dania jednogarnkowe

Konopia siewna cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Trudno się temu dziwić – w końcu wspomaga funkcjonowanie organizmu i usprawnia wiele zachodzących w nim procesów. Ponadto można sięgać po nią w kuchni. Kto powinien jeść siemię konopne i w jakich przepisach warto je uwzględnić?

Jakie właściwości ma konopia siewna? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Z kwiatów konopi siewnej wytwarza się słynne olejki CBD, natomiast jej nasiona wykorzystywane są najczęściej w przepisach kulinarnych, np. w postaci stałej lub oleju. Kto powinien jeść siemię konopne i jak wykorzystać je w kuchni? I czym różnią się od siebie nasiona konopi siewnej łuskane i niełuskane? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu! 

 Sprawdź także: Wystarczy zjeść garstkę dziennie. Zwłaszcza gdy jesteś na diecie i dbasz o poziom cukru

Nasiona konopi siewnej a nasiona konopi indyjskiej 

Nasiona konopi siewnej a nasiona konopi indyjskiej – jaka jest różnica pomiędzy obydwoma rodzajami konopi? Pierwsza z nich cechuje się nikłą zawartością THC i wysoką zawartością CBD, natomiast druga zupełnie odwrotnie – posiada sporo THC, ale za to mniej CBD. To właśnie nasiona tej pierwszej najczęściej wykorzystuje się w kuchni, jak również w celach zdrowotnych. Czy obydwa rodzaje nasion są legalne? Jak najbardziej tak! Warto jednak mieć świadomość, że w przypadku nasion konopi indyjskiej prawo jest znacznie bardziej restrykcyjne. Może nabyć je tylko osoba dorosła i przechowywać jedynie w celach kolekcjonerskich – ich wysiewanie jest kategorycznie zabronione. Zależy ci na podreperowaniu swojego zdrowia, ale chcesz mieć pewność, że robisz to w całkowicie legalny sposób? Zatem sięgnij po nasiona konopi siewnej – twój organizm na pewno ci za to podziękuje!  

Nasiona konopi siewnej łuskane i niełuskane  

Czym różnią się od siebie nasiona konopi siewnej łuskane i niełuskane? Te pierwsze kryją w sobie więcej białka i tłuszczów, a do tego nieco lepiej się trawią. Te drugie natomiast oferują większą ilość węglowodanów i błonnika pokarmowego. To właśnie one uchodzą za skarbnicę witamin i minerałów, dzięki czemu zalicza się je do grupy superfoods, czyli tzw. super żywności. Co dokładnie zawierają w sobie te niepozorne ziarenka i jakie korzyści przyniesie ci ich regularne spożywanie?  

Nasiona konopi siewnej – wartości odżywcze 

Ile kalorii posiadają i co dokładnie w sobie kryją nasiona konopi siewnej? Wartości odżywcze w 100 g niełuskanego produktu kształtują się następująco: 

  • Wartość energetyczna: 465 kcal; 
  • Białko: 30 g; 
  • Tłuszcz: 28 g; 
  • Węglowodany: 31 g; 
  • Błonnik: 23 g; 
  • Cynk: 6 mg; 
  • Magnez: 390 mg; 
  • Żelazo: 13 mg; 
  • Fosfor: 1 100 mg; 
  • Wapń: 130 mg; 
  • Witamina E: 1,8 mg.  

Nasiona konopi siewnej – właściwości zdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazują nasiona konopi siewnej? Właściwości zdrowotne tego produktu są naprawdę liczne! Wyróżniają się one przede wszystkim idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, dzięki czemu wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko arytmii i zawału serca oraz powstawania zakrzepów. Do tego regulują ciśnienie i obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Ale to nie wszystko – związki obecne w nasionach konopi siewnej doskonale wpływają na skórę, włosy i paznokcie, usprawniają pracę układu pokarmowego, a także niwelują stany zapalne, w tym te występujące w obrębie stawów. Co więcej, dzięki zawartości silnych antyoksydantów, w tym witaminy E, pomagają one zwalczać wolne rodniki i tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Ich dodatkowym atutem jest spora ilość białka, które mieści w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy 


Siemię konopne w kuchni 

Jak wykorzystać siemię konopne w kuchni? Możliwości jest co najmniej kilka! Możesz dodawać je do różnego rodzaju koktajli, sałatek, owsianek, zup, a nawet wypieków czy makaronów. Poznaj kilka przepisów z jego zastosowaniem – po skosztowaniu tych przysmaków nasiona konopi siewnej z pewnością zagoszczą w twoim menu na stałe! 

Konopne smoothie 

Chcesz dostarczyć sobie solidną porcję witamin i minerałów za jednym zamachem? Zatem zacznij dzień od konopnego smoothie! Poza siemieniem konopnym do jego przygotowania potrzebujesz pomarańczy, banana, borówek, liści szpinaku oraz wody kokosowej. Ponadto możesz dodać do niego odrobinę chlorelli. Jak wyczarować taki napój? Jedyne, co musisz zrobić, to wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować je na gładką masę. 

Owsianka z nasionami konopi 

Owsianka z nasionami konopi to idealna opcja na drugie śniadanie. Poza płatkami i nasionami w jej skład wchodzi banan, cynamon, wiórki kokosowe, borówki, płatki migdałowe oraz mleko krowie lub roślinne. Realizację przepisu rozpocznij od zalania płatków wrzątkiem i przykrycia ich talerzykiem. Po kilku minutach dolej do nich swoje ulubione mleko, po czym dodaj pozostałe komponenty, tj. wiórki, cynamon oraz płatki migdałowe. Po wymieszaniu składników na wierzchu owsianki ułóż owoce i posyp całość nasionami konopi.  

Makaron konopny ze szparagami  

Jak wykorzystać siemię konopne w kuchni, jeśli nie w koktajlach czy owsiankach? Dodaj je do makaronu! Pozostałe produkty, które warto uwzględnić w tym przepisie, to szparagi, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, cebula, pesto oraz sól i pieprz. Pierwszym krokiem jest ugotowanie szparagów na parze. Następnie podsmaż drobno pokrojoną cebulę na patelni, a makaron ugotuj al dente. Szparagi, oliwki i pomidory pokrój na większe kawałki. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię, na której smaży się cebula, po czym dodaj wyżej wymienione warzywa i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Zmniejsz nieco ogień, dodaj oliwę, pesto oraz sól i smaż całość jeszcze przez chwilę. Przełóż makaron na talerz i udekoruj go listkami bazylii oraz nasionami konopi.  

Zupa z botwinki z nasionami konopi 

Jeśli planujesz wdrożyć nasiona konopi do swojego codziennego jadłospisu, pamiętaj, aby dodawać je również do zup, np. zupy botwinkowej. Aby ją przyrządzić, na liście składników umieść bulion warzywny, czosnek, świeży koperek, botwinkę, jogurt naturalny, koncentrat z buraków, sok z cytryny oraz łuskane nasiona konopi. Umyj i pokrój botwinkę. Zagotuj bulion, po czym wrzuć do niego twarde kawałki botwiny, gotując je aż do miękkości. Dodaj pieprz, sól, koperek, koncentrat z buraków, zielone części botwiny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj gotowanie jeszcze przez chwilę. Zdejmij garnek z palnika, wlej do niego jogurt oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Po przelaniu zupy do misek oprósz wierzch każdej porcji nasionami konopi. Palce lizać! 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

0
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1