Dania jednogarnkowe

Domowe ogórki kiszone wyszły mdłe, miękkie i gnijące? To prawdziwy koszmar każdego miłośnika przetworów. Duży wpływ na konsystencję i smak warzyw ma dodana do zalewy sól. Jaka jest najlepsza do kiszenia ogórków i ile jej dodać, żeby wyszły twarde i chrupiące?

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków? Instytut Żywności i Żywienia wydał opinię | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego domowe ogórki kiszone są flakowate i gniją? Dużo zależy od soli, której użyjesz do ich kiszenia. Może się okazać, że składnik ten wpłynie na proces fermentacji. Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków? Doświadczony ogrodnik podzielił się sprawdzoną recepturą.

Sprawdź także: Pomaga przy wysokim cholesterolu i stanach zapalnych. Jak zrobić nalewkę z mahonii?

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków?

W sezonie letnim domowi kucharze chętnie przygotowują przetwory na zimę. Jeśli właśnie zabierasz się za tę czynność, pewnie chcesz wiedzieć, jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków.

Większość miłośników wek odparłoby, że ta niejodowana. Tymczasem badania Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne, obaliły ten mit. Jod nie ma negatywnego wpływu na kiszenie warzyw, więc możesz dodać dowolną sól, a kiszonki i tak będą pyszne. 

W takim razie, którą wybrać - kuchenną, morską, kamienną czy himalajską? Najważniejsze jest to, żebyś wybrał sól, która ma najwięcej wartości odżywczych dla organizmu. Pamiętaj, aby nie kupować produktów wysokoprzetworzonych, np. z dodatkiem środków przeciwzbrylających. 

Ile dodać soli do ogórków, żeby nie były flakowate i nie gniły?

Do kiszenia ogórków możesz użyć soli kamiennej kłodawskiej. Właśnie taką wykorzystał doświadczony ogrodnik, który przetestował, ile potrzeba dodać soli do ogórków, żeby nie były flakowate i nie gniły. Sól ma duży wpływ na twardość i smak warzyw.

Ogrodnik przygotował cztery słoiki z ogórkami, po czym zalał je solanką przyrządzoną z różnych porcji składników. W pierwszym słoiku znalazła się solanka z 40 gramami soli na litr wody, w drugim - 35 gramami na litr wody, w trzecim - 30 gramami na litr wody, a w czwartym - 20 gramami na litr wody. Różnica pomiędzy pierwszym a ostatnim naczyniem była więc ogromna. Przetwory przechowywał przez rok, trzymając je w kuchni (niezbyt chłodnym pomieszczeniu).

Kucharz wypróbował ogórki i wodę spod nich, ogłaszając, że najlepsze są te, przy kiszeniu których użył większą porcję soli - 35 gramów lub nawet 40 gramów na litr wody. Te ogórki kiszone wyszły twardsze, chrupiące i znacznie lepsze w smaku. Wszystko za sprawą reakcji chemicznych, które mają miejsce podczas kiszenia. W procesie uwalniany jest nie tylko kwas mlekowy, ale także kwas octowy, który reaguje z wapniem ukrytym w soli. W ten sposób tworzy się octan wapnia, czyli konserwant żywności, utwardzający warzywa i pozwalający na utrzymanie ich świeżości oraz jędrności na dłużej.

Do kiszenia ogórków warto więc użyć ok. 35-40 gramów soli na litr wody. Ogrodnik uczulił jednak, że jakość ogórków, sposób ich przechowywania, a nawet dodawanie soli „na oko” może wpłynąć na proces kiszenia i do każdego z etapów należy podejść z uwagą.

Źródła: Smaker.pl, YouTube @ogrodniknewstv, ekogram.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące »

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 154

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1576

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8