Najlepsze przepisy na ogórki

Ile jajek można zjeść dziennie? Co się dzieje, gdy zjemy za dużo jajek?

Jajka są niedocenianym źródłem białka, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Informacje o tym, że spożywanie ich podnosi cholesterol lub negatywnie wpływ na organizm człowieka to mit. Jakich wartości odżywczych dostarczymy jedząc jaja i jakie mają one właściwości zdrowotne?

Czy jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści

Jajka - wartości odżywcze

Jajka są znane jako przede wszystkim źródło białka, a to nie jedyna jego zaleta. Jajka są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywanie ich dostarczy nam:

  • witaminę A;
  • witaminę E;
  • witaminę D;
  • witaminę K;
  • witaminy z grupy B;
  • fosfor;
  • potas;
  • sód;
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • miedź;
  • cynk;
  • selen.

Na taką zawartość składników odżywczych, jajka nie mają aż tak dużo kalorii. Na jedno jajko (ok. 50 g) przypada około 78 kilokalorii. Produkt zawiera tłuszcze, jednak są to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega-3 i omega-6.

Jajka dostarczają również beta-karoten i luteinę, która wspomaga widzenie.

Jajka - właściwości

Jedzenie jajek korzystnie działa na nasz organizm. Między innymi może uchronić od wystąpienia raka jelita grubego i chorób serca. To dzięki zawartości luteiny. Ten sam składnik wpływa na odpowiednią pracę wzroku, poprawia widzenie, chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Może także zapobiec rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Niektóre składniki jaj działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, które może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu lub zawału serca.

Dzięki małej zawartości kalorii i dużej ilości białka, jajka sprawdzą się świetnie na diecie odchudzającej. Pozostawiają długotrwałe uczucie sytości i zmniejszą apetyt.

Ile jajek można zjeść dziennie

Jajka, mimo krążących mitów, nie są wcale niezdrowe i nie podnoszą poziomu cholesterolu, jednak nie należy przesadzać z ich spożyciem. Zaleca się ograniczyć dzienne spożycie jajek do 2 dziennie.

Jeśli jednak jedzenie jaj nie jest regularne, to zjedzenie większej ilości podczas świąt nie zaszkodzi zdrowiu.

Kto nie powinien jeść jajek?

Jajek nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na białko jaja kurzego lub mają nietolerancję pokarmową jaj. Alergicy, którzy zdecydują się na jedzenie produktu, powinni się liczyć z wystąpieniem wysypki, świądu i obrzęków twarzy i szyi. W najgorszym wypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 138

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 269

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26