Spis treści:
Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić na letni obiad, koniecznie sięgnij po bób. Możesz go ugotować i podać z masłem oraz sporą ilością koperku, zrobić z niego wegetariańskie kotleciki, świetnie sprawdzi się również w zupie, jako dodatek do makaronu czy składnik farszu do pierogów. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak gotować bób. Doskonały patent na gotowanie bobu zaprezentował internetowy twórca Piotr Ogiński, znany w sieci pod pseudonimem kochamgotowac.

Jakie właściwości ma bób?
Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla mięsa w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej. Posiłki bogate w proteiny sprawiają, że długo czujemy się syci, przez co unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. W bobie znajduje się również błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że bób świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, nie tylko jest sycący, ale i nie zawiera zbyt wielu kalorii, w 100 g surowego bobu jest ok. 88 kcal.
Nasiona bobu się także dobrym źródłem żelaza, przez co będzie odpowiedni dla osób, które borykają się z anemią. Ma również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Składniki zawarte w bobie pomagają wesprzeć układ nerwowy, przypisuje się im właściwości wspierające leczenie choroby Parkinsona. Co więcej, zawarty w nim kwas foliowy sprawia, że bób jest świetnym produktem dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga dbać o zdrowie rozwijającego się dziecka.
Jak gotować bób?
Jeżeli chcesz, aby ugotowany przez ciebie bób wyszedł idealnie, warto zastosować patent wspomniany przez znanego internetowego kucharza Piotra Ogińskiego, czyli kochamgotowac. Zanim na lokalnym ryneczku, na targu czy w sklepie zakupisz bób, zwróć uwagę na to, jaki ma kolor, powinien być jasno-zielony, pozbawiony plamek, a jego skórka powinna przylegać – unikaj bobu, który ma pęcherzyki pod skórką.
Zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć, następnie dodaj dosyć sporo soli. Wsyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, co sprawi, że bób nie straci koloru, przyspieszy to również proces gotowania. Gotuj przez około osiem minut bez przykrycia. Podawaj z masłem oraz solą. Aby uniknąć przykrego zapachu podczas gotowania bobu, do wody warto wrzucić gałązki świeżego koperku lub ziarna kminku.
Źródła: Opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »