Dania jednogarnkowe

To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób

Fot. 123RF/Picsel

Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki.

Jakie właściwości mają ogórki?

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Warto wiedzieć, że ponad 95% ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Właśnie z tego względu warto włączyć go do diety odchudzającej. Pamiętajmy również, iż  warzywa te pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

Reklama

Jak można wykorzystać obierki z ogórków?

W skórce ogórków znajdziemy sporo błonnika, który usprawnia procesy trawienia oraz reguluje metabolizm. To właśnie dzięki tej substancji dłużej czujemy się najedzeni i unikamy napadów wilczego głodu. Co ważne, błonnik powinien być istotnym elementem diety osób cierpiących na zaparcia lub tych, które mają problemy z poziomem glukozy we krwi. Co oczywiste, skórka ogórka nie pokryje dziennego zapotrzebowania organizmu na tę subatancję, jednak może być jednym z jego źródeł. Właśnie z tego względu na kanapki i do sałatek lepiej będzie wkrajać nieobrane ogórki.

Jak już wspominaliśmy wcześniej, ogórki zawierają sporo witaminy K odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz krzepliwość krwi. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że największe jej pokłady (blisko 80 procent) znajdują się właśnie w skórce. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku cennego beta-karotenu, odpowiadającego za koloryt skóry i wzrok.

Mało kto wie, że skórki z ogórków mogą pomóc w pozbyciu się z domu mrówek. Już sam zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Co więcej, ogórki zawierają w sobie substancję, która działa na nie jak trucizna. Wystarczy więc położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej pojawiają się mrówki, a już po krótkim czasie będziesz mieć problem z głowy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 148

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1573

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 308

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8