Ciasta na Boże Narodzenie

To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób

Fot. 123RF/Picsel

Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki.

Jakie właściwości mają ogórki?

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Warto wiedzieć, że ponad 95% ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Właśnie z tego względu warto włączyć go do diety odchudzającej. Pamiętajmy również, iż  warzywa te pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

Reklama

Jak można wykorzystać obierki z ogórków?

W skórce ogórków znajdziemy sporo błonnika, który usprawnia procesy trawienia oraz reguluje metabolizm. To właśnie dzięki tej substancji dłużej czujemy się najedzeni i unikamy napadów wilczego głodu. Co ważne, błonnik powinien być istotnym elementem diety osób cierpiących na zaparcia lub tych, które mają problemy z poziomem glukozy we krwi. Co oczywiste, skórka ogórka nie pokryje dziennego zapotrzebowania organizmu na tę subatancję, jednak może być jednym z jego źródeł. Właśnie z tego względu na kanapki i do sałatek lepiej będzie wkrajać nieobrane ogórki.

Jak już wspominaliśmy wcześniej, ogórki zawierają sporo witaminy K odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz krzepliwość krwi. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że największe jej pokłady (blisko 80 procent) znajdują się właśnie w skórce. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku cennego beta-karotenu, odpowiadającego za koloryt skóry i wzrok.

Mało kto wie, że skórki z ogórków mogą pomóc w pozbyciu się z domu mrówek. Już sam zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Co więcej, ogórki zawierają w sobie substancję, która działa na nie jak trucizna. Wystarczy więc położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej pojawiają się mrówki, a już po krótkim czasie będziesz mieć problem z głowy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
6
30 min
39
Dania główne Gołąbki z grzybami

Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...

Odsłon: 1121

>60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

3
Informacje Szybki piernik marchewkowy

Święta tuż tuż, a ty nie masz już czasu na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego piernika? Dzisiaj pokażemy ten wigilijny szlagier w ekspresow...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem, placki kasztanowe

W 529. odcinku "Ewa Gotuje" nie będzie w kuchni sama. Do przygotowania pożywnej zupy zaprosi Elę Romanowską, prowadzącą programu "Nasz nowy dom". G...

1
Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

1