Jak nadać pączkom drugie życie? Będą jak świeże z cukierni

Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Jeszcze ciepłe, polane lukrem lub posypane cukrem pudrem stanowią wyjątkową przekąskę. Niestety przechowywane przez wiele godzin szybko tracą świeżość. Jak można poradzić sobie z tym problemem?

Jak nadać pączkom drugie życie? | Fot. 123RF/Picsel

Tłusty czwartek nie może obejść się bez zjedzenia choćby jednego pączka lub faworka. W tym dniu możemy pozwolić sobie na więcej, dlatego nie warto się ograniczać podczas przygotowywania lub kupowania tych smacznych łakoci. Problem pojawia się w momencie, kiedy okazuje się, że nie udało nam się zjeść wszystkiego w ciągu jednego dnia. Co możemy wtedy zrobić? Poznajcie pięć niezawodnych trików na uratowanie pączków:

1. Przygotuj odpowiedni lukier

Jeśli zdecydowaliście się na przygotowanie pączków samodzielnie i zależy wam na wydłużeniu ich świeżości, podczas ich dekorowania zadbajcie o odpowiednią warstwę lukru. Po zastygnięciu będzie on stanowił ochronę dla waszych smakołyków, która zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że dłużej będziecie mogli cieszyć się ich smakiem.

2. Zadbaj o dobre warunki przechowywania

Trzymanie pączków w sprzyjających warunkach ma ogromne znaczenie. Odpowiednia ochrona smakołyków poprzez przykrycie ich ścierką, włożenie do papierowej torby lub zabezpieczenie pudełka ze smakołykami folią spożywczą może rozwiązać problem i wydłużyć ich świeżość.

3. Podgrzej wczorajsze pączki w kuchence mikrofalowej

Zostawiając pączki na drugi dzień najlepiej przed spożyciem wsadzić je na około 10 sekund do kuchenki mikrofalowej. Ten prosty trik nada przysmakowi drugie życie. Pamiętaj jednak, aby po podgrzaniu nie odstawiać ich na bok. Po wystygnięciu staną się twarde jak kamień, przez co nie będą się już nadawały do jedzenia.

4. Skorzystaj z patelni

Jeśli nie macie w swoim domu kuchenki mikrofalowej - nic straconego. Możecie skorzystać z patelni. Wystarczy pokroić pączki na mniejsze części i podgrzać je na rozgrzanym wcześniej maśle. Tak podsmażone można jeść same lub zrobić z nich smaczny deser zestawiając je z budyniem bądź delikatnym kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone. Idealne dopełnienie będą stanowiły świeże owoce lub domowe powidła.

5. Włóż je do zamrażarki

Po jednym dniu rozpusty nawet najlepsze smakołyki mogą nam się przejeść. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego, dlatego, jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia lub po prostu chcecie zostawić kilka smacznych pączków na kolejne dni, umieśćcie część z nich w zamrażalniku. Po wyjęciu wystarczy włożyć je do nagrzanego piekarnika na około 10 minut lub do kuchenki mikrofalowej na około 30-50 sekund. Po tym czasie pączki staną się miękkie, ciepłe i puszyste. Zjedz je od razu po podgrzaniu, zanim ostygną. Podobnie jak w przypadku podgrzewania pączków, na drugi dzień staną się twarde i stracą swój urok i przede wszystkim smak.

 

Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 536

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2