Spis treści:
- Jak przygotować ciasto na pizzę z grilla?
- Jak piec pizzę na grillu krok po kroku?
- Przepis na pizzę z grilla
Kiełbasa, karkówka, skrzydełka z kurczaka, kaszanka czy szaszłyki to przysmaki, po które najczęściej sięgamy podczas wiosennego i letniego grillowania. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne przekąski, które warto umieścić na grillowym ruszcie - równie dobrze można upiec na nim pizzę, która niewiele różni się swoim smakiem od tej zrobionej w tradycyjny sposób. Jak piec pizzę na grillu krok po kroku? I jak najlepiej przyrządzić ciasto? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.
Jak przygotować ciasto na pizzę z grilla?
Zanim poznasz przepisy na słynny włoski specjał z rusztu, warto dowiedzieć się, jak przygotować ciasto na pizzę z grilla - w końcu to ono stanowi kluczowy element całej potrawy. Najpierw musisz zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki, tj. mąkę pszenną, drożdże, oliwę z oliwek, cukier oraz sól. Pokrusz drożdże i zalej je ciepłą wodą. Dodaj do nich mąkę wraz z cukrem i wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odczekaj 15 minut, aż rozczyn urośnie. W międzyczasie przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z solą. Wlej do niej rozczyn i oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Wyrób ciasto i przykryj je ściereczką. Odstaw je na bok na co najmniej godzinę.
Jak piec pizzę na grillu krok po kroku?
Na początku warto zaznaczyć, że potrzebujesz do tego zamykanego grilla oraz specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Jak piec pizzę na grillu krok po kroku? Rozgrzej grilla na maksymalną moc. Połóż na ruszcie kamień i nagrzewaj go pod przykryciem przez ok. 30 minut. W międzyczasie wyrób, podziel i rozwałkuj ciasto. Umieść placek na rozgrzanym kamieniu, rozsmaruj na nim sos i dodaj wybrane składniki. Zamknij pokrywę grilla. Piecz pizzę przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu ciasto będzie zbyt blade, kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż się zarumieni. Pamiętaj jednak, aby nie piec pizzy zbyt długo, ponieważ ser stanie się zbyt twardy i suchy.
Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą
Zobacz przepisPizza z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na pizzę z grilla
Przepis na margheritę z grilla
Planujesz spędzić wieczór przy grillowym ruszcie i chciałbyś zaserwować swoim towarzyszom coś pysznego i niebanalnego? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na margheritę z grilla, która z pewnością zachwyci ich swoim smakiem.
Najpierw przygotuj ciasto według wyżej podanego przepisu. Następnie zabierz się za przyrządzanie sosu. Będziesz potrzebować do tego pomidorów, octu balsamicznego, suszonego oregano, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.
Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Podziel je na ćwiartki i usuń z nich nasiona oraz szypułki. Pokrój je w kostkę, wrzuć do rondelka razem z oregano, octem balsamicznym, oliwą oraz solą i pieprzem. Gotuj je przez 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksuj je za pomocą blendera.
Rozwałkuj ciasto, rozsmaruj na nim sos i oprósz je wiórkami mozzarelli. W razie potrzeby możesz dodać świeże listki bazylii. Rozgrzej grilla i umieść pizzę na kamieniu. Piecz ją pod przykryciem do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Pizza z grilla z piersią z kurczaka
Zwykła margherita już ci się znudziła? W takim razie postaw na pizzę z piersią z kurczaka. Aby ją wyczarować, poza mięsem musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, drożdże, sól, cukier, sos pomidorowy, czerwoną cebulę, pomidory, rukolę oraz mozzarellę. Warto przygotować również marynatę na bazie przyprawy ziołowej, cukru trzcinowego, sosu barbecue, ketchupu, wody oraz soli.
Wymieszaj mąkę, drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz sól. Po wyrobieniu ciasta przykryj je ściereczką i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę i natrzyj nią pierś z kurczaka. Odczekaj 45 minut. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i dodaj startą mozzarellę oraz plastry pomidora i czerwonej cebuli. Ugrilluj pierś z kurczaka, a następnie umieść na rozgrzanym kamieniu pizzę. Piecz ją do momentu, aż ser się rozpuści, a brzegi się zarumienią. Zdejmij pizzę z rusztu, ułóż na niej kawałki piersi z kurczaka i udekoruj rukolą.
Faszerowana pizza z grilla
Chcesz zaskoczyć swoich znajomych oryginalnym przysmakiem? Jeśli tak, zaserwuj im faszerowaną pizzę z grilla. Ciasto przygotuj według wyżej podanego przepisu. Farsz natomiast zrób z takich składników jak suszone pomidory, mielone chili, mozzarella, grana padano, natka pietruszki i granulowany czosnek. Ponadto przyda ci się pieprz, szynka parmeńska, rukola oraz burrata.
Pokrój suszone pomidory w drobną kostkę. Dodaj do nich startą mozzarellę i grana padano, natkę pietruszki, granulowany czosnek i wymieszaj. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je na placki. Na środek każdego z nich nanieś farsz, po czym sklej ich brzegi w taki sposób, aby przybrały one kształt sakiewki. Spłaszcz je delikatnie dłonią i grilluj przez pięć minut z obydwu stron. Po obróbce termicznej ułóż na nich kawałki burraty i szynki parmeńskiej oraz rukolę. Na koniec skrop je oliwą pozostałą po suszonych pomidorach.
Pizzerinki z grilla
Szykujesz grilla na większą liczbę osób? Zatem świetnym pomysłem będzie przyrządzenie pizzerinek. Aby je wyczarować, na liście niezbędnych składników umieść mąkę pszenną, drożdże, oliwę z oliwek, cukier, sól, passatę pomidorową, salami, mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz świeżą bazylię. Przygotuj ciasto według wyżej podanego przepisu. Podziel je na kilka mniejszych części i uformuj z nich mini placuszki. Posmaruj każdy z nich passatą pomidorową i posyp startą mozzarellą. Ułóż na nich dodatki i przełóż na rozgrzany kamień do pizzy. Zamknij pokrywę grilla i piecz pizzerinki przez ok. 10 minut.
Pizza z grilla z cukinią
Lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach króluje wiele sezonowych warzyw, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich w swoim przepisie na pizzę. Świetnym wyborem będzie na przykład cukinia, która idealnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami. Jak piec pizzę na grillu krok po kroku właśnie z tym składnikiem? Poza cukinią będziesz potrzebować do tego sosu pomidorowego, pomidorków koktajlowych, mozzarelli, sera feta, sera żółtego, czarnych oliwek, cebuli oraz świeżej bazylii. Jeśli zależy ci na mięsnym dodatku, możesz sięgnąć także po kabanosy.
Realizację przepisu rozpocznij od przyrządzenia ciasta. Po rozwałkowaniu umieść je na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę. Posmaruj jego wierzch sosem pomidorowym, posyp wiórkami sera żółtego i mozzarelli, a następnie ułóż na nim kawałki cukinii, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Kontynuuj grillowanie przez 15 minut. Przed podaniem dodaj do pizzy pokruszony ser feta, oliwki oraz listki bazylii.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »
W wiosce olimpijskiej tych dań nie zjedzą. Zostały zakazane, bo są zbyt "ryzykowne" »