Spis treści:
- Co to jest kawa z cykorii?
- Co daje picie kawy z cykorii?
- Kto nie powinien pić kawy z cykorii?
- Czy kawa z cykorii zakwasza organizm?
- Z czym pić kawę z cykorii?
Musisz zrezygnować z picia kawy i szukasz dla niej idealnego zamiennika? W takim razie koniecznie wypróbuj tej z cykorii - nie dość, że jest ona łagodniejsza dla układu pokarmowego, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Co daje picie kawy z cykorii? Z jakimi dodatkami warto ją podawać? I jakie są główne przeciwwskazania do jej spożywania? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.
Sprawdź także: Co zrobić z brzoskwiń na zimę? Najlepsze przepisy na przetwory
Co to jest kawa z cykorii?
Najprościej rzecz ujmując, jest to napój wytwarzany z prażonego korzenia cykorii - rośliny z rodziny astrowatych uprawianej w niektórych częściach Europy, Afryki, Azji i Ameryki Północnej. Co to jest kawa z cykorii? Jej smak jest zbliżony do tego charakterystycznego dla kawy rozpuszczalnej - to właśnie dlatego uznawana jest ona za jeden z jej najlepszych zamienników. Należy jednak mieć świadomość, że nie zawiera ona kofeiny, więc nie posiada właściwości pobudzających. Można za to znaleźć w niej szereg substancji odżywczych, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie.
Co daje picie kawy z cykorii?
Zanim dowiesz się, co daje picie kawy z cykorii, poznaj składniki, które odpowiadają za jej prozdrowotne działanie. Na długiej liście widnieją m.in. witaminy z grupy B, w tym B1, B2 i B9, witaminy K, C, A i E, selen, wapń, potas, mangan, cynk, magnez, żelazo oraz beta-karoten i inulina, która - jako naturalny prebiotyk - pozytywnie oddziałuje na mikrobiotę jelitową, przyczyniając się do wzrostu pożytecznych bakterii w jelitach.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po kawę z cykorii? Chociażby dlatego, że wspiera ona pracę wątroby. Według doniesień naukowych cykoria przyczynia się do poprawy stężenia enzymów wątrobowych oraz lipidogramu u osób zmagających się z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Nie sposób nie wspomnieć także o jej wpływie na gospodarkę węglowodanową - jedna z obserwacji na modelu zwierzęcym wykazała, że ekstrakt z cykorii przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy we krwi.
Kawa z cykorii to doskonały wybór dla osób pragnących wspomóc funkcjonowanie swojego układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego oraz tych, które z jakiegoś powodu muszą zrezygnować ze źródeł kofeiny. Idealnie sprawdzi się ona w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym.
Kto nie powinien pić kawy z cykorii?
Choć kawa z cykorii uznawana jest za bezpieczną i rzadko wywołuje skutki uboczne, nie każdy może wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Kto nie powinien pić kawy z cykorii? Głównym przeciwwskazaniem do jej spożywania jest alergia na cykorię. Ponadto nie jest ona zalecana przy niektórych chorobach jelit, a to wszystko ze względu na wysoką zawartość inuliny. Nie powinny pić jej również dzieci poniżej trzeciego roku życia.
Czy kawa z cykorii zakwasza organizm?
Niektórzy unikają picia kawy z cykorii ze względu na jej potencjalne działanie zakwaszające. Czy kawa z cykorii zakwasza organizm, jak można wyczytać w wielu internetowych źródłach? Odpowiedź brzmi nie, a wręcz przeciwnie - posiada ona odczyn zasadowy, co oznacza, że może nawet pomóc w neutralizowaniu zakwaszenia.
Z czym pić kawę z cykorii?
Kawa z cykorii świetnie smakuje solo, jednak równie dobrze możesz podawać ją z rozmaitymi dodatkami. Z czym pić kawę z cykorii, aby jeszcze bardziej zachwycała swoim smakiem? Pieprz, miód, syrop daktylowy czy czekolada to tylko kilku z licznych opcji, jakie masz do dyspozycji. Poznaj kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz napój rodem z kawiarni.
Kawa z cykorii na ostro
Kawa z cykorii idealnie sprawdza się w wersji na ostro. Do przyrządzenia jej w tym wydaniu potrzebujesz mleka lub napoju owsianego, gorzkiej czekolady, syropu daktylowego oraz pieprzu cayenne. Na początek połącz kawę z pieprzem cayenne. Dodaj syrop daktylowy oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Wlej mleko i posyp wierzch wiórkami startej czekolady lub kakao.
Kawa z cykorii z syropem klonowym
Kolejną propozycją kawy z cykorii jest ta z dodatkiem syropu klonowego. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać syrop klonowy z espresso z kawy z cykorii i odrobiną soli, a następnie dodać spienione mleko lub napój owsiany.
Rozgrzewająca kawa z cykorii
Rozgrzewająca kawa z cykorii to napój, który dobrze sprawdzi się nie tylko w jesienne lub zimowe dni. Aby ją przyrządzić, poza kawą musisz zaopatrzyć się w miód, chili, kurkumę oraz mleko lub napój owsiany. Podgrzej w rondelku mleko wraz z miodem, po czym dodaj do niego kurkumę, chili oraz kawę. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do kubka lub filiżanki.
Kawa z cykorii z pomarańczą
Z czym pić kawę z cykorii, jeśli nie z czekoladą, miodem czy syropem klonowym? Na przykład z sokiem z pomarańczy, dzięki któremu wyczarujesz pyszny orzeźwiający napój - idealny na upalne letnie dni. Poza kawą i świeżo wyciskanym sokiem przyda ci się woda - zwykła i gazowana - oraz kostki lodu. Rozpuść kawę w chłodnej wodzie i wlej ją do dzbanka lub karafki razem z wodą gazowaną i sokiem. Możesz wrzucić do niej również plasterki pomarańczy. Gotowy napój podawaj z kostkami lodu.
Kawa z cykorii z masłem orzechowym
Jesteś fanem masła orzechowego? W takim razie koniecznie dodaj je do swojej kawy. Ponadto warto sięgnąć po cynamon, kardamon oraz miód. Jako baza może posłużyć ci napój roślinny, np. migdałowy, lub zwykłe mleko. Podgrzej w rondelku mleko, po czym dodaj do niego kawę z cykorii, cynamon, kardamon oraz miód. Po chwili dorzuć masło orzechowe i zmiksuj całość za pomocą blendera. Przelej napój do kubka. Umieść na wierzchu piankę ze spienionego mleka.
Waniliowe cappuccino z kawy z cykorii
Jeśli masz ochotę na cappuccino, ale unikasz kofeiny, możesz przyrządzić je właśnie z kawy z cykorii. Na liście składników umieść także mleko lub napój owsiany, laskę wanilii oraz słodzik lub cukier. Podgrzej w rondelku kawę, dodaj do niej miąższ z laski wanilii i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Przelej zawartość rondelka do kubka i udekoruj pianką ze spienionego mleka.
Kawa z cykorii w wersji orientalnej
Lubisz odkrywać nowe, ciekawe smaki? Zatem postaw na kawę z cykorii w wersji orientalnej. Do jej przygotowania potrzebujesz napoju kokosowego, cynamonu, kardamonu, miodu, kopru włoskiego oraz sezamu. Realizację przepisu rozpocznij od uprażenia ziaren sezamu. Dodaj do nich cynamon, kardamon oraz koper włoski i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Wsyp do kubka kawę, dodaj sezam i przyprawy, po czym zalej gorącą wodą i napojem kokosowym. Na koniec dodaj miód i całość wymieszaj. Przykryj kubek talerzykiem i odczekaj kilka minut.
Źródło: vitapiedia.pl, biogo.pl, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »