Co zrobić z brzoskwiń na zimę? Najlepsze przepisy na przetwory

Lato to czas, kiedy brzoskwinie można kupić w dobrej cenie, niemal, w każdym sklepie, czy na straganie. Warto zastanowić się, jakie przetwory zrobić z nich na zimę. Świetnie sprawdzą się do aromatycznych konfitur, czy słodkich nalewki. Oto kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z brzoskwiń, które pozwolą cieszyć się smakiem letnich owoców przez cały rok.

Jakie przetwory zrobić z brzoskwiń? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na początku przyjrzymy się, jakie właściwości mają brzoskwienie, oraz jakie korzyści dla zdrowia daje ich regularne jedzenie. W dalszej cześci artykułu podpowiemy ci również, co zrobić z brzoskwiń na zimę. 

 Sprawdź także: Najlepsze sposoby na zagęszczanie przetworów. Bez żelfixu, tony cukru i długiego gotowania

Brzoskwinie – owoce pełne witamin 

Brzoskwinie przybyły do nas z Azji, to jeden z ulubieńców Polaków od dawna. Są to owoce nie tylko pyszne, lecz również bardzo dobre dla naszego zdrowia.  Najpopularniejszą odmianą, którą spotkamy również w Polsce, jest brzoskwinia zwyczajna. Charakteryzuje się ona soczystym, słodkim miąższem i delikatną skórką. 

Owoce te są bogate w błonnik, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości wody, brzoskwinie działają moczopędnie, więc jeżeli potrzebujecie oczyszczenia organizmu z toksyn, te owoce będą jak znalazł. Są szczególnie polecane osobom zmagającym się z problemami reumatycznymi oraz wysokim poziomem cholesterolu.  

Brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny, są więc odpowiednie dla osób z cukrzycą. Jeśli się odchudzacie, też powinniście dodać je do swojej diety. Pamiętajcie jednak, że suszone brzoskwinie są bogatsze w cukry. Dlatego nie są polecane osobom z cukrzycą.  

Badania wskazują też, że brzoskwinie mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe, dzięki obecności fenoli neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się naszego organizmu. Zwiększają też ryzyko rozwoju nowotworów. Dlatego zmniejszenie ich ilości w naszym organizmie jest kluczową kwestią przy dbaniu o nasze zdrowie.  

Brzoskwinie są również cennym źródłem witaminy C, potasu, magnezu oraz beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, wspierającej zdrowie skóry i wzrok. Zawarte w brzoskwiniach witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, wspierają produkcję czerwonych krwinek i są korzystne dla kobiet w ciąży. Działają one także korzystnie na układ nerwowy i moczowy, wspierając naturalne procesy oczyszczania organizmu. 

Jak sami widzicie, brzoskwinie to owoce pełne witamin i minerałów, które nie tylko doskonale smakują, ale również wspierają nasze zdrowie w różnych aspektach. Ich regularne spożycie może przynosić korzyści zdrowotne, od poprawy trawienia po wsparcie w walce z chorobami przewlekłymi. 

Co zrobić z brzoskwiń na zimę?

Co ciekawe, brzoskwinie mogą być stosowane nie tylko w postaci świeżych owoców, ale także jako syrop. Syrop z brzoskwiń, dzięki swojemu naturalnemu składowi, może być zdrowszą alternatywą dla sztucznych słodzików. Może być używany do słodzenia napojów, deserów czy dań mięsnych, dodając im delikatny, owocowy smak i aromat. Mamy kilka przepisów, jak syrop brzoskwiniowy, dzięki którym zdecydujecie, co zrobić z brzoskwiń na zimę. Ale zimowe przepisy to nie tylko syropy. 

Dżem z brzoskwiń 

Na początek przygotujcie słoiki. Można je wyparzyć w piekarniku lub wodzie. Brzoskwinie należy umyć, obrać ze skórki i pozbawić pestek. Następnie kroimy je na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną. Gotowe brzoskwinie miksujemy blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie, dodajemy też kurkumę dla koloru. Gotujemy całość jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych, gorących słoiczków. Słoiczki zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu, pozostawiając w tej pozycji przez około 10 minut, aby stworzyć szczelne zamknięcie. Gotowe! Teraz można cieszyć się domowym dżemem brzoskwiniowym, który świetnie sprawdzi się na kanapkach, naleśnikach czy jako dodatek do deserów. 

Galaretka z brzoskwiniami 

Tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć krok po kroku jak to wykonać. Brzoskwinie dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i pozbywamy się pestek. Następnie drobne kawałki zanurzamy we wcześniej przygotowanej galaretce. Przygotowanie galaretki jest bardzo proste. Zalecamy stosowanie następujących proporcji: 1,5 łyżki żelatyny na każde 250 ml soku. Żelatynę należy najpierw wymieszać z niewielką ilością chłodnej wody i pozostawić na około 10 minut, aby napęczniała. W tym czasie można podgrzać sok owocowy. Jeśli chcecie, możecie dodać wybrany słodzik, jednak pamiętajcie, że może to być zbędne. 

Jeżeli nie lubicie żelatyny możecie użyć innych zamienników takich jak agar, pektyna, tapioka czy żel jabłkowy. A czy ten deser sprawdzi się zimą? Możesz wykorzystać do niego kawałki brzoskwini zamknięte w słoikach bądź też zamrożone owoce. 

Brzoskwiniówka 

Opłuczcie brzoskwinie, wyparzcie słoik i osuszcie go. Napełnijcie go do połowy brzoskwiniami. Posypcie owoce cukrem, następnie wlejcie wódkę lub spirytus tak, aby brzoskwinie były całkowicie przykryte. Zamknijcie słoik i energicznie wstrząśnijcie nim. Odstawcie na 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce, codziennie potrząsając słoikiem. Po 3 tygodniach przecedźcie nalewkę przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełóżcie do innego naczynia. Z 4 szklanek cukru i 1 szklanki wody ugotujcie gęsty syrop, a następnie ostudźcie. Kilogram brzoskwiń zalejcie przygotowanym syropem, dokładnie wymieszajcie i postawcie w nasłonecznionym miejscu na kolejny miesiąc. 

Po miesiącu nalewka będzie gotowa do spożycia, a brzoskwinie świetnie nadadzą się jako dodatek do deserów. 

Sos brzoskwiniowy do mięs 

Przygotowanie sosu brzoskwiniowego jest banalnie proste. Możecie zrobić to latem, gdy owoców jest mnóstwo, a następnie zawekować sos. Jednak przygotujecie go także z brzoskwiń w zalewie, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Przygotujcie cztery brzoskwinie, miód, sok z połówki cytryny, starty imbir i płatki chili. Brzoskwinie obierzcie, przepołówcie i zblendujcie miąższ. Dodajcie łyżeczkę miodu, sok z cytryny, odrobinę płatków chili i łyżeczkę startego imbiru. Następnie przełóżcie sos do słoiczka. Jeśli chcecie, by był on idealny na zimę, musicie zdecydować się na pasteryzację – w piekarniku bądź też garnku. Tak przygotowany sos warto położyć na mięsie z kurczaka, kaczki, indyka bądź na delikatnej wieprzowinie.  

Jak widzicie, z brzoskwiniami można eksperymentować na wiele sposobów. Zajadać je na surowo, ale też przygotować wiele przetworów, które doskonale sprawdzą się zimą. Oczywiście latem także korzystajcie ze smaku tych pysznych owoców – tworząc galaretki, ciasta, a nawet sorbety!  

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »


 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Panierowane liście kalarepy

Przepis z serii zero waste. Liści kalarepy nie należy wyrzucać. Panierowane i...

Odsłon: 61

15 min
5
15 min
9
Desery Deser jeżynowy

Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej p...

Odsłon: 194

15 min
8
Przetwory Ogórki w słoikach na zimę

W zimie będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo na kanapki. Polecam.

Odsłon: 696

60 min
12
Dania główne Ryż curry z warzywami

Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. P...

Odsłon: 100

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

1
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0
Informacje Zdrowe i sycące dania z kaszą gryczaną. Placki, racuchy a może zupa?

Kasze to doskonały przykład produktu, który zawsze warto włączyć do swojej diety. Oprócz wartości prozdrowotnych, o których powiemy, to świetne źró...

6
Informacje Przetwory z zielonych pomidorów na zimę. Pyszne sałatki i konfitury

Zielone pomidory to warzywa, które nie cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Tymczasem okazuje się, że można wyczarować z nich wiele pys...

10