Najlepsze przepisy na ogórki

Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej.

Fot. 123RF/Picsel

Tylko na rozgrzanym tłuszczu

Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje przywieranie kawałków mięsa do powierzchni patelni, przez co gotowa potrawa nie będzie już tak smaczna.

Prosto z lodówki? Nigdy!

Aby mięso było dłużej zdatne do spożycia, należy je oczywiście przechowywać w lodówce. Warto je jednak wyjąć ok. 15-20 minut przed smażeniem. Dzięki temu temperatura mięsa się wyrówna i łatwiej będzie je przygotować. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować, że kawałek mięsa z wierzchu będzie już na granicy przypalenia, a w środku pozostanie surowy.

Burger doskonały

Soczyste burgery z najlepszej wołowiny to danie uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Jak przygotować prawdziwego burgera, którego nie powstydziłaby się najlepsza burgerownia? Niezbędna tu będzie wołowina wysokiej jakości, zawierająca przynajmniej 20% tłuszczu. Aby mięso po usmażeniu pozostało miękkie i soczyste, nie możesz go wyrabiać z żadnymi dodatkami. Idealny burger potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu dodanych już po uformowaniu, a tuż przed smażeniem.

Krótszy czas smażenia

Choć może się wydawać, że obracanie kawałków mięsa pomaga w jego równomiernym usmażeniu, w rzeczywistości wydłuża czas jego przygotowania. Z tego względu warto, jeśli to możliwe, ograniczyć swoje ingerencje w proces smażenia. Kiedy mięso będzie apetycznie rumienić się na patelni, możesz poświęcić czas na planowanie dalszych tanich zakupów spożywczych online.

Przed włożeniem do pieca

Duszone czy pieczone potrawy są o wiele zdrowsze niż smażone. Czasem warto jednak wstępnie podsmażyć kawałki mięsa przed dalszą obróbką. Do tego celu świetnie nada się np. olej kokosowy, smalec albo masło klarowane, czyli mniej szkodliwe alternatywy dla najpopularniejszego oleju roślinnego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Gofry z serka wiejskiego

Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...

Odsłon: 20001

15 min
11
30 min
3
Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

Odsłon: 7034

30 min
42

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 1244671

>60 min
4737