Fot. 123RF/Picsel
Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę, że wieprzowina to bardzo zdrowy i wartościowy rodzaj mięsa.
W jaki sposób wieprzowina wpływa na nasz organizm?
Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.
Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).
Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.
Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.
Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.
Jak przygotować perfekcyjną karkówkę?
Jeśli chcecie podać bliskim karkówkę, która będzie smaczna, deliaktna i soczysta, a do tego całkiem zdrowa, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oni już dawno odkryli sekret przygotowania idealnej wieprzowiny, która wręcz rozpływa się w ustach. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Grillowana karkówka w piwie
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Piwo i wieprzowina to bardzo zgrany duet. Tak przygotowana karkówka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdecydowanych smaków i treściwych posiłków.
2. Karkówka pieczona w keczupie z cebulą
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście wieprzowiny w ten sposób, najwyższy czas nadrobić zaległości! To zaskakujące w jaki sposób można połączyć ze sobą kilka popularnych składników, tworząc bardzo smaczne danie.
3. Karkówka pieczona w kiszonych liściach winogron
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kiszone liście winogron nie są w naszym kraju bardzo popularnym produktem, jeśli jednak znajdziecie je na sklepowych pólkach, koniecznie się w nie zaopatrzcie. Przygotujecie z nimi wiele dań, nie tylko tę apetyczną karkówkę.
Fot. Chilijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Karkówka jest mięsem, które najlepiej smakuje w towarzystwie dodatków o zdecydowanym smaku. Słodko-pikantna marynata z pewnością sprawdzi się w tej roli idealnie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Wieprzowina i jabłka to klasyczne połączenie, do którego chętnie powracają zarówno słynni szefowie kuchni, jak i kucharze-amatorzy. Jeśli do tej pory nie przetestowaliście takiego połączenia, koniecznie skorzystajcie z przepisu naszego użytkownika.
6. Rolada z karkówki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Warto pamiętać, że karkówka to nie tylko kotlety. Możemy również przygotować z niej wyśmienitą pieczeń lub roladę. Ta z przepisu naszej użytkowniczki, ma nieco śródziemnomorski charakter, jednak pamiętajcie, że możecie dowolnie eksperymentować z jej smakiem.
7. Najlepsza karkówka w cebuli
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Macie ochotę zrobić wrażenie na gościach, serwując im delikatną i wręcz rozpływającą się w ustach karkówkę? Oto przepis w sam raz dla was. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie.
8. Karkówka w marynacie musztardowej
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Owoce w fantastyczny sposób równoważą zdecydowany smak wieprzowiny. Jeśli dodatkowo połączycie je z kwaśną musztardą, otrzymacie danie idealne.
9. Karkówka w sosie jogurtowym
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zapomnijcie o podawaniu karkówki w towarzystwie ciężkich i kalorycznych sosów. Zdziwicie się, jak dobrze w tej roli sprawdzi się jogurt oraz kilka dodatków, które z pewnoscią macie już w swojej kuchni. Efek jest powalający!