Najlepsze przepisy na ogórki

Jak rozmrozić chleb w piekarniku?

Zdarza wam się kupować za dużo pieczywa, którego nie jesteście w stanie przejeść? Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, lepiej wykorzystać go w kuchni do przyrządzenia potraw lub wrzucić do zamrażalnika i wyciągnąć w momencie, kiedy będzie wam potrzebny. Jak rozmrozić pieczywo, aby odzyskało swoją chrupkość i smak? Skorzystajcie z naszych porad.

123RF/Picsel

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia, dlatego chcąc wydłużyć jego świeżość, często korzystamy z zamrażalnika. Mrozić możemy niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, po warzywa, owoce i zioła. Do tych produktów zaliczamy również pieczywo. Taki sposób przechowywania pozwala na uniknięcie pleśni i wyrzucania produktów do kosza.

Jaki rodzaj pieczywa nadaje się do mrożenia?

Przed mrożeniem chleba warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Ważne, aby pieczywo było świeże. Najlepiej wybierać dobrej jakości chleb, na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Wypieki drożdżowe po rozmrożeniu często stają się zbyt kruche i tracą walory smakowe.

Mrożenie pieczywa z supermarketu, które jest wypiekane na miejscu, nie jest dobrym pomysłem. Jest ono wytwarzane z głęboko mrożonego ciasta i w większości przypadków zawiera sporą dawkę ulepszaczy smaku.

Jak mrozić chleb?

Chleb możemy mrozić w całości, w kawałku lub pokrojony na kromki. Bochenek przed włożeniem do zamrażalki należy owinąć folią spożywczą bądź aluminiową (tak, aby odciąć dopływ powietrza) i włożyć do foliowego opakowania. Chleb w zamrażalniku można przechowywać do kilku tygodni. Wtedy mamy pewność, że po rozmrożeniu nadal będzie świetnie smakował.

Jak rozmrażać pieczywo w piekarniku?

Pieczywo możemy rozmrozić na dwa sposoby. Jeśli chcemy szybko cieszyć się jego smakiem, wystarczy wyciągnąć pieczywo z worka i zamrożony bochenek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Upieczony chleb będzie miał chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne wnętrze.

Innym sposobem, który zajmie nieco więcej czasu, jest wyciągnięcie pieczywa z zamrażalnika i rozmrożenie bez odpakowywania w temperaturze pokojowej. Przed jedzeniem wystarczy ściągnąć folię i wstawić go na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie mrozić ponownie tego samego pieczywa. Po rozmrożeniu będzie zbyt suche i mało apetyczne.

Zobacz także: 

Jak odświeżyć czerstwy chleb? >>

Czerstwy chleb - co z nim zrobić? >>

Jak upiec dobry chleb? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 229

30 min
4
30 min
4
Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 57

15 min
5
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9