Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak odświeżyć czerstwy chleb? Sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że chcemy od razu rozkoszować się jego smakiem. Ten niezwykły produkt ma jednak jedną wadę – szybko czerstwieje. Jak zatem odświeżyć zeschnięty chleb i bułki? Skorzystaj z naszych porad.

123RF/Picsel

Świeżo upieczony chleb najlepiej smakuje jedzony tego samego dnia. Przechowywany przez dłuższy czas w domu traci swój smak i szybko twardnieje. Żeby tego uniknąć, możemy codziennie wstępować do piekarni lub zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Co zrobić w przypadku, kiedy kupiliśmy za dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać? Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów:

Nadmiar chleba włóż do zamrażalnika

Dysponujecie sporą ilością pieczywa? Nadmiar wrzućcie je do zamrażalki. Ten sposób pozwoli Wam na zatrzymanie jego świeżości nawet do trzech miesięcy. Jeśli najdzie was ochota na kanapki, wystarczy kilka godzin wcześniej wyciągnąć chleb na talerz i poczekać, aż uzyska temperaturę pokojową. Ten patent nie sprawdzi się w przypadku chłodziarki. Chleb i bułki przechowywane w lodówce błyskawiczne twardnieją, robią się bardziej zbite i tracą swoje walory smakowe.

Odśwież chleb w mikrofali

Chcecie przygotować śniadanie, ale po zajrzeniu do chlebaka okazuje się, że pieczywo jest już twarde? Odświeżcie je w kuchence mikrofalowej. Jest to najprostszy i najszybszy sposób. Wystarczy zwilżyć ręcznik papierowy i owinąć nim chleb i włożyć go na 10 sekund do mikrofali. Pieczywo podgrzewamy na najwyższej mocy.

Przywróć świeżość pieczywa z użyciem piekarnika

Podobny patent z odświeżeniem czerstwego pieczywa sprawdzi się z użyciem piekarnika. Należy zwilżyć pieczywo wodą i owinąć je folią aluminiową. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni Celsjusza. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wkładamy do środka pieczywo. Bułki pieczemy 5 minut, w przypadku bochenka chleba będzie to około 15-20 minut.

Odśwież pieczywo na parze

Kolejnym sprawdzonym sposobem jest skorzystanie z pary wodnej. Wystarczy wlać wodę do połowy garnka, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Pieczywo wkładamy do durszlaka, który następnie umieszczamy nad parującym garnkiem. Następnie całość przykrywamy i czekamy kilka minut, aż chleb nabierze odpowiedniej miękkości.

Zastosowanie czerstwego chleba w kuchni

Czerstwe pieczywo możecie wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju przekąsek, zup, dań głównych oraz deserów. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie tego składnika podczas gotowania.

1. Francuskie tosty

 Francuskie tosty Zobacz przepis

Francuskie tosty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Knedle z czerstwego chleba

 Knedle z czerstwego chleba Zobacz przepis

Knedle z czerstwego chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wodzionka

 Wodzionka Zobacz przepis

Wodzionka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Panzanella

 Panzanella Zobacz przepis

Panzanella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka z chleba, jajek i sera

 Zapiekanka z chleba, jajek i sera Zobacz przepis

Zapiekanka z chleba, jajek i sera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto wet nelly

 Ciasto wet nelly Zobacz przepis

Ciasto wet nelly / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placek gruszkowy z chleba

 Placek gruszkowy z chleba Zobacz przepis

Placek gruszkowy z chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kwas chlebowy

 Kwas chlebowy Zobacz przepis

Kwas chlebowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak upiec dobry chleb?

Czerstwy chleb - co z nim zrobić?

Jak chleb wpływa na nasze zdrowie?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
118
30 min
1
Przetwory kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to naturalny probiotyk i porcja zdrowia zamknięta w słoiku...

Odsłon: 122

15 min
3
30 min
3
Przetwory Botwina na zimę w słoikach

Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...

Odsłon: 376

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać jajka po ugotowaniu? Co oznacza ciemna obwódka przy żółtku?

Idealne nie tylko na śniadanie - można z nich zrobić przecież doskonałe kotlety, nadziać je i ułożyć na półmisku bądź dodać do pieczeni rzymskiej....

0
Informacje Co znajduje się w chlebie. Producenci dodają te składniki, by lepiej wyglądał

Wygląda smakowicie i do tego pięknie pachnie. Nie każdy bochenek chleba dostępny w piekarniach czy supermarketach zachęca do zakupu. Jednak czy zda...

0
Informacje Najlepsze mięso do pierogów. Pamiętaj o tych zasadach

Nie da się ukryć, że pierogi z mięsem to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepsze robiły oczywiście nasze babcie. Mimo to, poznając proste wskazów...

1
Wideo Krokiety z kapustą i kurkami

Lubisz krokiety? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis z użyciem kurek i kapusty. Dodatek czosnku i pietruszki podkreśli smak farszu...

0