Spis treści:
Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku? Taka wiedza z pewnością przyda się przed tłustym czwartkiem, gdzie częstujemy się najlepszymi pączkami i faworkami. Jeśli szukasz idealnego przepisu na wypieki z tej okazji, dobrze trafiłeś. Dowiedz się, na jaką temperaturę wrzucać ciasto, aby się zarumieniło, ale nie spaliło.
W jakiej temperaturze smażyć pączki?
Do przygotowania idealnych pączków trzeba mieć sprawdzony przepis, odpowiedni tłuszcz, ale też trochę wiedzy. Dlaczego? Bo już choćby nieodpowiedni proces obróbki cieplnej może spowodować, że słodycze zbytnio zrumienią się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. W jakiej temperaturze smażyć pączki, aby wyszły idealnie?
Pamiętaj, żeby nie przekraczała 175-180 stopni Celsjusza. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny termometr kuchenny, który dokładnie wskaże, jak bardzo rozgrzany jest tłuszcz. Jeśli jednak go nie masz, istnieje prosty trik, aby sprawdzić, czy temperatura smażenia jest prawidłowa. Na olej wrzuć kawałek ciasta na pączki. Jeśli wypłynie i podsmaży się na złoty kolor w ciągu minuty, to znaczy, że jest gotowy. Gdy masa wchłonie tłuszcz - jest za zimny, a gdy niemal od razu chwycą kolor z zewnątrz - za gorący.
Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku?
Wiesz już, w jakiej temperaturze smażyć pączki, aby ładnie się zrumieniły. Jak uchronić wypieki przed surowym środkiem? Jest kilka prostych wskazówek, które powinieneś poznać:
- pączki smaż w głębokim (wysokim) garnku - ciasto wrzucone na tłuszcz powinno się zanurzyć, nie przywrzeć do dna i swobodnie wypłynąć na powierzchnię,
- pączki wrzucaj małymi porcjami - każda sztuka powinna mieć miejsce wokół siebie, aby trochę urosnąć. Co więcej, włożenie zbyt dużej dawki ciasta naraz może skutkować nagłym obniżeniem temperatury tłuszczu. Wszystkie wypieki wchłoną go i pozostaną surowe,
- utrzymuj temperaturę 175-180 stopni Celsjusza - to ważne, aby smażyć pączki na tak rozgrzanym tłuszczu. Wówczas idealnie się zarumienią, a ty będziesz mieć pewność, że są też gotowe w środku,
- po zrumienieniu jednej strony, odwróć pączki na drugą - wrzuć ciasto na rozgrzany olej, smaż ok. dwóch minut i za pomocą łyżki cedzakowej przewróć na drugą stronę. To spowoduje, że wypiek będzie równomiernie się smażył,
- odsącz usmażone pączki na papierowym ręczniku - wówczas zyskają idealną konsystencję, bo słodycze nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Wyjdą lekko chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
3. Pączki z czekoladą i orzeszkami
Zobacz przepisPączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, tadar.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »
Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »
Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »