Ewa_Gotuje

Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku i się nie przypalały?

W tłusty czwartek niemal każdy marzy o idealnym pączku, czyli mięciutkim wewnątrz i zarumienionym z zewnątrz. Cała tajemnica kryje się w sprawdzonym przepisie i kilku prostych wskazówkach dotyczących smażenia. Dowiedz się więc, jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku.

W jakiej temperaturze smażyć pączki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku? Taka wiedza z pewnością przyda się przed tłustym czwartkiem, gdzie częstujemy się najlepszymi pączkami i faworkami. Jeśli szukasz idealnego przepisu na wypieki z tej okazji, dobrze trafiłeś. Dowiedz się, na jaką temperaturę wrzucać ciasto, aby się zarumieniło, ale nie spaliło.

Sprawdź także: Dzieci krzywią się na jego widok. Kożuch na mleku - dlaczego się robi i jak go uniknąć?

W jakiej temperaturze smażyć pączki?

Do przygotowania idealnych pączków trzeba mieć sprawdzony przepis, odpowiedni tłuszcz, ale też trochę wiedzy. Dlaczego? Bo już choćby nieodpowiedni proces obróbki cieplnej może spowodować, że słodycze zbytnio zrumienią się na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. W jakiej temperaturze smażyć pączki, aby wyszły idealnie?

Pamiętaj, żeby nie przekraczała 175-180 stopni Celsjusza. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny termometr kuchenny, który dokładnie wskaże, jak bardzo rozgrzany jest tłuszcz. Jeśli jednak go nie masz, istnieje prosty trik, aby sprawdzić, czy temperatura smażenia jest prawidłowa. Na olej wrzuć kawałek ciasta na pączki. Jeśli wypłynie i podsmaży się na złoty kolor w ciągu minuty, to znaczy, że jest gotowy. Gdy masa wchłonie tłuszcz - jest za zimny, a gdy niemal od razu chwycą kolor z zewnątrz - za gorący. 

Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku?

Wiesz już, w jakiej temperaturze smażyć pączki, aby ładnie się zrumieniły. Jak uchronić wypieki przed surowym środkiem? Jest kilka prostych wskazówek, które powinieneś poznać:

  • pączki smaż w głębokim (wysokim) garnku - ciasto wrzucone na tłuszcz powinno się zanurzyć, nie przywrzeć do dna i swobodnie wypłynąć na powierzchnię,
  • pączki wrzucaj małymi porcjami - każda sztuka powinna mieć miejsce wokół siebie, aby trochę urosnąć. Co więcej, włożenie zbyt dużej dawki ciasta naraz może skutkować nagłym obniżeniem temperatury tłuszczu. Wszystkie wypieki wchłoną go i pozostaną surowe,
  • utrzymuj temperaturę 175-180 stopni Celsjusza - to ważne, aby smażyć pączki na tak rozgrzanym tłuszczu. Wówczas idealnie się zarumienią, a ty będziesz mieć pewność, że są też gotowe w środku,
  • po zrumienieniu jednej strony, odwróć pączki na drugą - wrzuć ciasto na rozgrzany olej, smaż ok. dwóch minut i za pomocą łyżki cedzakowej przewróć na drugą stronę. To spowoduje, że wypiek będzie równomiernie się smażył,
  • odsącz usmażone pączki na papierowym ręczniku - wówczas zyskają idealną konsystencję, bo słodycze nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Wyjdą lekko chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

1. Pączki z różą

 Pączki z różą Zobacz przepis

Pączki z różą na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Karnawałowe pączki

 Karnawałowe pączki Zobacz przepis

Pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki z czekoladą i orzeszkami

 Pączki z czekoladą i orzeszkami Zobacz przepis

Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pączki z marmoladą

 Pączki z marmoladą Zobacz przepis

Pączki z marmoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pączki z budyniem

 Pączki z budyniem Zobacz przepis

Pączki z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, tadar.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0