Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Po ten pyszny, mięsny smakołyk większość Polaków sięga podczas Wielkanocy. Ze względu na walory smakowe, warto się nim zajadać nie tylko od święta. Potrzebujesz porady, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę? Zapamiętaj kilka wskazówek, a na pewno parzenie białej kiełbasy nie sprawi ci żadnych trudności.

Parzenie białej kiełbasy chroni ją przed pękaniem skórki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na początku musisz wiedzieć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a parzy. Proces ten powoduje, że staje się soczysta, pyszna i przede wszystkim - gotowa do spożycia. Poznaj kilka cennych wskazówek kulinarnych, żeby parzenie białej kiełbasy nie miało już przed tobą żadnych tajemnic.

Sprawdź także: Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł?

Parzenie białej kiełbasy

Domowe wędliny na święta i nie tylko smakują naprawdę wybornie - są pełne smaku, soczyste i bez żadnych konserwantów. Przykładowo, białą kiełbasę możesz dodać do wywaru na żurek wielkanocny albo zajadać pieczoną, prosto z pieca lub grilla.

Niezależnie od tego, czy kupisz gotowy produkt w sklepie, czy samodzielnie przyrządzisz mięso, musisz się dowiedzieć, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę, zanim zaserwujesz ją gościom lub rodzinie. Dlaczego nie gotuje się tej wędliny, a ją parzy? Wszystko po to, aby nie popękała delikatna skórka, a mięso nie wydostało się na zewnątrz.

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Jak dobrze sparzyć białą kiełbasę?

Przepis na parzenie białej kiełbasy jest naprawdę prosty. Na początku przygotuj wszystkie niezbędne składniki:

Składniki

  • 4-5 litrów wody,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • surowa biała kiełbasa (kilkanaście sztuk).

W głębokim garnku zagotuj ok. czterech, pięciu litrów wody. Dodaj cztery ziarna angielskie, dwa liście laurowe, szczyptę suszonego majeranku, obrany i lekko nakrojony ząbek czosnku i pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie zamieszaj i do przyprawionej wody dodaj surowe białe kiełbasy. Mięso nieco obniży temperaturę wody, więc włącz mały ogień, ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia (temperatura powinna wynosić ok. 90 stopni Celsjusza)!

Gdy wywar odpowiednio się nagrzeje, ale nie zagotuje, wyłącz palnik, a garnek przykryj pokrywką. Teraz zaczyna się parzenie białej kiełbasy. Pozostaw ją na 15-20 minut w takim stanie, a potem wyłóż na talerz do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.



Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Przekąski Marchewkowo-bananowe placuszki

Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...

Odsłon: 184

15 min
2
Przekąski Beljasze

Beljasze to rosyjskie danie z ciasta drożdżowego nadziewanego mięsem mielonym...

Odsłon: 6019

60 min
6
Desery Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...

Odsłon: 378

60 min
8