Najlepsze przepisy na ogórki

Jak sparzyć białą kiełbasę?

Po ten pyszny, mięsny smakołyk większość Polaków sięga podczas Wielkanocy. Ze względu na walory smakowe, warto się nim zajadać nie tylko od święta. Potrzebujesz porady, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę? Zapamiętaj kilka wskazówek, a na pewno parzenie białej kiełbasy nie sprawi ci żadnych trudności.

Parzenie białej kiełbasy chroni ją przed pękaniem skórki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na początku musisz wiedzieć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a parzy. Proces ten powoduje, że staje się soczysta, pyszna i przede wszystkim - gotowa do spożycia. Poznaj kilka cennych wskazówek kulinarnych, żeby parzenie białej kiełbasy nie miało już przed tobą żadnych tajemnic.

Sprawdź także: Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł?

Parzenie białej kiełbasy

Domowe wędliny na święta i nie tylko smakują naprawdę wybornie - są pełne smaku, soczyste i bez żadnych konserwantów. Przykładowo, białą kiełbasę możesz dodać do wywaru na żurek wielkanocny albo zajadać pieczoną, prosto z pieca lub grilla.

Niezależnie od tego, czy kupisz gotowy produkt w sklepie, czy samodzielnie przyrządzisz mięso, musisz się dowiedzieć, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę, zanim zaserwujesz ją gościom lub rodzinie. Dlaczego nie gotuje się tej wędliny, a ją parzy? Wszystko po to, aby nie popękała delikatna skórka, a mięso nie wydostało się na zewnątrz.

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Jak dobrze sparzyć białą kiełbasę?

Przepis na parzenie białej kiełbasy jest naprawdę prosty. Na początku przygotuj wszystkie niezbędne składniki:

Składniki

  • 4-5 litrów wody,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • surowa biała kiełbasa (kilkanaście sztuk).

W głębokim garnku zagotuj ok. czterech, pięciu litrów wody. Dodaj cztery ziarna angielskie, dwa liście laurowe, szczyptę suszonego majeranku, obrany i lekko nakrojony ząbek czosnku i pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie zamieszaj i do przyprawionej wody dodaj surowe białe kiełbasy. Mięso nieco obniży temperaturę wody, więc włącz mały ogień, ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia (temperatura powinna wynosić ok. 90 stopni Celsjusza)!

Gdy wywar odpowiednio się nagrzeje, ale nie zagotuje, wyłącz palnik, a garnek przykryj pokrywką. Teraz zaczyna się parzenie białej kiełbasy. Pozostaw ją na 15-20 minut w takim stanie, a potem wyłóż na talerz do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.



Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1697

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 100

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 254

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26