Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł?

Tarty chrzan z dodatkiem jajek i śmietany to rewelacyjny dodatek do wędlin na święta wielkanocne, a na co dzień - pyszna pasta kanapkowa. Jak wybrać dobry chrzan i jak go później przechowywać, aby dłużej zachował świeżość? Czy można mrozić lub zasuszyć chrzan? Zapamiętaj wszystkie tajniki dotyczące tego pysznego dodatku!

Chrzan jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Dowiedz się, jak wybrać dobry chrzan | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mało kto wie, że chrzan to bylina z rodziny kapustowatych. Pospolity występuje dziko w Polsce, ale też jest uprawiany. Kiedyś stosowano go jako roślinę leczniczą, dziś - to głównie świetny dodatek kulinarny. Największa część Polaków o chrzanie przypomina sobie przy okazji świąt Wielkiej Nocy. Warto jednak zajadać go zdecydowanie częściej, ze względu na wartości odżywcze i właściwości.

Chrzan dostarcza m.in. witaminę C, potas, magnez, fosfor, wapń, kwas foliowy i antyoksydanty. Jest niskokaloryczny (15 gramów to ok. 7 kcal) i ma niski indeks glikemiczny. Wykazuje działanie antynowotworowe, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, odmładza organizm i minimalizuje ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Co więcej, ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu oddechowego.

Jak wybrać dobry chrzan?

Zanim zabierzesz się za przygotowanie chrzanu na święta lub po prostu na śniadanie, kolację czy do obiadu, musisz wiedzieć, jak wybrać dobry chrzan. Już w sklepie dokładnie mu się przypatrz, żeby potem cieszyć się wspaniałym dodatkiem.

Korzeń chrzanu powinien być długi (ok. 25 cm), gruby na ok. 2,5 cm, mięsisty i o jasnożółtej barwie. Zdecyduj się na okaz, który jest twardy, nie ma zdrewniałych i przesuszonych części, żadnych plam, zazieleń, pleśni, ani wystających kiełków. W domu, już po przekrojeniu, sprawdź jeszcze, czy ma biały przekrój. Wysokiej jakości chrzan powinien być ostry w smaku, ale bez żadnej goryczy. 

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Jak przechowywać chrzan?

Jak przechowywać chrzan, gdy zostanie nam korzeń? Na początku dokładnie się mu przyjrzyj. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, to wybierz tylko te korzenie, które nie mają żadnych przebarwień czy przesuszeń. Optymalna temperatura, w której można je przetrzymywać, to ok. zero-trzech stopni.

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Najlepiej w lekko wilgotnym, zimnym środowisku, jak lodówka (ew. chłodna spiżarka, piwnica). Przed odstawieniem korzenia, umyj i dokładnie osusz go, a następnie zawiń w folię spożywczą (każdy korzeń osobno) i włóż do lodówki, na półkę (do szuflady) przeznaczoną dla warzyw.

A jak przechowywać chrzan, który kupiłeś gotowy w słoiczku? Taki sklepowy chrzan powinieneś trzymać w lodówce. Choć możesz przechowywać go nawet do ok. trzech miesięcy, to z czasem straci on swoją wyrazistość (ostrość). Najlepiej zjeść go w ciągu miesiąca od zakupu. Chrzan należy wyrzucić, jeśli mocno ściemnieje.

Czy można mrozić chrzan?

Czy chrzan nadaje się do mrożenia? Jeśli widzisz, że piękne okazy tej byliny są dostępne w promocyjnej cenie w sklepie, możesz śmiało kupić je z wyprzedzeniem i zamrozić. Ważne, żebyś wybrał dobry chrzan i na początku go oczyścił oraz obrał ze skórki. Umyte, a następnie osuszone i pokrojone w ok. 1,5 cm kawałki korzenie włóż do woreczka foliowego. Te z kolei umieść w zamrażarce. Przechowuj tak chrzan, a na pewno się nie zepsuje.

Jak długo można mrozić chrzan? Tak przygotowany korzeń możesz trzymać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Nie straci on swoich walorów smakowych i estetycznego wyglądu. Pamiętaj jednak, że rozmrożony chrzan należy wykorzystać - nie można go ponownie mrozić.

Czy można zasuszyć chrzan?

Jeśli nie chcesz mrozić chrzanu, ale masz jego nadmiar, to zdecyduj się na jego zasuszenie. Jak to zrobić? Ponownie korzeń dokładnie oczyść, obierz i pokrój na grube plastry. Powieś na sznurku (jak grzyby do suszenia), ułóż je na kratce albo umieść w specjalnej suszarce do warzyw. 

Czy można zasuszyć chrzan? Jak najbardziej. Gdy już uzyskasz idealną, wysuszoną konsystencję, przechowuj go w pudełku lub słoiku. Możesz go też zmielić i dodawać jako sproszkowaną przyprawę do potraw. Jeśli pozostawisz kawałki suszonych korzeni, to w momencie, gdy będziesz ich potrzebować, po prostu zalej je niewielką ilością wody. Odzyskasz wyrazisty smak chrzanu.

Domowy chrzan

 Domowy chrzan Zobacz przepis

Jak zrobić chrzan? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z porem

Por jest świetną alternatywą dla cebuli, a jego łagodny smak idealnie nadaje...

Odsłon: 9908

30 min
13
Desery Babeczki do koszyczka

Prościutkie w przygotowaniu babeczki do koszyczka. Dziecinnie prosty przepis,...

Odsłon: 253

60 min
1
30 min
1
Desery Mazurek babci Bożeny

Mój mazurek jest bardzo prosty w wykonaniu ale tez bardzo smaczny. Nie może g...

Odsłon: 527

60 min
4

Polecane artykuły

Quizy Czy rozpoznasz różne rodzaje kaszy?

Są sycące, lekkostrawne, mają mnóstwo witamin i minerałów, wiele z nich obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi. To właśnie...

0
Informacje Buduje odporność, obniża poziom cukru, oczyszcza tętnice. Dlaczego warto jeść chrzan?

W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości...

77
Informacje Pobierz bezpłatny e-book „Najlepsze przepisy na Wielkanoc"

Szukasz kulinarnych inspiracji na Wielkanoc? Oddajemy w twoje ręce e-booka, dzięki któremu przygotujesz wiele pysznych, świątecznych potraw, pełnyc...

1
Informacje Jak zrobić domową szynkę gotowaną? Gdy postawisz na wielkanocnym stole, zniknie raz-dwa

Szynka gotowana to wędlina nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Jeśli przygotujemy ją w domu samodzielnie, z dobrej jakości mięsa, będzie pozbawiona wsz...

8