Spis treści:
- Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?
- Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku?
- Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła?
- Smaczne gołąbki w kilku odsłonach
Gołąbki to potrawa, która gości w wielu polskich domach. Trudno się temu dziwić – nie dość, że są niezwykle sycące i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i wyjątkowym aromatem. Ich kluczowym składnikiem jest nie tylko farsz, ale również kapusta, która powinna być odpowiednio dobrana i sparzona, np. poprzez podgotowanie jej we wrzątku. Wolałbyś pominąć ten krok i nieco ułatwić sobie zadanie? Sprawdź, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki i to bez konieczności jej gotowania!
Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową
Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?
Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Na początek warto podkreślić, że jest to bardzo praktyczny i skuteczny sposób. Jedyne, co musisz zrobić, to umieścić jej główkę (bez głąba) w kuchence mikrofalowej i ustawić urządzenie na dużą moc – obróbka termiczna powinna trwać przez 5-10 minut. Jeśli liście nie są wystarczająco miękkie, możesz ją nieco wydłużyć.
Parzenie kapusty w mikrofalówce niesie za sobą wiele zalet – w przeciwieństwie do metody z zastosowaniem wrzątku zabieg ten nie pozbawia warzywa cennych substancji odżywczych i sprawia, że jego liście są bardziej chrupiące.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku?
Spodobało ci się powyższe rozwiązanie, ale nie dysponujesz mikrofalówką? Równie dobrze możesz użyć do tego piekarnika! Zatem jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku, żeby jej liście były idealne do nadziewania? Najpierw wytnij z niej głąb, a następnie umieść ją w rękawie i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Po obróbce termicznej delikatnie ją wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła?
Aby sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła, wystarczy włożyć ją do zamrażalnika. Po upływie doby wyjmij ją z zamrażarki i zaczekaj, aż całkowicie się rozmrozi. Co prawda proces ten jest dość czasochłonny, ale bardzo skuteczny – liście kapusty „sparzonej” tym sposobem są miękkie i łatwo oderwać je od główki.
Smaczne gołąbki w kilku odsłonach
Skoro już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, czas wyczarować pyszne i aromatyczne danie w zaciszu własnej kuchni! Wbrew pozorom nie musi ono bazować jedynie na mielonym mięsie i pomidorowym sosie – wersji tej potrawy jest naprawdę wiele! Która z nich zasługuje na szczególną uwagę? Poznaj kilka opcji i wybierz swoją ulubioną!
Gołąbki tradycyjne
Jeśli jesteś fanem klasyki i nie przepadasz za kulinarnymi eksperymentami, postaw na gołąbki w tradycyjnej odsłonie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz białej lub włoskiej kapusty, mielonej łopatki wieprzowej, cebuli, bulionu warzywnego lub drobiowego, bułki tartej, oleju roślinnego, przecieru lub koncentratu pomidorowego oraz soli i pieprzu.
Umieść mięso w misce wraz z drobno poszatkowaną cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Sparz kapustę, nadziej jej liście i zwiń wedle uznania. Ułóż gołąbki w garnku, zalej je bulionem połączonym z koncentratem lub przecierem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie. Gotowe danie podawaj na gorąco, najlepiej od razu po obróbce termicznej.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną są równie smaczne co te tradycyjne. Aby je wyczarować, musisz zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, kaszę, pieczarki, olej, kapustę, bulion drobiowy lub warzywny, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Od czego zacząć realizację przepisu?
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni wraz z czosnkiem. Usuń skórkę z pieczarek i drobno je pokrój lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj je do cebuli i podsmaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Dopraw zawartość patelni solą i pieprzem.
Ugotuj kaszę gryczaną i wymieszaj ją z pieczarkami oraz cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku zabierz się za przygotowywanie liści – już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, więc proces ten powinien pójść ci bardzo sprawnie.
Nanieś na każdy liść porcję farszu i odpowiednio zawiń. Ułóż gołąbki w garnku, dołóż do nich ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Wyjmij potrawę z garnka od razu po zakończeniu obróbki termicznej i podawaj z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki w wersji wegetariańskiej to idealna opcja dla osób stroniących od mięsa. I nie tylko! Ich kluczowym składnikiem są warzywa, ryż, kasza bulgur oraz zioła i przyprawy. Jakie dokładnie produkty warto uwzględnić w bezmięsnej recepturze?
Jeśli planujesz zrobić gołąbki w tej formie, poza kapustą, kaszą i ryżem na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się czerwona soczewica, pieczarki, jajko, natka pietruszki, koperek, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, mąka pszenna, marchewka, por, cebula, koncentrat i przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Nie można zapomnieć również o ziołach i przyprawach – w tym przypadku doskonałym wyborem będzie słodka i ostra papryka, suszone oregano, kurkuma oraz zioła prowansalskie. Warto sięgnąć także po odrobinę sosu worcestershire.
Ugotuj i ostudź ryż, a następnie połącz go z gotowaną soczewicą, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką. Wsyp do tej samej miski suchą kaszę bulgur, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Podsmaż na patelni cebulę, por oraz startą marchewkę – dopraw całość solą i pieprzem.
Pokrój i podsmaż pieczarki na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda – pod koniec smażenia dosyp do nich posiekaną natkę pietruszki. Ostudź je, rozdrobnij i połącz z resztą składników. Sparz kapustę, oddziel od niej liście i nanieś na nie farsz – po zawinięciu ułóż je w dużym garnku, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
Przelej wywar do oddzielnego garnka, dorzuć do niego zioła prowansalskie, sos worcestershire, oregano, koncentrat i przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną z zimną wodą i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Powstałą miksturę wlej ponownie do gołąbków, dodaj koperek i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne kilka minut. Gotowe!
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »