Ewa_Gotuje

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Koniec ze staniem przy garnku i gotowaniem!

Parzenie kapusty to podstawowy element każdego przepisu na gołąbki – bez tego zabiegu jej liście są twarde i mało elastyczne, co uniemożliwia zawijanie w nie farszu. Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, jeśli nie tradycyjną metodą? Poznaj inne, równie skuteczne triki!

Najlepsze sposoby na sparzenie kapusty na gołąbki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gołąbki to potrawa, która gości w wielu polskich domach. Trudno się temu dziwić – nie dość, że są niezwykle sycące i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i wyjątkowym aromatem. Ich kluczowym składnikiem jest nie tylko farsz, ale również kapusta, która powinna być odpowiednio dobrana i sparzona, np. poprzez podgotowanie jej we wrzątku. Wolałbyś pominąć ten krok i nieco ułatwić sobie zadanie? Sprawdź, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki i to bez konieczności jej gotowania! 

 Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce 

Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Na początek warto podkreślić, że jest to bardzo praktyczny i skuteczny sposób. Jedyne, co musisz zrobić, to umieścić jej główkę (bez głąba) w kuchence mikrofalowej i ustawić urządzenie na dużą moc – obróbka termiczna powinna trwać przez 5-10 minut. Jeśli liście nie są wystarczająco miękkie, możesz ją nieco wydłużyć.  

Parzenie kapusty w mikrofalówce niesie za sobą wiele zalet – w przeciwieństwie do metody z zastosowaniem wrzątku zabieg ten nie pozbawia warzywa cennych substancji odżywczych i sprawia, że jego liście są bardziej chrupiące.  

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku 

Spodobało ci się powyższe rozwiązanie, ale nie dysponujesz mikrofalówką? Równie dobrze możesz użyć do tego piekarnika! Zatem jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku, żeby jej liście były idealne do nadziewania? Najpierw wytnij z niej głąb, a następnie umieść ją w rękawie i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Po obróbce termicznej delikatnie ją wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.  

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła 

Aby sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła, wystarczy włożyć ją do zamrażalnika. Po upływie doby wyjmij ją z zamrażarki i zaczekaj, aż całkowicie się rozmrozi. Co prawda proces ten jest dość czasochłonny, ale bardzo skuteczny – liście kapusty sparzonej” tym sposobem są miękkie i łatwo oderwać je od główki.  

Smaczne gołąbki w kilku odsłonach  

Skoro już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, czas wyczarować pyszne i aromatyczne danie w zaciszu własnej kuchni! Wbrew pozorom nie musi ono bazować jedynie na mielonym mięsie i pomidorowym sosie – wersji tej potrawy jest naprawdę wiele! Która z nich zasługuje na szczególną uwagę? Poznaj kilka opcji i wybierz swoją ulubioną!  

Gołąbki tradycyjne 

Jeśli jesteś fanem klasyki i nie przepadasz za kulinarnymi eksperymentami, postaw na gołąbki w tradycyjnej odsłonie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz białej lub włoskiej kapusty, mielonej łopatki wieprzowej, cebuli, bulionu warzywnego lub drobiowego, bułki tartej, oleju roślinnego, przecieru lub koncentratu pomidorowego oraz soli i pieprzu.  

Umieść mięso w misce wraz z drobno poszatkowaną cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Sparz kapustę, nadziej jej liście i zwiń wedle uznania. Ułóż gołąbki w garnku, zalej je bulionem połączonym z koncentratem lub przecierem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie. Gotowe danie podawaj na gorąco, najlepiej od razu po obróbce termicznej.  

Gołąbki z kaszą gryczaną  

Gołąbki z kaszą gryczaną są równie smaczne co te tradycyjne. Aby je wyczarować, musisz zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, kaszę, pieczarki, olej, kapustę, bulion drobiowy lub warzywny, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Od czego zacząć realizację przepisu?  

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni wraz z czosnkiem. Usuń skórkę z pieczarek i drobno je pokrój lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj je do cebuli i podsmaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Dopraw zawartość patelni solą i pieprzem.  

Ugotuj kaszę gryczaną i wymieszaj ją z pieczarkami oraz cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku zabierz się za przygotowywanie liści – już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, więc proces ten powinien pójść ci bardzo sprawnie.  

Nanieś na każdy liść porcję farszu i odpowiednio zawiń. Ułóż gołąbki w garnku, dołóż do nich ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Wyjmij potrawę z garnka od razu po zakończeniu obróbki termicznej i podawaj z sosem grzybowym lub pieczarkowym 

Gołąbki wegetariańskie 

Gołąbki w wersji wegetariańskiej to idealna opcja dla osób stroniących od mięsa. I nie tylko! Ich kluczowym składnikiem są warzywa, ryż, kasza bulgur oraz zioła i przyprawy. Jakie dokładnie produkty warto uwzględnić w bezmięsnej recepturze? 

Jeśli planujesz zrobić gołąbki w tej formie, poza kapustą, kaszą i ryżem na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się czerwona soczewica, pieczarki, jajko, natka pietruszki, koperek, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, mąka pszenna, marchewka, por, cebula, koncentrat i przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Nie można zapomnieć również o ziołach i przyprawach – w tym przypadku doskonałym wyborem będzie słodka i ostra papryka, suszone oregano, kurkuma oraz zioła prowansalskie. Warto sięgnąć także po odrobinę sosu worcestershire.  

Ugotuj i ostudź ryż, a następnie połącz go z gotowaną soczewicą, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką. Wsyp do tej samej miski suchą kaszę bulgur, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Podsmaż na patelni cebulę, por oraz startą marchewkę – dopraw całość solą i pieprzem. 

Pokrój i podsmaż pieczarki na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda – pod koniec smażenia dosyp do nich posiekaną natkę pietruszki. Ostudź je, rozdrobnij i połącz z resztą składników. Sparz kapustę, oddziel od niej liście i nanieś na nie farsz – po zawinięciu ułóż je w dużym garnku, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.  

Przelej wywar do oddzielnego garnka, dorzuć do niego zioła prowansalskie, sos worcestershire, oregano, koncentrat i przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną z zimną wodą i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Powstałą miksturę wlej ponownie do gołąbków, dodaj koperek i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne kilka minut. Gotowe! 

 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0