Jak trzeć żółty ser? Czy popełniasz podstawowe błędy?

Większość czynności w kuchni wykonujesz automatycznie – tak zostałeś nauczony przez rodziców czy opiekunów lub, po prostu, tak jest najwygodniej czy najszybciej. Kiedy znajdziesz sposób na wykonanie danej aktywności, skupiasz się na czasie i przede wszystkim kulinarnym efekcie, a nie na rozkładaniu swojego zachowania na czynniki pierwsze. Dlatego zapewne nie zastanawiałeś się… czy dobrze ucierasz ser żółty. Jedna z podstawowych czynności w kuchni – czy jest na nią idealny sposób?

Fot. 123RF/Picsel
Zdecydowanie więcej czasu poświęca się efektowi finalnemu w kuchni, czyli temu, co wyjdzie z gotowania. Nie ma potrzeby analizowania poszczególnych etapów przygotowań, dopóki danie smakuje i wyjdzie pomyślnie. Jeśli jednak jesteś ciekawy i trenujesz swoją kulinarną uważność, podpowiadamy najbardziej efektywny sposób na tarcie żółtego sera.

Ser musi być twardy

Na co dzień ser żółty przechowuj w lodówce. Nie wyjmuj go z niej na długo przed tarciem. Najłatwiej będzie ci go zetrzeć zaraz po wyjęciu z chłodu, gdy będzie jeszcze twardy. Jeśli rozmięknie, zacznie się rozpadać w rękach, co z kolei może skutkować nawet podrażnieniem palców o ostrze. W przypadku miękkich serów, polecamy włożenie ich na 15 minut do zamrażarki, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Tarka musi być w odpowiedniej pozycji

Choć tarki często zaprojektowane są do użycia w pionowej pozycji, to coraz popularniejsze stają się te poziome (np. z pojemniczkiem, do którego trafiają wiórki). I to właśnie te drugie są bardziej ergonomiczne. Jeśli będziesz tarł ser przy użyciu poziomej tarki, unikniesz rozsypywania produktu, będzie ci szło zdecydowanie sprawniej (możesz włożyć w to więcej siły) i bezpieczniej (ze względu na stabilną pozycję tarki, minimalizuje się ryzyko zacięcia).

Zadbaj o właściwą tarkę

Równie ważny będzie też sprzęt, na którym zetrzesz ser żółty. Jak pisaliśmy powyżej, lepiej wybrać tarkę ustawioną poziomo. Dodatkowo zainwestuj w narzędzie z pudełeczkiem zbierającym wiórki, aby uniknąć chaosu w kuchni i w łatwy sposób przesypać ser w pożądane miejsce. Ponadto dużo wysiłku zaoszczędzi ci wybór tarki z podwójnym kierunkiem ostrza - w ten sposób ser zetrzesz dwa razy szybciej.

Możesz jeszcze usprawnić sam proces tarcia - zanim go rozpoczniesz, wysmaruj tarkę niewielką ilością tłuszczu (oliwy lub masła). Jak się pewnie domyślasz, ser będzie się ślizgał po powierzchni narzędzia kuchennego, więc włożysz mniej siły w tę czynność.


Sera żółtego używamy w wielu różnych potrawach - będzie idealny na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdź w jaki sposób ty trzesz go do ulubionych dań - jesteśmy ciekawi, czy przestrzegasz powyższych zasad.
Zainspiruj się też pysznymi potrawami z tartym żółtym serem:

1. Sałatka z serem żółtym

Sałatka z serem żółtym

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Chałka z tartym serem

Chałka z tartym serem

Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Małe bułeczki z żółtym serem

Małe bułeczki z żółtym serem

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem

Fot. smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 85

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4602

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0