Fot. 123RF/Picsel
Zdecydowanie więcej czasu poświęca się efektowi finalnemu w kuchni, czyli temu, co wyjdzie z gotowania. Nie ma potrzeby analizowania poszczególnych etapów przygotowań, dopóki danie smakuje i wyjdzie pomyślnie. Jeśli jednak jesteś ciekawy i trenujesz swoją kulinarną uważność, podpowiadamy najbardziej efektywny sposób na tarcie żółtego sera.
Ser musi być twardy
Na co dzień ser żółty przechowuj w lodówce. Nie wyjmuj go z niej na długo przed tarciem. Najłatwiej będzie ci go zetrzeć zaraz po wyjęciu z chłodu, gdy będzie jeszcze twardy. Jeśli rozmięknie, zacznie się rozpadać w rękach, co z kolei może skutkować nawet podrażnieniem palców o ostrze. W przypadku miękkich serów, polecamy włożenie ich na 15 minut do zamrażarki, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Tarka musi być w odpowiedniej pozycji
Choć tarki często zaprojektowane są do użycia w pionowej pozycji, to coraz popularniejsze stają się te poziome (np. z pojemniczkiem, do którego trafiają wiórki). I to właśnie te drugie są bardziej ergonomiczne. Jeśli będziesz tarł ser przy użyciu poziomej tarki, unikniesz rozsypywania produktu, będzie ci szło zdecydowanie sprawniej (możesz włożyć w to więcej siły) i bezpieczniej (ze względu na stabilną pozycję tarki, minimalizuje się ryzyko zacięcia).
Zadbaj o właściwą tarkę
Równie ważny będzie też sprzęt, na którym zetrzesz ser żółty. Jak pisaliśmy powyżej, lepiej wybrać tarkę ustawioną poziomo. Dodatkowo zainwestuj w narzędzie z pudełeczkiem zbierającym wiórki, aby uniknąć chaosu w kuchni i w łatwy sposób przesypać ser w pożądane miejsce. Ponadto dużo wysiłku zaoszczędzi ci wybór tarki z podwójnym kierunkiem ostrza - w ten sposób ser zetrzesz dwa razy szybciej.
Możesz jeszcze usprawnić sam proces tarcia - zanim go rozpoczniesz, wysmaruj tarkę niewielką ilością tłuszczu (oliwy lub masła). Jak się pewnie domyślasz, ser będzie się ślizgał po powierzchni narzędzia kuchennego, więc włożysz mniej siły w tę czynność.
Sera żółtego używamy w wielu różnych potrawach - będzie idealny na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdź w jaki sposób ty trzesz go do ulubionych dań - jesteśmy ciekawi, czy przestrzegasz powyższych zasad.
Zainspiruj się też pysznymi potrawami z tartym żółtym serem:
Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Małe bułeczki z żółtym serem
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety ziemniaczane z żółtym serem
Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekanka jaglano - warzywna z serem
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem
Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie