Sezon na dynię

Większość czynności w kuchni wykonujesz automatycznie – tak zostałeś nauczony przez rodziców czy opiekunów lub, po prostu, tak jest najwygodniej czy najszybciej. Kiedy znajdziesz sposób na wykonanie danej aktywności, skupiasz się na czasie i przede wszystkim kulinarnym efekcie, a nie na rozkładaniu swojego zachowania na czynniki pierwsze. Dlatego zapewne nie zastanawiałeś się… czy dobrze ucierasz ser żółty. Jedna z podstawowych czynności w kuchni – czy jest na nią idealny sposób?

Fot. 123RF/Picsel
Zdecydowanie więcej czasu poświęca się efektowi finalnemu w kuchni, czyli temu, co wyjdzie z gotowania. Nie ma potrzeby analizowania poszczególnych etapów przygotowań, dopóki danie smakuje i wyjdzie pomyślnie. Jeśli jednak jesteś ciekawy i trenujesz swoją kulinarną uważność, podpowiadamy najbardziej efektywny sposób na tarcie żółtego sera.

Ser musi być twardy

Na co dzień ser żółty przechowuj w lodówce. Nie wyjmuj go z niej na długo przed tarciem. Najłatwiej będzie ci go zetrzeć zaraz po wyjęciu z chłodu, gdy będzie jeszcze twardy. Jeśli rozmięknie, zacznie się rozpadać w rękach, co z kolei może skutkować nawet podrażnieniem palców o ostrze. W przypadku miękkich serów, polecamy włożenie ich na 15 minut do zamrażarki, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Tarka musi być w odpowiedniej pozycji

Choć tarki często zaprojektowane są do użycia w pionowej pozycji, to coraz popularniejsze stają się te poziome (np. z pojemniczkiem, do którego trafiają wiórki). I to właśnie te drugie są bardziej ergonomiczne. Jeśli będziesz tarł ser przy użyciu poziomej tarki, unikniesz rozsypywania produktu, będzie ci szło zdecydowanie sprawniej (możesz włożyć w to więcej siły) i bezpieczniej (ze względu na stabilną pozycję tarki, minimalizuje się ryzyko zacięcia).

Zadbaj o właściwą tarkę

Równie ważny będzie też sprzęt, na którym zetrzesz ser żółty. Jak pisaliśmy powyżej, lepiej wybrać tarkę ustawioną poziomo. Dodatkowo zainwestuj w narzędzie z pudełeczkiem zbierającym wiórki, aby uniknąć chaosu w kuchni i w łatwy sposób przesypać ser w pożądane miejsce. Ponadto dużo wysiłku zaoszczędzi ci wybór tarki z podwójnym kierunkiem ostrza - w ten sposób ser zetrzesz dwa razy szybciej.

Możesz jeszcze usprawnić sam proces tarcia - zanim go rozpoczniesz, wysmaruj tarkę niewielką ilością tłuszczu (oliwy lub masła). Jak się pewnie domyślasz, ser będzie się ślizgał po powierzchni narzędzia kuchennego, więc włożysz mniej siły w tę czynność.


Sera żółtego używamy w wielu różnych potrawach - będzie idealny na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdź w jaki sposób ty trzesz go do ulubionych dań - jesteśmy ciekawi, czy przestrzegasz powyższych zasad.
Zainspiruj się też pysznymi potrawami z tartym żółtym serem:

1. Sałatka z serem żółtym

Sałatka z serem żółtym

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Chałka z tartym serem

Chałka z tartym serem

Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Małe bułeczki z żółtym serem

Małe bułeczki z żółtym serem

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem

Fot. smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22707

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15069

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4815

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 45170

30 min
45
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 697

>60 min
5