Dania jednogarnkowe

Czy wiesz, co to jest efekt brzasku? Dotyczy wahania poziomu cukru we krwi, które zdarzają się nie tylko cukrzykom. Lepiej uważaj na to, co jesz wieczorem, żeby nie przysporzyć sobie porannej hiperglikemii. Co wybierać na kolację, żeby poziom cukru nie wzrastał? Dowiedz się, jak utrzymać stężenie glukozy w ryzach!

Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak wygląda idealna kolacja? Każdy pomyślał teraz o swoim ulubionym wieczornym daniu. Niektórzy decydują się na lekkostrawną sałatkę, a inni wybiorą tosty z serem i pieczarkami. Choć większość osób wie, że nie wolno przesadzać z kaloriami, mało kto zwraca uwagę na to, co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał. Okazuje się jednak, że niebezpieczne wahania glukozy mogą dotyczyć każdego z nas, nie tylko diabetyków. Odkryj, co to jest efekt brzasku i dlaczego stężenie glukozy wzrasta rano.

Sprawdź także: Czy twoja dieta jest zdrowa? Sprawdź, co wiesz o prawidłowym odżywianiu

Dlaczego poziom glukozy wzrasta rano?

Poziom cukru we krwi waha się w ciągu dnia i zależy od naprawdę wielu czynników. Wpływają na niego m.in. pora dnia, aktywność fizyczna, poziom stresu i liczba oraz rodzaj zjedzonych posiłków.

Może przydarzyć się więc tak, że zaraz po przebudzeniu stężenie glukozy w organizmie będzie zbyt wysokie, mimo że nie chorujesz na cukrzycę oraz nie jadłeś dużo cukru wieczorem. Dlaczego poziom glukozy wzrasta rano? Mają na to wpływ ludzkie hormony i tzw. efekt brzasku. Dowiedz się, co to dokładnie jest. 

Co to jest efekt brzasku?

Efekt brzasku to zauważalny wzrost stężenia glukozy we krwi między godziną czwartą a piątą rano. Rośnie ono wskutek wzmożonej produkcji hormonów - adrenaliny, kortyzolu, hormonu wzrostu lub glukagonu. W wyniku tego procesu dochodzi do porannej hiperglikemii. Stężenie cukru wynosi nawet 180-250 mg/dl (10–13,09 mmol/l), podczas gdy norma na czczo (czyli minimalnie osiem godzin po ostatnim posiłku) to 70-99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l). 

Efekt brzasku może być wywołany naturalnym spadkiem poziomu glukozy w nocy. Pomiędzy godziną drugą a trzecią wydzielane są hormony, które mają zapobiec zbyt mocnemu obniżeniu się cukru we krwi. Proces ten, choć powinien pomagać, może więc skutkować poranną hiperglikemią.

Aby kontrolować poziom glukozy w nocy i zaraz po przebudzeniu, przede wszystkim trzeba odpowiednio skomponować kolację. Czego nie jeść wieczorem, by utrzymać poziom cukru w normie? Co jest wskazane?

Sprawdź także: Cytrynowy tatar z łososia na pumperniklu

Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał?

Jeśli chcesz mieć pewność, że poziom cukru o poranku nie wzrośnie do niebezpiecznych wartości, wybieraj węglowodany złożone z tłuszczem. Węglowodany złożone poprawią jakość snu, a tłuszcz - wydłuży czas wchłaniania węglowodanów i obniży ładunek glikemiczny dania. 

Co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał:

  • pieczywo pełnoziarniste z twarogiem,
  • pieczywo pełnoziarniste z łososiem wędzonym,
  • pieczywo pełnoziarniste z niskotłuszczowym serem żółtym,
  • pieczywo pełnoziarniste z pastą jajeczną,
  • kaszę gryczaną z warzywami, skropioną oliwą z oliwek,
  • jogurt naturalny z dodatkiem owoców o niskiej zawartości cukru (malin, truskawek, jagód),
  • jogurt naturalny z orzechami,
  • warzywa z dressingiem z oliwy z oliwek,
  • warzywa z hummusem.

Czego nie jeść wieczorem, by utrzymać poziom cukru w normie? 

Skoro wiesz już, co jeść wieczorem, żeby poziom cukru nie wzrastał, musisz zapamiętać też, czego się wystrzegać. Aby mieć poziom glukozy w ryzach, nie sięgaj po produkty bogate w węglowodany proste i duże ilości białka. Spowodują problemy ze snem, obciążenie i przede wszystkim w nocy szybki spadek glukozy w organizmie, a w konsekwencji - poranną hiperglikemię.

Na kolację nie jedz więc:

  • pieczywa pszennego z żółtym serem,
  • tostów z żółtym serem i szynką,
  • pizzy,
  • owoców z dużą zawartością cukru,
  • bułki pszennej z kremem czekoladowo-orzechowym.

Źródła: smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 197

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 353

30 min
7
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 192

15 min
1
30 min
3
Desery Czekolada dubajska

Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...

Odsłon: 286

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8