E-book Wielkanoc

Jak zrobić dobry gulasz?

Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel


Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak wybrać dobre mięso na gulasz?

- Jak zrobić idealny gulasz? (przepisy)

 

Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.

Jakie mięso do gulaszu?

Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.

Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.

Jak ugotować dobry gulasz?

Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Gulasz po węgiersku

Jak zrobić gulasz po węgiersku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Gulasz jabłkowo-cebulowy

Gulasz jabłkowo-cebulowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Rozgrzewający gulasz

Jak zrobić rozgrzewający gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Gulasz piwny

Gulasz piwny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Czeski gulasz wołowy

Czeski gulasz wołowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Gulasz z dynią

Gulasz z dynią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Gulasz ze schabu i warzyw

Gulasz ze schabu i warzyw przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Wartości odżywcze różnych gatunków kasz »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu ryby z domu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysta i szybka babka na oleju

Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...

Odsłon: 641

15 min
4
Desery Dietetyczny mazurek z płatków

Święta Wielkanocne coraz bliżej budzi się w nas nadzieja, radość i miłość. Pr...

Odsłon: 171

>60 min
2
Zupy Rosół z królika

Rosół z królika to zupka bardzo delikatna i smaczna. Polecam;)

Odsłon: 54

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?

Pewnie nieraz zastanawiałeś się, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Choć zaryzykowałeś i zjadłeś takie jajko, to warto dowiedzieć się, dlaczego...

3
Informacje Czerwona plamka w żółtku. Co oznacza i czy trzeba ją usuwać?

Z pewnością zdarzyło ci się znaleźć niewielką czerwoną plamkę w żółtku. Co oznacza? Wiele osób uważa, że jest to zarodek kurczaka, który nie zdążył...

34
Informacje Która mąka jest najzdrowsza?

Zdrowa żywność na dobre zagościła w wielu sklepach, co daje spore pole do kulinarnych popisów. Do wyboru mamy już nie tylko klasyczną mąkę pszenną...

2