Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak wybrać dobre mięso na gulasz?
- Jak zrobić idealny gulasz? (przepisy)
Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.
Jakie mięso do gulaszu?
Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.
Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.
Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.
Jak ugotować dobry gulasz?
Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Gulasz po węgiersku
Zobacz przepisJak zrobić gulasz po węgiersku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym
Zobacz przepisGulasz jabłkowo-cebulowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Rozgrzewający gulasz
Zobacz przepisJak zrobić rozgrzewający gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Czeski gulasz wołowy
Zobacz przepisCzeski gulasz wołowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Gulasz z dynią i czarnuszką
Zobacz przepisGulasz z dynią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Gulasz ze schabu i warzyw
Zobacz przepisGulasz ze schabu i warzyw przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Wartości odżywcze różnych gatunków kasz »