Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak zrobić dobry gulasz?

Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel


Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak wybrać dobre mięso na gulasz?

- Jak zrobić idealny gulasz? (przepisy)

 

Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.

Jakie mięso do gulaszu?

Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.

Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.

Jak ugotować dobry gulasz?

Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Gulasz po węgiersku

Jak zrobić gulasz po węgiersku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Gulasz jabłkowo-cebulowy

Gulasz jabłkowo-cebulowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Rozgrzewający gulasz

Jak zrobić rozgrzewający gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Gulasz piwny

Gulasz piwny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Czeski gulasz wołowy

Czeski gulasz wołowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Gulasz z dynią

Gulasz z dynią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Gulasz ze schabu i warzyw

Gulasz ze schabu i warzyw przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Wartości odżywcze różnych gatunków kasz »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu ryby z domu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Wędzona szynka z dzika na patencie

Wyborna domowa wędlina. Jej przygotowanie jest niezwykle proste dzięki użyciu...

Odsłon: 108

>60 min
3
Desery Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem

Kiedy kończy się sezon jagodowy to od sierpnia do późnej jesieni piekę bułecz...

Odsłon: 171

60 min
2
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Karp, łosoś i makrela, tuńczyk, morszczuk i szproty – tak wiele ryb można znaleźć w sklepach i tak wiele sposobów istnieje na to, by je przyrządzić...

0
Informacje Napoje bezalkoholowe domowej roboty na grilla. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu

Lato to sezon sprzyjający wypoczynkowi na świeżym powietrzu i grillowaniu w gronie znajomych. Przygotowując ucztę na działce lub w ogrodzie, należy...

0
Informacje Takiej brioszki jeszcze nie jedliście

Kto nie kocha wypieków? Chyba nie ma osoby, która jest w stanie oprzeć się maślanemu rogalikowi czy też świeżym bułeczkom. Są jednak bardzo popular...

0