Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Z jakich składników przygotowuje się bogracz?
- Sprawdzone przepisy na bogracz
Prawdziwy bogracz wyróżnia się spośród innych zup mnogością składników, intensywnym aromatem i niezwykłym sposobem przygotowania.
Świetnie rozgrzewa zwłaszcza w chłodne dni. Może z powodzeniem zastąpić niejedno danie główne.
Często zaledwie jedna porcja węgierskiej zupy gulaszowej jest w stanie zaspokoić nawet największy głód. Jakie produkty odpowiadają za jej niepowtarzalny smak i co kryje się pod nazwą bogracz?
Historia węgierskiego kociołka
Oryginalna nazwa tej potrawy to gulyásleves lub krócej gulyás, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza: pasterz bydła. To właśnie im zawdzięczamy przepis na ten niezwykły przysmak. Zupę zgodnie z tradycją przygotowuje się na świeżym powietrzu w kociołku zwanym bogrács, umieszczonym nad palącym się ogniskiem. Ta metoda gotowania potraw jest znana i praktykowana na Węgrzech od wielu lat. Tak więc potrawa o nazwie bogracz to nic innego, jak zupa gulaszowa przyrządzana w specjalnym kociołku.
Co wchodzi w skład węgierskiej zupy gulaszowej?
Podstawę zupy stanowi mięso wołowe, papryka, pomidory, cebula, smalec oraz wino. Za pikantny smak odpowiada dodatek ostrej papryki oraz pieprzu. Nie są to jednak jedyne produkty potrzebne do przygotowania tej wyśmienitej zupy. W zależności od przepisu, na liście składników możemy znaleźć: marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki kiszone oraz boczek. Dla głębi smaku do wywaru warto dodać również ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek.
Sposób przygotowania
Pierwszym składnikiem, który umieszczamy w kociołku, jest tłuszcz. W tym przypadku świetnie sprawdzi się gęsi smalec. Potrawy smażone na nim smakują zupełnie inaczej niż te, przygotowywane na zwykłym oleju, a do tego jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystać go w kuchni podczas gotowania. Kolejnym produktem jest pokrojona wołowina, którą smażymy wraz z domieszką ostrej papryki. Po zamknięciu porów mięsa ściągamy całą zawartość kociołka, a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Ostatnim krokiem jest połączenie wszystkich składników i duszenie ich w winie pod przykryciem przez około godzinę. Kiedy wszystkie produkty uzyskają odpowiednią miękkość, możemy zacząć ucztę. Zupa gulaszowa wyśmienicie smakuje z dodatkiem ziemniaków, chrupiącego pieczywa lub klusek.
Sprawdzone przepisy
Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na smaczną i sycącą zupę gulaszową, skorzystajcie z wiedzy naszych użytkowników. Oto kilka z najciekawszych propozycji.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bogracz z kiszonymi ogórkami
Fot. oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bogracz z pieczarkami i makaronem
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa węgierska z ziemniakami
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Węgierska zupa gulaszowa z łazankami
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie