Jak zrobić idealny, węgierski bogracz? To prostsze niż myśliśz!

Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa stanowiąca wizytówkę kuchni węgierskiej. Czym się charakteryzuje i co nadaje jej niepowtarzalnego smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Skąd wziął się bogracz?

- Z jakich składników przygotowuje się bogracz?

- Jak zrobić bogracz?

- Sprawdzone przepisy na bogracz

 

Prawdziwy bogracz wyróżnia się spośród innych zup mnogością składników, intensywnym aromatem i niezwykłym sposobem przygotowania.

Świetnie rozgrzewa zwłaszcza w chłodne dni. Może z powodzeniem zastąpić niejedno danie główne.

Często zaledwie jedna porcja węgierskiej zupy gulaszowej jest w stanie zaspokoić nawet największy głód. Jakie produkty odpowiadają za jej niepowtarzalny smak i co kryje się pod nazwą bogracz?

Historia węgierskiego kociołka

Oryginalna nazwa tej potrawy to gulyásleves lub krócej gulyás, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza: pasterz bydła. To właśnie im zawdzięczamy przepis na ten niezwykły przysmak. Zupę zgodnie z tradycją przygotowuje się na świeżym powietrzu w kociołku zwanym bogrács, umieszczonym nad palącym się ogniskiem. Ta metoda gotowania potraw jest znana i praktykowana na Węgrzech od wielu lat. Tak więc potrawa o nazwie bogracz to nic innego, jak zupa gulaszowa przyrządzana w specjalnym kociołku.

Co wchodzi w skład węgierskiej zupy gulaszowej?

Podstawę zupy stanowi mięso wołowe, papryka, pomidory, cebula, smalec oraz wino. Za pikantny smak odpowiada dodatek ostrej papryki oraz pieprzu. Nie są to jednak jedyne produkty potrzebne do przygotowania tej wyśmienitej zupy. W zależności od przepisu, na liście składników możemy znaleźć: marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki kiszone oraz boczek. Dla głębi smaku do wywaru warto dodać również ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek.

Sposób przygotowania

Pierwszym składnikiem, który umieszczamy w kociołku, jest tłuszcz. W tym przypadku świetnie sprawdzi się gęsi smalec. Potrawy smażone na nim smakują zupełnie inaczej niż te, przygotowywane na zwykłym oleju, a do tego jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystać go w kuchni podczas gotowania. Kolejnym produktem jest pokrojona wołowina, którą smażymy wraz z domieszką ostrej papryki. Po zamknięciu porów mięsa ściągamy całą zawartość kociołka, a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Ostatnim krokiem jest połączenie wszystkich składników i duszenie ich w winie pod przykryciem przez około godzinę. Kiedy wszystkie produkty uzyskają odpowiednią miękkość, możemy zacząć ucztę. Zupa gulaszowa wyśmienicie smakuje z dodatkiem ziemniaków, chrupiącego pieczywa lub klusek.

Reklama

Sprawdzone przepisy

Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na smaczną i sycącą zupę gulaszową, skorzystajcie z wiedzy naszych użytkowników. Oto kilka z najciekawszych propozycji.

 

1. Węgierska zupa gulaszowa

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bogracz z kiszonymi ogórkami

Fot. oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bogracz z pieczarkami i makaronem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa węgierska z ziemniakami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Węgierska zupa gulaszowa z łazankami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 182

>60 min
0
Śniadania Grzanki ze świeżymi szparagami

Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować

Odsłon: 86

30 min
3
>60 min
1
60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 121

30 min
5

Polecane artykuły

Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0