Jak zrobić idealny, węgierski bogracz? To prostsze niż myśliśz!

Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa stanowiąca wizytówkę kuchni węgierskiej. Czym się charakteryzuje i co nadaje jej niepowtarzalnego smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Skąd wziął się bogracz?

- Z jakich składników przygotowuje się bogracz?

- Jak zrobić bogracz?

- Sprawdzone przepisy na bogracz

 

Prawdziwy bogracz wyróżnia się spośród innych zup mnogością składników, intensywnym aromatem i niezwykłym sposobem przygotowania.

Świetnie rozgrzewa zwłaszcza w chłodne dni. Może z powodzeniem zastąpić niejedno danie główne.

Często zaledwie jedna porcja węgierskiej zupy gulaszowej jest w stanie zaspokoić nawet największy głód. Jakie produkty odpowiadają za jej niepowtarzalny smak i co kryje się pod nazwą bogracz?

Historia węgierskiego kociołka

Oryginalna nazwa tej potrawy to gulyásleves lub krócej gulyás, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza: pasterz bydła. To właśnie im zawdzięczamy przepis na ten niezwykły przysmak. Zupę zgodnie z tradycją przygotowuje się na świeżym powietrzu w kociołku zwanym bogrács, umieszczonym nad palącym się ogniskiem. Ta metoda gotowania potraw jest znana i praktykowana na Węgrzech od wielu lat. Tak więc potrawa o nazwie bogracz to nic innego, jak zupa gulaszowa przyrządzana w specjalnym kociołku.

Co wchodzi w skład węgierskiej zupy gulaszowej?

Podstawę zupy stanowi mięso wołowe, papryka, pomidory, cebula, smalec oraz wino. Za pikantny smak odpowiada dodatek ostrej papryki oraz pieprzu. Nie są to jednak jedyne produkty potrzebne do przygotowania tej wyśmienitej zupy. W zależności od przepisu, na liście składników możemy znaleźć: marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki kiszone oraz boczek. Dla głębi smaku do wywaru warto dodać również ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek.

Sposób przygotowania

Pierwszym składnikiem, który umieszczamy w kociołku, jest tłuszcz. W tym przypadku świetnie sprawdzi się gęsi smalec. Potrawy smażone na nim smakują zupełnie inaczej niż te, przygotowywane na zwykłym oleju, a do tego jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystać go w kuchni podczas gotowania. Kolejnym produktem jest pokrojona wołowina, którą smażymy wraz z domieszką ostrej papryki. Po zamknięciu porów mięsa ściągamy całą zawartość kociołka, a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Ostatnim krokiem jest połączenie wszystkich składników i duszenie ich w winie pod przykryciem przez około godzinę. Kiedy wszystkie produkty uzyskają odpowiednią miękkość, możemy zacząć ucztę. Zupa gulaszowa wyśmienicie smakuje z dodatkiem ziemniaków, chrupiącego pieczywa lub klusek.

Reklama

Sprawdzone przepisy

Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na smaczną i sycącą zupę gulaszową, skorzystajcie z wiedzy naszych użytkowników. Oto kilka z najciekawszych propozycji.

 

1. Węgierska zupa gulaszowa

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bogracz z kiszonymi ogórkami

Fot. oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bogracz z pieczarkami i makaronem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa węgierska z ziemniakami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Węgierska zupa gulaszowa z łazankami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Tost wielkanocny

Święta zbliżają się szybko, a dzisiaj jest post, wiec proponuję postny tost a...

Odsłon: 35

15 min
0
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 153

>60 min
10
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 523

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1