Najlepsze przepisy na dania z dyni

Jak zrobić idealny, węgierski bogracz? To prostsze niż myśliśz!

Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa stanowiąca wizytówkę kuchni węgierskiej. Czym się charakteryzuje i co nadaje jej niepowtarzalnego smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Skąd wziął się bogracz?

- Z jakich składników przygotowuje się bogracz?

- Jak zrobić bogracz?

- Sprawdzone przepisy na bogracz

 

Prawdziwy bogracz wyróżnia się spośród innych zup mnogością składników, intensywnym aromatem i niezwykłym sposobem przygotowania.

Świetnie rozgrzewa zwłaszcza w chłodne dni. Może z powodzeniem zastąpić niejedno danie główne.

Często zaledwie jedna porcja węgierskiej zupy gulaszowej jest w stanie zaspokoić nawet największy głód. Jakie produkty odpowiadają za jej niepowtarzalny smak i co kryje się pod nazwą bogracz?

Historia węgierskiego kociołka

Oryginalna nazwa tej potrawy to gulyásleves lub krócej gulyás, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza: pasterz bydła. To właśnie im zawdzięczamy przepis na ten niezwykły przysmak. Zupę zgodnie z tradycją przygotowuje się na świeżym powietrzu w kociołku zwanym bogrács, umieszczonym nad palącym się ogniskiem. Ta metoda gotowania potraw jest znana i praktykowana na Węgrzech od wielu lat. Tak więc potrawa o nazwie bogracz to nic innego, jak zupa gulaszowa przyrządzana w specjalnym kociołku.

Co wchodzi w skład węgierskiej zupy gulaszowej?

Podstawę zupy stanowi mięso wołowe, papryka, pomidory, cebula, smalec oraz wino. Za pikantny smak odpowiada dodatek ostrej papryki oraz pieprzu. Nie są to jednak jedyne produkty potrzebne do przygotowania tej wyśmienitej zupy. W zależności od przepisu, na liście składników możemy znaleźć: marchewkę, pietruszkę, seler, ogórki kiszone oraz boczek. Dla głębi smaku do wywaru warto dodać również ziele angielskie, liście laurowe, kminek i majeranek.

Sposób przygotowania

Pierwszym składnikiem, który umieszczamy w kociołku, jest tłuszcz. W tym przypadku świetnie sprawdzi się gęsi smalec. Potrawy smażone na nim smakują zupełnie inaczej niż te, przygotowywane na zwykłym oleju, a do tego jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu wykorzystać go w kuchni podczas gotowania. Kolejnym produktem jest pokrojona wołowina, którą smażymy wraz z domieszką ostrej papryki. Po zamknięciu porów mięsa ściągamy całą zawartość kociołka, a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Ostatnim krokiem jest połączenie wszystkich składników i duszenie ich w winie pod przykryciem przez około godzinę. Kiedy wszystkie produkty uzyskają odpowiednią miękkość, możemy zacząć ucztę. Zupa gulaszowa wyśmienicie smakuje z dodatkiem ziemniaków, chrupiącego pieczywa lub klusek.

Reklama

Sprawdzone przepisy

Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na smaczną i sycącą zupę gulaszową, skorzystajcie z wiedzy naszych użytkowników. Oto kilka z najciekawszych propozycji.

 

1. Węgierska zupa gulaszowa

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bogracz z kiszonymi ogórkami

Fot. oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bogracz z pieczarkami i makaronem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa węgierska z ziemniakami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Węgierska zupa gulaszowa z łazankami

Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
13

Przepis dnia

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 1399

30 min
23
Pieczywo Płaski chleb Turecki

Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smac...

Odsłon: 188

30 min
9
Sałatki Surówka z kapusty białej

Surówka przygotowana do obiadu, prosta, szybka i smaczna z kapusty białej.

Odsłon: 66

15 min
8
Ciasta Ciasteczka szarlotki

Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.

Odsłon: 103

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

14
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6