Jak zrobić jajka w koszulkach i z czym je podawać?

Serwowane w rozmaitych formach jajka stanowią jeden z najpopularniejszych składników śniadań. I nie tylko! Jajka faszerowane, omlet, jajecznica czy jajka poszetowe – te ostatnie są szczególnie pyszne i niezwykle uniwersalne. Jak zrobić jajka w koszulkach i z czym je podawać, aby zachwycały swoim smakiem i konsystencją?

Fot. 123RF/Picsel

Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poche lub poszetowym, to jajko o płynnym żółtku i ściętym białku, krótko gotowane na wolnym ogniu. Co ciekawe, w niektórych książkach kucharskich i serwisach internetowych wciąż można natknąć się na określenie perdut lub jajko zgubione, które funkcjonowało wiele lat temu.

Nazwa potrawy wywodzi się z języka francuskiego, w którym poche oznacza kieszeń. Nawiązuje ona do formy jajek gotowanych bez skorupki - to właśnie białko otulające żółtko tworzy coś w rodzaju koszulki lub kieszonki.

Masz ochotę na tę ciekawą jajeczną potrawę? Dowiedz się, jak podać jajko w koszulce, aby nie tylko wyśmienicie smakowało, ale również dobrze wyglądało na talerzu.

Dlaczego warto jeść jajka w koszulkach?

Jajka w koszulkach to niezwykle atrakcyjne danie nie tylko pod względem smakowym i wizualnym, ale również odżywczym. Nie dość, że świetnie prezentują się na stole i idealnie komponują z rozmaitymi dodatkami, to jeszcze zawierają szereg prozdrowotnych właściwości.

Niezależnie od formy, w jakiej są podawane, jajka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawarte zarówno w żółtku, jak i w białku, mają korzystny wpływ na twoje zdrowie i wspomagają szereg procesów zachodzących w twoim organizmie.

Jajka to obfite źródło witaminy D, K, E i A oraz potasu, fosforu, żelaza, wapnia, sodu, cynku, miedzi i selenu. Ponadto zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a także luteinę i beta-karoten, które korzystnie wpływają na twój wzrok.

Jedząc jajka w koszulkach (i każde inne!), chronisz swoje mięśnie po intensywnym treningu, usprawniasz swoją pamięć i koncentrację, a do tego przeciwdziałasz występowaniu chorób serca i niektórych nowotworów.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jajko poche z dodatkiem sosu

Jajko poche to przekąska, której daleko do nudnej i oklepanej potrawy. Jej ogromnym atutem jest fakt, że można podawać ją z rozmaitymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się tutaj warzywa oraz sosy, które doskonale podkreślają jej smak. Oto kilka przykładów:

1. Sos chrzanowy

Jajka w koszulkach w sosie chrzanowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W przepisie warto użyć sosu domowego, a nie tego ze sklepowej półki. Przygotujesz go na bazie chrzanu, mąki, bulionu, masła, śmietany oraz przypraw. Możesz dodać także odrobinę cukru dla smaku.

2. Sos koperkowy

Sos koperkowy jest wyjątkowo smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, cebulę, masło, śmietankę, sól, pieprz oraz posiekany koper. Aby jeszcze bardziej uwydatnić jego kremowy smak, warto dodać do niego trochę mleka.

3. Sos musztardowy

Jajka w koszulkach w sosie musztardowym to idealny wybór dla fanów wyrazistych smaków. Sam sos można przyrządzić na kilka sposobów, w tym z dodatkiem octu i curry. Pozostałe składniki to m.in. musztarda, cebula, masło, mleko oraz sól.

4. Sos holenderski

Choć sos holenderski nieczęsto gości w polskiej kuchni, warto po niego sięgnąć, przygotowując dania na bazie jaj. Jego klasyczna wersja składa się z zaledwie kilku produktów, tj. żółtek jaj, masła, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gęsty i kremowy.

5. Sos jogurtowy

Sos jogurtowy w podstawowej wersji jest delikatny w smaku, dlatego świetnie łączy się z wieloma potrawami. Jego podstawę stanowi oczywiście jogurt naturalny wzbogacony o aromatyczne dodatki. Poza przyprawami możesz dodać do niego świeżą miętę oraz sok z cytryny.

6. Sos meurette

Jajko poche z sosem meurette to tradycyjny przysmak francuskiej kuchni. Sam sos powstaje z połączenia czerwonego wina, cebuli (zwykłej i szalotki), mąki, masła, czosnku oraz ziół i przypraw, w tym tymianku i liścia laurowego.

Jak podać jajko w koszulce? Dodaj je do sałatki!

Sałatka z jajkiem poche to idealny posiłek dla miłośników warzyw i osób będących na diecie. Chętnie sięgają po nią również wegetarianie poszukujący sycących i odżywczych przekąsek. Sałatkę możesz przyrządzić z mięsem lub bez, dodając do niej dowolne warzywa, sosy i przyprawy.

Do najsmaczniejszych sałatek z jajkami w koszulkach należy z pewnością ta w wersji z tuńczykiem i awokado. Poza wspomnianymi składnikami jej podstawę stanowi miks sałat oraz pestki słonecznika. Sałatkę możesz zwieńczyć klasycznym sosem winegret.

Jeśli zależy ci na jeszcze bardziej treściwym posiłku, postaw na sałatkę z jajkami, boczkiem i kurczakiem. Oprócz ulubionych warzyw oraz mięsnego i jajecznego dodatku warto dorzucić do niej ser pleśniowy, który jeszcze bardziej uatrakcyjni jej smak.

Zobacz: Faszerowane awokado zapiekane z jajkiem

Jajka po benedyktyńsku, czyli grzanki w smacznej odsłonie

Jajka w koszulkach to przekąska, którą można podawać nie tylko w sałatce. Często serwowane są w formie tostów lub grzanek, w towarzystwie różnorodnych warzyw i dodatków. Zazwyczaj powstają z chleba tostowego, razowego lub ciabatty, które opieka się w tosterze lub podsmaża na patelni.

Jednym z najpopularniejszych przysmaków z jajkiem poszetowym są jajka po benedyktyńsku. Powstają one z kilku elementów, tj. pieczywa, jajek, wędliny, szczypiorku oraz soli i pieprzu. Nie może zabraknąć w nich również sosu holenderskiego, który idealnie komponuje się z powyższymi składnikami.

Jeśli nie jajka po benedyktyńsku, to może jajko po florencku?

Jajko po florencku, zwane również jajkiem po florentyńsku, przypomina swoim wyglądem i formą podania jajka po benedyktyńsku. Dominującym składnikiem przekąski jest szpinak serwowany w towarzystwie boczku i sosu holenderskiego.

Przyrządzenie jajka po florencku nie jest szczególnie skomplikowane. Poza przygotowaniem jajek w koszulkach należy upichcić sos i podsmażyć boczek, a następnie wrzucić na tę samą patelnię świeży szpinak z czosnkiem. Gotowe danie warto doprawić solą i pieprzem.

Jak zrobić jajka w koszulkach krok po kroku?

Zanim weźmiesz się za przyrządzanie mniej lub bardziej wyszukanych dań z jajkami, dowiedz się, jak odpowiednio przygotować te ostatnie. Pamiętaj, że wyczarowanie perfekcyjnego jajka poche nierzadko wymaga wprawy i skupienia. Zatem jak zrobić jajka w koszulkach krok po kroku?

Najpopularniejszą techniką przyrządzania jajek poszetowych jest gotowanie ich w gorącej wodzie. Wlej wodę z octem lub sokiem z cytryny do garnka i doprowadź je do wrzenia. Następnie wymieszaj jego zawartość łyżką, aby utworzył się wir.

Cały czas mieszając, wlej jajka do wody i gotuj przez około trzy minuty. Jeśli przyrządzasz kilka jajek jednocześnie, dopilnuj, aby te się ze sobą nie połączyły. Każde z nich wyjmuj kolejno z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Jeśli obawiasz się, że twoje jajka rozpadną się w wodzie, możesz przygotować je w foliowych sakiewkach. Wysmaruj folię spożywczą masłem i oliwą, a następnie zawiń w niej rozbite jajko. Dopilnuj, aby do sakiewki nie dostało się zbyt dużo powietrza, ponieważ pojawi się problem z jej zanurzeniem. Jajko gotuj w gorącej, ale niewrzącej wodzie przez około dwie minuty. Smacznego!

 

1. Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Fot. Ola1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jajko w koszulce

 

2. Jajko w koszulce

Jajko w koszulce

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jajko w koszulce

 

3. Jajko w koszulce na łososiu wędzonym i ziemniakach

Jajko w koszulce na łososiu wędzonym i ziemniakach

Fot. Dorisds na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jajko w koszulce

 

4. Jajko w koszulce z warzywami, na toście

Jajko w koszulce na toście z warzywami

Fot. Nieobiektywnie_w_kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jajko w koszulce

 

5. Sałatka z bekonem, jajkiem w koszulce i bagietką

Sałatka z bekonem, jajkiem w koszulce i bagietką

Fot. Alkakucharka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sałatka z jajkiem w koszulce

 

6. Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z jajkiem w koszulce

 

7. Makaron z jajkiem w koszulce

Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Makaron z jajkiem w koszulce

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 1749

>60 min
7
15 min
5
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1