Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić pyszne leczo?

Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek.

Fot. 123RF/Picsel
Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.
Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by leczo odgrzać na drugi dzień, zabrać do pracy, a nawet zamrozić i zachować na bezpaprykowe dni.

Jak zrobić dobre leczo?

Jak w przypadku każdej potrawy - tak i leczo ma kilka żelaznych zasad, których warto przestrzegać. Oryginalne leczo powstaje na wędzonej słoninie lub boczku, który kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i zesmażamy na skwarki. Następnie na tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, mocno, tak aby jej brzegi lekko się zbrązowiły. W tym czasie siekamy paprykę w spore kawałki i smażymy do miękkości.

Pobierz aplikację smaker

Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Gdy papryka zmięknie dodajemy sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Dusimy całość do miękkości, pod sam koniec doprawiając ziołami. Do leczo możemy także dodać jajka - po jednym na osobę - mieszając intensywnie, by zagęścić potrawę, ale nie zrobić jajecznicy.

Popularne w Polsce leczo zakłada wykorzystanie cukinii oraz bakłażana i tym samym przypomina prowansalski gulasz warzywny, czyli ratatouille. Do leczo zarówno na Węgrzech, jak i w Polsce często dodaje się mięso. Z reguły jest to dobra kiełbasa, a nawet parówki. Potrawę doprawiamy sproszkowaną papryką ale dobrze jest także dodać paprykę ostrą, w strączkach.

Jeśli chcecie mieć gwarancję, że wasze leczo oczaruje smakiem wszystkich domowników, powinniście skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto ich najciekawsze propozycje.

1. Leczo - przepis podstawowy

Leczo - przepis podstawowy

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Lekko pikantne leczo z kiełbasą

Lekko pikantne leczo z kiełbasą

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Leczo z mięsem mielonym

Leczo z mięsem mielonym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Leczo do słoików

Leczo do słoików

Fot. Ciacho50  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Prosty przepis na wyborne leczo na INTERIA.TV.

5. Leczo z indykiem

Leczo z indykiem

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Fot. Stysiazgarami na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Fot. Izaaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 130

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 166

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 62

30 min
2
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 26

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4