Fot. 123RF/Picsel
Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.
Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by leczo odgrzać na drugi dzień, zabrać do pracy, a nawet zamrozić i zachować na bezpaprykowe dni.
Jak zrobić dobre leczo?
Jak w przypadku każdej potrawy - tak i leczo ma kilka żelaznych zasad, których warto przestrzegać. Oryginalne leczo powstaje na wędzonej słoninie lub boczku, który kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i zesmażamy na skwarki. Następnie na tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, mocno, tak aby jej brzegi lekko się zbrązowiły. W tym czasie siekamy paprykę w spore kawałki i smażymy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Gdy papryka zmięknie dodajemy sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Dusimy całość do miękkości, pod sam koniec doprawiając ziołami. Do leczo możemy także dodać jajka - po jednym na osobę - mieszając intensywnie, by zagęścić potrawę, ale nie zrobić jajecznicy.
Popularne w Polsce leczo zakłada wykorzystanie cukinii oraz bakłażana i tym samym przypomina prowansalski gulasz warzywny, czyli ratatouille. Do leczo zarówno na Węgrzech, jak i w Polsce często dodaje się mięso. Z reguły jest to dobra kiełbasa, a nawet parówki. Potrawę doprawiamy sproszkowaną papryką ale dobrze jest także dodać paprykę ostrą, w strączkach.
Jeśli chcecie mieć gwarancję, że wasze leczo oczaruje smakiem wszystkich domowników, powinniście skorzystać ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto ich najciekawsze propozycje.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Lekko pikantne leczo z kiełbasą
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Prosty przepis na wyborne leczo na INTERIA.TV.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Stysiazgarami na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.